Reikalavo paaiškinti nesuvokiamą gyvūno gaudymo būdą

Feisbuko grupėje „Mūsų augintiniai“ pamačiusi nuotrauką, kurioje matyti koja prie žemės prispaustas gyvūnas, grupės narė Deimantė Pečkaitienė negalėjo likti abejinga – ji susisiekė su „Nuaro“ darbuotojais ir pareikalavo paaiškinti situaciją.

„Aš prieš tokias gaudynes. Laukiniams gyvūnams gaudyti turi būti speciali apranga ir įranga. Visų pirma, toks gyvūnų gaudymas juos traumuoja, antra – rizikuojama ir aplinkinių žmonių saugumu. Juk tai laukinės katės“, – teigia D. Pečkaitienė.

Moteris piktinasi, jog gyvūnai gaudomi tokiais nesuvokiamais, „viduramžiškais“ būdais. „Būtų šaunu, jei už renkamus pinigėlius gyvūnų globos ir kontrolės tarnyba įsigytų įrangą ir aprangą gyvūnams gaudyti be tokių tinklų. Kaip supratau, čia rimta įstaiga, tik nesuprantu, kodėl neturi įrangos gyvūnams gaudyti ir kates gaudo tokiais žiauriais būdais“, – stebisi pašnekovė.

Tikina, jog katę kankino ne darbuotojas, o namo gyventojos

Netrukus po nuotraukos pasirodymo paaiškėjo, jog šis daugybei žmonių pasirodęs nesuvokiamas gyvūnų gaudymo būdas vyko Alytuje gyvūnų globos ir kontrolės tarnybos „Nuaras“ iniciatyva.
UAB „Nuaras“ vadovė Jurgita Gustaitienė patvirtino, jog benamį katiną iš tiesų gaudė Alytaus padalinio gelbėtojas, tačiau nuotraukoje vaizduojamos moterys yra ne darbuotojos, o šalia esančio namo gyventojos.

Teigiama, jog tinklu katę pagavęs „Nuaro“ darbuotojas paprašė namo gyventojų palaikyti gyvūną, kol jis atneš transportavimo namelį. „Liepos 19 d. tinklo pagalba sugavome katę. Narvelių negalime naudoti, nes juos paprasčiausiai išspardo ir sulaužo. Nuotraukoje matote namo gyventojas, kurios „palaikė“ į tinklą patekusią katę, kol atėjo „Nuaro“ darbuotojas, nešinas transportavimo nameliu“, – susiklosčiusi situacija komentuojama „Nuaro“ feisbuko puslapyje.

J. Gustaitienė dalinasi koja prispaustos katės nuotrauka, kaip ji atrodo šiandien. Anot jos, katė buvo siaubingos būklės, liesa ir randuota, turėjo blusų, ausų erkių. Šiuo metu gyvūnas gydomas ir ruošiamas kastracijai.

Gyvūnų globos ir kontrolės tarnybą kaltina neprofesionalumu

Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacijos (LGTAO) vadovė Brigita Kymantaitė teigia, jog „Nuaro“ darbuotojų elgesys jos nebestebina. Jos teigimu, tai ne pirmas kartas, kai jai tenka susidurti su neprofesionaliu jų elgesiu su gyvūnais.

„Jau seniai keliame „Nuaro“ beglobių gyvūnų gaudymo technikų klausimą. Bandėme į tai atkreipti ir Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos dėmesį, kai pagautas šuo buvo tempiamas į automobilį kariant jį kilpoje ir panašiais atvejais. Vis tiek mus patikino, kad jų darbuotojai yra profesionalūs ir apmokomi“, – piktinasi pašnekovė.

Įvykio versija, kurią pateikė „Nuaro“ darbuotojai, B. Kymantaitės neįtikino. Jos manymu, šiuo atveju matomas akivaizdus neprofesionalaus darbo pavyzdys.

„Tai yra vienas iš eilinių atvejų, kai jie nesuvokia, kokias priemones reikia naudoti, kad gyvūnai nepatirtų papildomų sužalojimų. Laukinėms katėms gaudyti yra specialios priemonės – narveliai, gaudyklės, kuriomis naudojamės tiek mes, tiek kitos nevyriausybinės organizacijos, dirbančios su benamėmis katėmis. Naudojamas ir tinklas, bet tikrai ne toks, kaip matomas nuotraukoje“, – aiškina LGTAO vadovė.