Atlikto sociologinio tyrimo rezultatai atskleidė nerimą keliančią tendenciją – net 39 proc. apklausoje dalyvavusių žmonių neveda savo augintinių pas veterinarą profilaktiškai patikrinti sveikatos. Tokį elgesį dažnai lemia nuomonė, kad katės, vežamos į veterinarijos kliniką, patiria stresą arba skiepai joms nereikalingi, nes jos nevedamos į lauką.

„Daugelis nežino, kad kačių savininkai patys iš lauko gali parnešti ligų sukėlėjų, parazitų, todėl įsitikinimas, kad katei nereikia skiepų, priemonių nuo blusų, parazitų, vidaus kirminų – klaidingas. Profilaktinis patikrinimas labai svarbus vyresnio amžiaus katėms, nes labai sunku pastebėti jų lėtines ligas. Jos stengiasi pačios save „gydyti“. Kai simptomai tampa akivaizdūs, dažnai būna jau per vėlu jai padėti. Taip pat svarbu reguliariai aplankyti veterinarą, jei kačiukas mažas. Svarbu stebėti, ar jis gerai vystosi, ar tvarkingai keičiasi dantukai ir pan. Katės yra ilgaamžis gyvūnas, kuris gali gyventi iki 18 metų, tad atidus dėmesys jos sveikatai padidina tikimybę, kad augintinė bus sveika ir guvi ilgą laiką“, – tyrimo rezultatus komentuoja veterinarijos gydytoja Vaida Miciūnienė.

Daugelis kačių augintojų savo augintinės sveikatą vertina labai gerai. Gerą savijautą jie vertina pagal blizgantį ir švelnų kailį, blizgančias ir guvias katės akis, aktyvumą bei judrumą. Šiems požymiams didelę įtaką turi visavertė katės mityba.

Iniciatyvos organizatoriai „Purina ONE“ džiaugiasi, kad didžioji dalis kačių savininkų domisi augintinių mitybos ypatumais. 60 proc. tyrimo dalyvių, ieškodami informacijos apie tinkamiausią ėdalą, linkę pasitikėti specialistų arba veterinarų patarimais. Tik 22 proc. apklaustųjų nekeičia pasirinkto ėdalo, jei jis puikiai atitinka augintinės poreikius. Didžioji dalis (91 proc.) žmonių linkę kates šerti joms skirtu ėdalu ir tik nedidelė dalis renkasi joms nepritaikytus produktus.

„Labai svarbu, kad kačių augintojai neeksperimentuotų su augintinės mityba, jei tam neturi pakankamai žinių. Pavyzdžiui, šeimininkas nori palepinti katę žaliomis kepenėlėmis. Šiame produkte yra labai daug vitamino A, tad jei jų duodama daug ir mažam kačiukui, jo perteklius gali sukelti kaulų pakitimų, deformacijų. Jei katė vyresnė ir nėra pratusi prie žalios mėsos, toks „palepinimas“ gali sukelti virškinimo sutrikimų. Tad geriausia rinktis kokybišką, subalansuotą, katėms skirtą ėdalą. Mityba – viena svarbiausių dalių norint, kad katė būtų sveika, energinga ir ilgai gyventų“, – pasakoja veterinarijos gydytoja.

Vaida Miciūnienė

Nors greitas ir aktyvus gyvenimo būdas lemia, kad lietuviai neturi daug laisvo laiko, net 56 proc. kačių augintojų stengiasi per dieną skirti iki 1 valandos bendravimui su savo augintine.

Apibendrinant „Purina ONE“ inicijuotą „Kačių sveikatos tyrimą“ galima teigti, kad Lietuvoje katės yra mylimos augintinės, o jų savininkai stengiasi domėtis jų poreikiais, bet neįvertina, kad prevencinė augintinės sveikatos patikra galėtų padėti išvengti daugelio pavojingų ligų.

Straipsnis parengtas remiantis TNS LT duomenimis iš 2017 spalio mėnesio atlikto nacionalinio tyrimo ,,Kačių sveikatos mėnuo’’.