Kol kas dar nėra įprasta, kad užėjus į rūbų parduotuvę ar kirpyklą mus pasitinka ne tik pardavėja ar besišypsanti administratorė, bet ir šuo. Nustebtumėte? Apsidžiaugtumėtė? Pasipiktintumėte? Šio straipsnio pašnekovės vieningai teigia, kad klientams tokia situacija dažniausiai sukelia itin šiltus ir malonius jausmus. Jie neretai ne tik nudžiunga išvydę keturkojį darbuotoją, bet kitą kartą nevengia atsivesti ir savo augintinių.

Kirpyklos „My studio“ administartorei Gintarei darbuotis padeda kelių mėnesių mopsų veislės kalytė Kuošė. „Mopsai – labai keisti šunys, tokie nerangūs, kriuksintys. Jie labai mieli, šilti šunys, jiems reikia daug meilės. Tie, kurie nėra turėję mopso, apie šiuos šunis būna susidarę blogą nuomonę, esą jie tik kriuksi ir miega, nors iš tiesų mopsai yra visiškai kitokie, bent jau mano šuo – hiperaktyvus. Kuošė beveik nemiega! Darbe visada juda, bendrauja.

Pirkdama šunį galvojau, kad nenorėsiu jo palikti visai dienai namuose, nes dirbu nuo ryto iki vakaro ir neturėčiau laiko grįžti ir išvesti į lauką. Taigi vieną dieną atsivedžiau Kuošę į darbą. Pamatėme, kad jai būnant pas mus visi tapo laimingesni – tiek darbuotojai, tiek klientai. Taigi nuo to karto jos beveik nebepalieku vienos namuose. Tiesa, viena kolegė alergiška gyvūnams, bet juos labai myli. Pirmą dieną jai akys ašarojo, bet po poros dienų viskas praėjo ir susitvarkė. Tik kai turi labai artimą sąlytį su šunimi – kartais pačiaudėja, bet šiaip viskas labai gerai. Dabar net galvoja, kad ateityje, galbūt, galės ir pati turėti augintinį.”

Administratorė Gintarė mano, kad šuns vedimasis į darbą ir laikas praleistas kartu turi daug teigiamos įtakos šuniuko elgesiui. „Jeigu nesivesčiau Kuošės į darbą, manau ji būtų visai kitokia, negautų tiek dėmesio ir šilumos. Dabar ji išsidūksta per dieną, todėl vakare labai gerai miega. Kai neateina į darbą kartu su manimi, būna labai sudėtinga, nes ji nori labai daug dėmesio, neina miegoti. Ir šiaip manau, kad būnant kartu visą dieną darbe gerai ir jai, ir man“.

Parduotuvė „Šarka. Daiktų kelionės“ – šeimos verslas, kuriuo rūpinasi dvi seserys ir mama. Moterišką kolektyvą papildo kukli ir labai žavi darbuotoja Smilga. Ją jau suaugusią iš gyvūnų prieglaudos į namus parsivežė Janina. Dabar Smilga kiekvieną dieną sukinėjasi tarp vintažinių ir pačių moterų kurtų rūbų, antikvarinių daiktų ir kitų radinių.

„Smilgai 4,5 metų. Ją pasiėmėm, kai jai buvo dveji. Kažkaip visą gyvenimą auginome šunis ir dabar sąlygos tinkamos, tai pagalvojom, kad jau reikia. Ji labai protinga, paklusni. Pagrindinė Smilgos užduotis yra nekelti problemų. Jei vieną sykį pasakei - daugiau kartoti nebereikės. Kartą užšoko ant sofos, pasakiau, kad negalima, tai dabar net norėdama neužtempsi ant jos. Šarkoje irgi visą dieną durys atviros. Pirmą sykį norėjo išbėgti, pasakėm „ne“ ir viskas, daugiau ji neina į lauką. Sandėliuke turi savo vietą, kur jai ramybė. Jeigu kas nors ateina, Smilga atbėga pažiūrėti, ar gaus meilės dozę, ar ne. Dienos pabaigoje ji jau savo erdvėje laiką leidžia, o iš ryto visada ant saulytės išsitiesia, žmonės lipa per ją, o ji sau guli.“ – juokiasi Janina.

Onė pastebi, kad šuo parduotuvėje jaučiasi laisvai ir gerai, net pirmosiomis dienomis po prieglaudos ji šioje erdvėje jausdavosi geriau, nei gatvėje ar namuose. „Smilga kartais prisibijo kai kurių žmonių, dažniausiai vyrų. Būna, namuose kažkas aunasi batą, pakelia jį, o Smilga iškart pabėga. Tačiau būdama parduotuvėje atsipalaiduoja ir su svetimais žmonėmis, jai čia tikrai gera zona“.

Janina džiaugiasi, kad turint savo įmonę, niekas nediktuoja sąlygų, tad nereikėjo atsiklausti ar kas nors prieštarauja dėl Smilgos buvimo. Onė pastebi, kad esant Smilgai, darbe pastebimai sumažėja stresas. Klientai taip pat nudžiunga, o jei pasitaiko šunų bijantis klientas, Smilga klusniai nueina į savo ramiąją vietą ir palaukia kol svečias apsižvalgys ir apsipras.

Eugenijus Mironovičius

Šis straipsnis yra kompanijos „Purina“ inicijuoto socialinio projekto „Gyvūnai darbe“ dalis. Projekto tikslas – paskatinti įmones tapti draugiškomis gyvūnams bei suteikti galimybę darbuotojams dirbti kartu su savo augintiniais. Gyvūnai esantys darbo aplinkoje įkvepia, padeda atsipalaiduoti ir lengviau pernešti stresą.

Skirkite minutę laiko ir atsakykite į kelis mūsų paruoštus klausimus, o trijų laimingųjų augintinius „Purina“ nustebins maloniomis dovanomis!