Atvėrė kelią poilsiui su gyvūnais

Sveikatos apsaugos ministras patvirtino naują tvarką, kuria panaikinamas draudimas į paplūdimius eiti kartu su gyvūnais. Nuo šiol savivaldybės galės spręsti, kuriuose paplūdimiuose bus galima lankytis su gyvūnais ir pasirūpinti, kad juose būtų užtikrinti higienos normos reikalavimai, pastatyti įspėjamieji ženklai.

Iki šiol daugelis gyvūnus auginančių žmonių susidurdavo su nepatogumais keliaudami atostogauti, nes mažuosius žmonių draugus būdavo draudžiama vestis į paplūdimius. Nuo šiol žmonės, keliaujantys su augintiniu, galės kartu su juo lankytis specialiais ženklais pažymėtuose paplūdimiuose. Siekiant patenkinti visų žmonių poreikius, naujai parengtoje higienos normoje numatomos galimybės, įrengti paplūdimius, kuriuose bus galima ilsėtis kartu su augintiniais.

Sveikatos apsaugos ministerija kviečia žmones būti atidžiais ir stebėti prie paplūdimių pastatytus ženklus, kuriuose bus nurodoma, kam skirta ši vieta. Paplūdimiai turi būti pritaikyti ramiam arba aktyviam poilsiui, kaitinimuisi saulėje, maudymuisi, tad juose reikėtų laikytis institucijų, atsakingų už paplūdimių ir maudyklų administravimą, nustatytų naudojimo ir elgesio taisyklių.

Paplūdimiai, kuriuose bus laukiami gyvūnai, bus žymimi įspėjamaisiais ženklais, juose turės būti pastatytos specialios šiukšlių dėžės.

Ministerija primena, kad paplūdimių ir maudyklų įrengimą ir priežiūrą vykdo savivaldybės, kurios turi užtikrinti higienos normų reikalavimus.

Pokyčių teks palaukti

Palangos miesto meras Šarūnas Vaitkus sako, kad nauja tvarka šiemet dar neįsigalios. „Kol kas kalbame tik apie pakeistą higienos normą, o tam kad tokius pokyčius įgyvendintume, reikės laiko. Šiemet jokių pokyčių tikrai nebus, nebent spėtume pasirengti kitų metų vasaros sezonui, – sako Š.Vaitkus. – Kodėl? Pirmiausiai tokiems pakeitimams yra reikalingas Aplinkos ministerijos pritarimas. Nežinau, kaip Sveikatos apsaugos ministro potvarkį ketina nedelsiant įgyvendinti kitos pajūrio savivaldybės, bet Palanga sieks suderinimo su visomis institucijomis. Juk Aplinkos ministras yra patvirtinęs pajūrio juostos žemyninės dalies rekreacijos planą. Būtent jame ir turi būti atlikti pagrindiniai pakeitimai. Vėliau apsispręsti dėl augintinių paplūdimiuose reikės ir Savivaldybės tarybai - teks pakeisti mažiausiai tris anksčiau priimtus sprendimus“.

Kurorto vadovas vardija, kad draudimas vestis į pajūrį augintinius įrašytas ir paplūdimių taisyklėse, ir apraše dėl leidimo vedžiotis pavojingų veislių šunis, ir miesto švaros bei tvarkymo taisyklėse. Meras neabejoja, kad korekcija išvardintuose dokumentuose bus atlikta. „Reikia nepamiršti, kad gyvename dvidešimt pirmame amžiuje – mums reikia pokyčių, kitokio požiūrio. Nemanau, kad reikėtų apsiriboti tik vien šiuo aspektu – planuojame, kad Palangoje galėtų atsirasti dar daugiau, skirtingų zonų paplūdimių. Galvoje turiu ir neįgaliesiems skirtą teritoriją, kur būtų įrengtas ne tik privažiavimas ratukais iki vandens, o ir sukurta kita infrastruktūra, jog šie mūsų poilsiautojai galėtų išsimaudyti neišlipdami iš vežimėlio. Dar reikėtų ir atskiro pliažo šeimoms su mažais vaikais. Čia turėtų atsirasti atrakcionai mažiesiems, kad visų poilsis būtų pilnavertis. Dar vienas mūsų siekis – grąžinti vandenį, kad pliažuose būtų geriamo vandens kranai. Tik bėda, kad susiduriame su keistais draudimais, absurdiškais reikalavimais. Šiemet mes pabandėme paplūdimiuose įkurdinti konteinerinius tualetus. Ir kas gavosi? Išėjo, kad tik Palangoje ir tik pliaže konteineriai yra statiniai. Visur kitur jiems taikomi kiti reikalavimai“.

Su augintiniais – ne bet kur

Palangos kurorto vadovas neslėpė – sieks konteinerių statusą apginti teisme. O grįžęs prie augintinių klausimo, pašnekovas sakė, jog tokie paplūdimiai bus įkurti miesto pakraščiuose. „Pokyčiai nereiškia, kad dabar su šunimis, katinais, smaugliai ir kitais gyvūnais bus galima eiti, kur širdis geidžia. Ne. To tikrai nebus. Reikia nepamiršti, kad keturkojai ne tik gali nepatikti kitiems pliažo lankytojams, o ir sukelti ligą - šiuo metu labai daug alergiškų žmonių“, – akcentuodamas, kad paplūdimiai su augintiniais galėtų atsirastų tiek pietinėje, tiek šiaurinėje Palangai priklausančių paplūdimių dalyse, sakė meras Š.Vaitkus. Taip pat miesto vadovas priminė, kad reikia gerbti ir šių poilsiautojų ar vietos gyventojų poreikius – paplūdimiai neturi būti „laukiniai“, prie jų turi būti tinkamas privažiavimas, kad keturkojų nereikėtų tįsti kilometrais per bruzgynus. Bet dėl šių sprendimų, jų svarstymų politikas ragino susilaikyti – dar yra laiko, svarbu, kad būtų tinkamai parengta teisinė bazė.

Klaipėdos visuomenės sveikatos centro Palangos skyriaus vedėjas Remigijus Kučiauskas pritaria – higienos normos pakeitimas reiškia, kad į paplūdimius nuo šiol galima vestis visus augintinius, ne tik šunis. „Kol kas sunku pakeitimą komentuoti, bet įstatymas yra įstatymas visi privalome jo laikytis. Ta pati tvarka juk galioja ir liečia ne tik Palangą, o visą Lietuvą. Tikiu, kad ministras, keisdamas higienos normą, galvoje turėjo ne visus paplūdimius, o tik tam tikras jų zonas. Galiausiai jas turėtų tvirtinti savivaldybė, bet tam, kad tokie pokyčiai būtų įgyvendinti, prireiks laiko. Netikiu, kad jie mūsų mieste galėtų atsirasti dar šiais metais“, – kalbėjo gydytojas ir priminė, kad visuomenei vis tik dera atsiminti, jog augintiniai yra beveik dviejų šimtų ligų, pavojingų žmonėms, platintojai.

Pasak R.Kučiausko, iki šiol į jo vadovaujamą instituciją keturkojų augintinių savininkai nesikreipė, niekas nesiskundė ir dėl jų sukeltų negalavimų.

Tokių pokyčių laukia seniai

Palangos pašonėje įsikūrusi Ramunė Balčiūnienė yra šunų veislyno „Absoliuti idilė“ savininkė. Jos namuose auga vipetai ir leonbergeriai. Ir viena, ir kita šunų veislė (nors išoriškai yra visiškai nepanašios) labai mėgsta pasiausti. Šunų veisėja visada akcentavo poreikį nuvažiuoti su šunimis prie jūros. Deja, iki šiol tai draudė Lietuvos įstatymai. „Todėl aš susikraunu savo augintinius į mašinos galą ir visi lekiam į Papę (Latvija). Ir vipetai, ir leonbergeriai labai laukia šių išvykų, jie mėgsta palankstyti per Baltijos bangas. Smagu į juos taip dūkstančius žiūrėti, – sako Ramunė. – Todėl dabar, be jokios abejonės, sveikinu Lietuvoje pradedamą įgyvendinti iniciatyvą. Tik nereikėtų pamiršti, kad ir šeimininkų būna visokių. Nederėtų įteisinti tokios galimybės visuose pliažuose - nesusipratėliai pradės vestis augintinius į saulėkaitą. Šunims reikia kitokio paplūdimio, kitokio poilsio prie jūros nei žmonėms. Aš įsivaizduoju, kad tai turėtų tokia vieta, kur augintiniams būtų sudarytos sąlygos dresuotis, kur būtų pakankamai pavėsio, įrengtos girdyklos ir šėryklos. Neatmetu, kad toks pliažas galėtų būti ir apmokestintas. Manau, nuo to išloštų visi: ir tie, kurie gyvūnų nemėgsta, ir tie, kurie juos dievina, ir miesto biudžetas“. Pasak pašnekovės, dabar sąlygos mūsų šalyje išties yra nenormalios – augintinius galima vedžiotis po regioninius parkus, išskirtines kurorto vietas, bet prie jūros nueiti nevalia.