Kurį laiką negaunant pakankamai maisto, gyvūnas energiją pradeda „siurbti“ iš riebalų atsargų. Prieš panaudojant juos kaip energijos šaltinį, riebalus turi apdoroti kepenys. Šiam žingsniui reikia paknakamo baltymų kiekio. Jei katė nesimaitina pakankamai, baltymų šaltiniai išnaudojami ir kepenis pradeda atakuoti riebalai. Taip atsiranda kepenų lipidozė, galinti sukelti kepenų nepakankamumą. Tad katei atsisakius vakarienės visada verta pamąstyti apie tai, kokia gali būti tokio išrankumo priežastis.

Ligos

Apetito praradimas dažnai rodo ligą, tad pasikeitus katės mitybos įpročiams būtų gerai juos aptarti su veterinaru. Su nevalgumu dažniausiai siejamos infekcijos, inkstų nepakankamumas, pankreatitas, virškinimo sutrikimai, vėžys, dantų skausmas ir t.t.

Skiepai

Kai kurios katės apetitą praranda po vakcinacijos. Nors skiepai išsaugo milijonus gyvybių, jie gali turėti šalutinį poveikį. Apetito praradimas – vienas dažniausių, jis būna laikinas ir nesunkus.

Kelionės ir nepažįstama aplinka

Katės – įpročių gyvūnai. Rutinos pasikeitimas gali atimti norą valgyti. Be to, keliaujant kai kuriuos gyvūnus pykina, tad jie atsisako maisto.

Psichologinės problemos

Jei katė neturi fizinių problemų, neėdrumo priežastimi gali būti nerimas ar depresija. Pasikeitimai namuose itin veikai jautrias kates. Arba jūsų katė tiesiog labai išranki. Jei keičiate ėdalo rūšį, katei gali prireikti laiko kol pripras prie naujovės.

Šuniui badas daugeliu atvejų nepakenks ir netgi bus naudingas, tačiau katei visiškas maisto atsisakymas jai gali būti pražūtingas – ir nesvarbu, ar ji serga, ar nerimauja, ar tiesiog yra išranki... Dėl to visada verta išbandyti dalykus, kurie gali sugrąžinti ar padidinti apetitą:

  • Kai kurias net prastai besijaučiančias kates maistu galima suvilioti pasiūlant konservuoto ėdalo.
  • Rimtais atvejais veterinaras gali skirti apetitą stimuliuojančių vaistų. Kartais tenka rinktis ir maitinimą per prievartą.
  • Kai kurioms katėms suveikia netikėti sprendimai – pvz., maisto paskaninimas kepenėlėmis, aliejumi, žuvų taukais ar tuno konservais. Stenkitės vengti žmonių maisto ir atraskite skaniausius konservus.
  • Kai kuriom katėms padeda maisto pašildymas.
  • Stenkitės, kad maistas dubenėlyje visada būtų šviežias. Jei katė jo nesuėdė, išvalykite indą ir vėliau patiekite naują porciją.
  • Jei katė priprato prie žmonių maisto ar tenka keisti ėdalo rūšį, naujovę įvedinėkite po truputį. Atsargiai ir lėtai keičiant santykį, katę bus galima pervesti prie naujo raciono.