Turbūt daugelis pritars idėjai, kad kūrybiški žmonės kitaip vertina kasdienes situacijas, jautriau reaguoja į supančią aplinką bei drąsiau laužo nusistovėjusius stereotipus. Pastaruoju metu vis garsiau kalbama, kad kūrybiškumas bei netradicinis požiūris reikalingas daugelyje profesinių sričių. Gyvūnas darbo aplinkoje tampa vienu iš akivaizdžiausių ženklų, kad čia dirba įdomūs ir išskirtiniai darbuotojai. Todėl šunimis vietos atsiranda ir reklamos agentūroje, ir policijos komisariate.

Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalistinių tyrimų biuro viršininkas Vaidas Kazlauskas aštuonerius metus augina borderkolę Redi. Ji kiekvieną rytą kartu su savo šeimininku vyksta į darbą, kantriai ir ištikimai dieną budi šalia, o vakare palaiko kompaniją grįžtant namo.

„Komisariatas - ne vaikų darželis, viskas prasidėjo nuo to, jog budėdavome savaitgalių naktimis. Kad būtų smagiau, šeštadienį atsivesdavau šunį, prabūdavome iki sekmadienio ir išeidavome. Niekas net nematydavo. Kartais atėję sekmadienį, kartu prabūdavome iki pirmadienio, taigi ryte į darbą atėję kolegos mano augintinį pastebėjo. Taip po truputį visi priprato. O kai jau priprato, pradėjo naudotis.

Mūsų komisariate dažnai rengiamos ekskursijos vaikams. Jie dėmesį išlaiko tik kokį pusvalandį, todėl ekskursijos gale pakviečiu Redi. Vaikai iškart atsigauna, pradeda uždavinėti klausimus. Redi moka 30 triukų. Vaikų klausinėju, kokias komandas jie žino ir ką norėtų pamatyti. Populiariausias klausimas – ar padaro salto? Iš tikrųjų šunis galima išmokyti daryti salto, bet tam, kad išmoktų, reikia šuniui leisti remtis į šeimininką, o tai yra labai nesaugu“ – pasakoja V. Kazlauskas.

Šiaulių komisariato pažibos Redi sumanumas, elgesys ir paklusnumas yra didelio darbo ir pastangų rezultatas. „Anksčiau su Redi dalyvaudavom ir grožio parodose. Ji yra grožio čempionė. Tačiau parodose vyrauja labai subjektyvus vertinimas. Iš to laiko likęs geriausias dalykas - susiradau daug gerų draugų šunininkų. Todėl ir pradėjome užsiimti šunų sportu (angl. agility) . Tai yra bendravimas su šunimi, komandinis sportas, kai šuo seka tai, ką rodai, stebi tavo kūno kalbą. Šuo šiame sporte niekada nesuklys, tik šeimininkas gali suklysti. Šuo daro tai, ką tu parodai.

Treniruotės vyksta 2-3 kartus per savaitę, kiekvieną dieną vyksta bendri užsiėmimai. Kuo daugiau dirbi, tuo aukštesnius rezultatus gali pasiekti. Kai pradėjome užsiiminėti šiuo sportu, mokėmės tik iš knygučių bei kompaktinių diskų, dabar jau kitos galimybės – yra ir trenerių, ir teisėjų gerų, taigi iškart ir rezultatai geresni“ – apie dresūros ir sporto subtilybes pasakoja V. Kazlauskas.

Kolegos į Redi reaguoja įvairiai, vien linkę ją lepinti, kiti vengia bendravimo. „Pas mus po kabinetus svetimi nevaikšto, o darbuotojai skirtingai reaguoja. Yra tokių, kurie nepraeina nepamaitinę, kiti nekreipia dėmesio. Visokių yra. Buvo iššūkis prieš metus, kai Redi buvo mokoma, kad pro atidarytas kabineto duris gali tik priekines kojas iškišti ir žiūrėti, kas vaikšto. Kai kurie bendradarbiai bandė išvilioti ją, nešė gardėsių, kalbino ir kitaip gudravo.

Pagal Redi reakciją visada galiu atspėti, kas ateina į darbą. Yra tokių, kurie dėl jos alpsta, bet turiu vieną kolegę, kuri niekada su manim reikalų netvarko kabinete, jei yra šuo, visada pasikviečia į lauką. Galbūt ji bijo, bet toks atvejis yra vienetinis. Vienintelė valytoja pas mus pyksta, kad šuo yra darbe. Nors kas rytą ji ateina su sūrio gabalu, kurį duoda Redi, vadinasi, gal ne taip stipriai ir pyksta. Visi pripratę, kad šuo visada būna su manimi. Todėl kai Redi neatsivedu, bendradarbiai labai nustemba ir teiraujasi, kur ji yra“ – apie kolegų požiūrį pasakoja pareigūnas.

Reklamos agentūros „Adell Taivas Ogilvy“ kūrybos direktorius Tomas Karpavičius prisimena, kad biure yra buvę ir trys šunys, tačiau pastaruoju metu agentūros patalpose karaliauja kuklioji Marga.

„Daugelis kolegų augina šunis, taigi atsiveda juos ir į darbą. Šunys tiesiog guli savo vietose, miega, valgo ir sekioja savo šeimininkus. Nesipyksta. Nekenkia aplinkiniams. Darbuotojai kartais atsiklausia, ar gali atsivesti augintinius, bet šiaip nėra jokių draudimų. Mūsų agentūros politika – nėra jokios politikos. Jei turi ir nori atsivesti gyvūną,– gali tai padaryti. Mūsų teikiamos paslaugos - kūrybinės, su jomis dirbantys žmonės yra kūrybininkai. Jiems labai labai svarbus emocinis komfortas. Jeigu jo mylimas augintinis padeda jaustis geriau darbe, tai dirbdamas kartu su juo jis, tikėtina, pasieks daug geresnių rezultatų.

Reklamos agentūros “Adell Taivas Ogilvy” darbuotojas Mykolas Budraitis yra Margos šeimininkas, savo augintinę į darbą atsivedantis kiekvieną dieną.

„Įsigijęs šunį negalvojau, jog vesiuosi jį į darbą. Prieš atsivedant pirmą kartą nežinojau, kaip ji elgsis su kolegomis, ypač neramu buvo, kai turėdavau išeiti į kokį nors susitikimą. Po kurio laiko Marga su visais susibendravo, priprato ir pradėjo puikiai jaustis biure.

Didžiausi privalumai dirbant kartu su augintine – visada pietauju ne vienas, linksmesnė diena būna. Jei reikia pertraukos, gali nueiti išgerti kavos, gali parūkyti, bet gali ir su šunimi pažaisit. Šuo tampa savotiška atrakcija“ – pasakoja M. Budraitis.

Kriminalistinių tyrimų biuro viršininkas Vaidas Kazlauskas pastebi, kad šuns įsigijimas turi įtakos ir darbo dienai. „Pasikeitė darbo ritmas. Ryte į darbą einame anksti, kad mūsų niekas nematytų, neužkabintų, nes žmonių pakantumas šunimis vis dar yra labai mažas. Anksčiau ateini - darbų daugiau padarai., o ir pačiame darbe smagiau, kai ji yra. Nuramina, kai glostai. Juokaujame, kad ji saugoja mūsų darbuotojus nuo nelaimingų atsitikimų. Jei darbuotojas nesuvalgo savo pietų, tai kitą dieną jie juk bus sugedę. Redi išgelbėja nuo tokių situacijų ir likusius pietus suvalgo tą pačią dieną. Anksčiau ją čia labai šerdavo ir lepindavo ėdalu, bet kai staigiai priaugo daug svorio, apribojome maisto dalybas.“

Pašnekovai, tarsi patvirtina faktą, kad nepriklausomai nuo darbo pobūdžio, gyvūnas visada padeda darbuotojui ir suteikia ypatingos atmosferos kolektyvui. Svarbiausia atsiminti, kad ilgalaikiams ir užtikrintiems pokyčiams bei netradicinėms naujovėms reikia skirti laiko.

Šis straipsnis yra kompanijos „Purina“ inicijuoto socialinio projekto „Gyvūnai darbe“ dalis. Projekto tikslas – paskatinti įmones tapti draugiškomis gyvūnams bei suteikti galimybę darbuotojams dirbti kartu su savo augintiniais. Gyvūnai esantys darbo aplinkoje įkvepia, padeda atsipalaiduoti ir lengviau pernešti stresą.

Skirkite minutę laiko ir atsakykite į kelis mūsų paruoštus klausimus, o trijų laimingųjų augintinius „Purina“ nustebins maloniomis dovanomis!