Seniau buvo gajus mitas, kad šunį galima pradėti mokyti tik nuo 6 arba 9 mėnesių amžiaus. Viena vertus, tokio amžiaus augintinis yra labiau subrendęs, fiziškai tvirtesnis. Kita vertus, ar norėtumėte, kad jūsų vaikas pradėtų eiti į mokyklą būdamas dvylikos ar trylikos metų?

Šešių mėnesių amžiaus šuniukas, jeigu iki tol bus neauklėtas, įgis nepageidaujamų įpročių. Net jeigu neturite pakankamai šuns auklėjimo žinių ir negalite nuvykti pas dresuotoją, visuomet įmanoma užkirsti kelią netinkamiems šuns įpročiams – nustačius aiškias elgesio taisykles, kurių laikysis visa šeima, bendraudama su augintiniu. Susiformavusius įpročius pakeisti sunku, todėl jau nuo pirmos dienos naujuose namuose šuo turi būti mokomas tinkamai elgtis. Šunys, ypač jauni, mokosi greitai. Tai reiškia, kad jie lengvai išmoksta tinkamo ir netinkamo elgesio (jūsų suvokimas, kas teisinga, o kas – ne, gali skirtis nuo to, kaip visa tai supranta šuo).

Nesvarbu, ar naujajam jūsų šeimos nariui vos keli mėnesiai, ar jis jau suaugęs, pirmosios pamokos ir taisyklių, aiškių ribų nustatymas yra panašūs, ir tai nepriklauso nuo šuns amžiaus. Kadangi išvengti nemalonių situacijų yra lengviau nei keisti susiformavusius blogus šuns įpročius, dar prieš pasiimant augintinį reikėtų numatyti taisykles, kurių namuose turės laikytis šuo bei visi jūsų šeimos nariai. Sakykime, neleisti šuniui lipti į lovą, vaikytis kačių. Jeigu šunį jau turite ir jis pradėjo elgtis netinkamai, galima įvesti naujas taisykles, tačiau tai atims laiko – tikėtina, kad netinkamų įpročių jau turi ne tik šuo, bet ir jo šeimininkai.

Nors kiekvienas šuo vis kitoks, atsakymas į klausimą, kada savo augintinį pradėti mokyti, yra toks pat – nuo pirmosios dienos naujuose namuose. Tačiau nederėtų dresūros suprasti tik kaip komandų mokymo. Dresūra, ypač kalbant apie šuns auklėjimą namuose, yra kur kas platesnė: tai reiškia, kad nuo pat pirmos dienos galima šunį mokyti nelipti ant stalo, nešokti į lovą, jums grįžus namo, reaguoti ramiai.

Kodėl akcentuojamos būtent pirmosios dienos? Juk seniai įrodyta, kad dresuoti galima ir vėliau (jeigu nebūtų galima, niekas nesiryžtų keisti subrendusio šuns elgsenos). Ir vis dėlto pradėti nuo pirmųjų dienų yra lengviau, nes šeimininko motyvacija mokyti naują augintinį yra aukščiausia būtent pirmosiomis jo dienomis naujuose namuose, bet tai nereiškia, kad, parsivežant šuniuką, jau būtina pasiruošti „taisyklių rinkinį“ visam gyvenimui: šuniui bręstant kai kurios namų elgesio taisyklės gali keistis.

Pastaruoju metu kyla diskusijų, ar galima šuniuką, dar nepilnai paskiepytą, vestis į lauką ir supažindinti su aplinka. Veterinarijos gydytojų ir dresuotojų nuomonės šiuo klausimu dažniausiai nesutampa – veterinarai dažniausia neleidžia, kol šuo nepaskiepytas, vesti jį į lauką, tuo tarpu dresuotojai, norėdami išvengti galimų problemų dėl socializacijos trūkumo, skatina net ir neskiepytus šuniukus vestis į lauką. Šiuo atveju svarbiausia, kad dresūra ir tam tikrų taisyklių nustatymas galiotų ir jaunam šuniuku ir, jei jums taip patogiau – net neišeinant iš namų.
Primename, kad Šuns dieną jau trečius metus organizuoja Lietuvos kinologų draugija. Tęsdami tradiciją balandžio 24 dieną kviečiame atsivesti savo augintinius į darbą.