Pareigūnus prie kraujo žymių atvedė sukrėsta šešiolikmetė

Nekaltam šuniui skirtas medžiotojo šūvis nuskambėjo vasario 11 d. Biržų rajone, prie vienkiemio, esančio netoli Pasvaliečių kaimo. Tuo metu vienkiemyje gyvenanti Rasa stovėjo prie lango ir rankose laikė 4 mėnesių dukrytę, netoliese buvo ir vyresnės dukros. Šioms mergaitėms buvo 16 ir 10 metų, pastaroji įvykį matė būdama lauke.

„Sakiau, Sandrute, palesink paukščiukus. Ji pasiėmė kruopų ir išėjo įberti į lesyklėlę. Dukrai išėjus pradėjo loti šunys – supratau, kad netoliese yra kažkas svetimas. Pro langą pamačiau netoliese stovintį džipą, iš kurio išlipo medžiotojas. Jis žiūrėjo į dirvą, po kurią bėgiojo šuo. Pastebėjau, kad iš jo šautuvo išrūko dūmai, o atbėganti dešimtmetė dukra sušuko: mama, šunį nušovė“, – lemtingą dieną prisimena moteris.
Gyvūnas neturi galimybės pasipriešinti žmogui

Anot Rasos, džipe sėdėję vyrai apsidairė, ar niekas jų nepastebėjo, tuomet vienas iš jų nuėjo pasiimti nušauto šuns. Atsidaręs bagažinę įmetė jį į baltą kibirą ir nuvažiavo.

„Atvažiuoja policija ir prašo parodyti, kur visa tai įvyko. Šešiolikmetė dukra, viską mačiusi pro langą, įsiminė tikslią vietą ir neklaidžiodama nuvedė pareigūnus. Jauni policininkai pasakė, jog įšalusiame sniege nesimato pėdų, tačiau įrodymų nebetrūko, kai priėjome kraujo žymes“, – prisimena pašnekovė.

Perspėja visus: tai galėjo nutikti bet kuriam šuniui

Moters teigimu, šalia vienkiemio esančiuose laukuose bėgioja ir daugiau šunų. „Yra du benamiai, kurie dažnai ateina į mūsų kiemą, juos pašeriame. Jie labai bijo žmonių, nes, matyt, yra mušami kitur. Vienas iš jų susidraugavo su mūsų šunimi, dažnai dūksta ir net miega kartu. Maža kas – bėgs keliu ir jų nebėra, jei pro šalį važiuos tokie piktadariai“, – piktinasi ji.

Kodėl, kaip įtariama, medžiotojai galėjo taip pasielgti? Pareigūnai Rasai paaiškino, kad medžiotojams leidžiama šaudyti į valkataujančius šunis, esančius daugiau nei per 200 metrų nuo sodybos. Kaip jai buvo pasakyta, tai gali būti daroma tam, kad šunys nedrumstų ramybės, nelodytų kitų šunų ir niekam neįkąstų.
Eugenijus Tijušas

Vis dėlto Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos pirmininko pavaduotojas medžioklei Eugenijus Tijušas patikslina, jog medžiotojams šaudyti į šunis leidžiama tik išskirtiniais atvejais. „Naminiai gyvūnai nėra medžioklės objektas. Vienintelis atvejis – jei tam tikra teritorija paskelbiama kažkokios užkrečiamos ligos plitimo zona. Kalbant apie šunis ir kates, kurie gali laisvai judėti medžioklės plotuose, dažniausia šaudymo priežastis – pasiutligė“, – aiškina pašnekovas.

Naminius gyvūnus galima šaudyti tik išskirtiniais atvejais

E. Tijušo teigimu, kitais atvejais medžiotojams nėra jokio preteksto šaudyti šunis. „Tai yra ypatingai grubus medžioklės taisyklių pažeidimas ir nei paguodos, nei užtarimo, nei tolerancijos tokie medžiotojai sulaukti negali. Visa tai aiškiai ir griežtai nurodyta įstatymuose, tiksliau net būti negali“, – teigia pirmininko pavaduotojas medžioklei.

Anot jo, labiausiai tikėtina tokio įvykio baigtis – atitinkamai parinkta bausmė už medžioklės taisyklių pažeidimą. Tai gali būti piniginė bauda, ginklų ir transporto priemonės konfiskavimas.
Panevėžio regiono aplinkos apsaugos departamento gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos specialistė Mantė Ramanauskienė tikina, jog apie šį įvykį informacija dar tik renkama.
Šuo (Asociatyvi nuotr.)

Medžioklės taisyklėse aiškiai nurodyta, kad šuo nėra medžiojamas gyvūnas. Yra numatyti išimtiniai atvejai, tačiau, pirminiais duomenimis, šis įvykis tikrai nepriklauso išimtiniams atvejams“, – tikina specialistė. M. Ramanauskienė ir pabrėžia, jog kol kas dar negalima sakyti, ar pažeidimą įvykdę asmenys apskritai buvo medžiotojai.

Biržų rajono policijos komisariato viršininkas Marius Jablonskas teigia, jog kol kas įvykį komentuoti dar per anksti – vykdomas išsamus tyrimas, po kurio paaiškės, kas ir kodėl nušovė šunį. Vis dėlto komisariato viršininkas neabejoja, jog yra padarytas rimtas pažeidimas, už kurį pažeidėjams teks prisiimti atsakomybę.

DELFI primena, kad Medžioklės Lietuvos Respublikos teritorijoje taisyklės numato, jog benamiai šunys ir katės nėra laikomi medžiojamaisiais gyvūnais, tačiau medžioklės plotų naudotojai turi teisę gaudyti ir numarinti medžioklės plotuose sutiktus benamius šunis ir kates laikydamiesi Lietuvos Respublikos gyvūnų globos, laikymo ir naudojimo įstatymo reikalavimų.

Taisyklėse rašoma, jog sunaikinti benamius šunis ir kates jų nesugavus leidžiama tik tuo atveju, jeigu benamis šuo ar katė kelia grėsmę žmonių sveikatai ar turtui, taip pat jeigu atitinkamoje vietovėje tam tikru laiku Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba užfiksavo šių gyvūnų platinamų užkrečiamųjų ligų atvejus ir medžioklės plotų naudotojams išdavė tai liudijančią pažymą arba vietovė savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu paskelbta pasiutligės grėsmės zona.

Taip pat numatoma, jog valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai įstatymų nustatyta tvarka paskelbus gyvūnų užkrečiamųjų ligų epizootijų zonas ir/ar padidintos grėsmės zonas, šiose teritorijose gali būti nustatytos papildomos gyvūnų gausos reguliavimo priemonės, būdai ir terminai siekiant užkirsti kelią šių ligų plitimui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (259)