Prieš ketverius metus įmonėje „Bitė Lietuva“ įvyko pirmoji diskusija apie gyvūnus darbe. Skambučių centro vadovė Jurgita Vilkelytė buvo viena iš iniciatorių, kurios dėka šiandien įmonėje galima sutikti ne vieną keturkojį augintinį.

„Kolegė turėjo triušį ir pasiūlė jį auginti ofise. Žužu jau ketverius metus gyvena skambučių centre. Anksčiau jį drąsiai paleisdavome lakstyti po visą skambučių centrą, tačiau vieną dieną Žužu nugraužė kompiuterio laidus. Supratome, jog negalime jo paleisti bet kur ir nupirkome pavadėlį. Kai valome narvelį, leidžiam jam lakstyti virtuvėje. Kai yra gyvūnų, darbe atsiranda komandiškumas, nes darbuotojai juo rūpinasi visi kartu. Rytais visi pasisveikina su mūsų ofiso augintiniu: „Labas rytas, Žužu“. Kai kurie atėję į darbo pokalbį jau žino, kad mūsų biure gyvena Žužu, tad jis yra savotiška mūsų žvaigždė“.

Vaikščiojant po skirtingus „Bite Lietuva“ įmonės skyrius, akis užkliūna už didžiulio ir gražaus akvariumo, kuris atsirado taip pat darbuotojų iniciatyva.

„Turėjome kibirėlį, į kurį buvo galima įmesti monetų. Tokiu būdu buvo surinkta pinigų, už kuriuos nusprendėme įsigyti kažką, kas visus džiugintų. Taip atsirado akvariumas su žuvytėmis“ – istorija dalinasi įmokų ir pajamų apskaitos specialistė Gertrūda Valeikienė.

„Carat“ žiniasklaidos planavimo agentūros direktorė Rita Jermakaitė esant progai į darbą atsiveda ilgaplaukį miniatiūrinį taksą Arčibaldą.

„Tokios praktikos, kad gyvūnus darbuotojai nuolat atsiveda į darbą, nėra, tačiau neprieštaraujame, jeigu esant būtinybei arba išskirtinei progai darbuotojai atvyksta kartu su jais. Dažniausiai tai būna lengvesnėmis dienomis, kuomet nėra suplanuotų susitikimų. Gyvūnai tikrai nemaišo, sakyčiau priešingai – jie atneša daugiau džiaugsmo, žmonės geriau jaučiasi.

Kuomet ofise yra augintinis, keliasdešimt minučių dėmesio gal ir būna skiriama daugiau jam, nei darbui. Visi paglosto, paniurko, tačiau po to grįžta prie savo darbų, o gyvūnas atranda savo kampą ir nereikalauja daug dėmesio. Manau, kad augintiniai kiekvieną dieną neturėtų būti vedami į darbą. Kaip penktadienis – džinsų diena, taip ir augintiniams reiktų išskirti vieną „Gyvūnų dieną“. Svarbu formuoti kultūrą ir įprotį, kad darbuotojas gali atsivesti augintinį į biurą.“

„Bitė Lietuva“ korporatyvinių reikalų ir ryšių su visuomene vadovė Žana Jakevičienė pastebi, kad darbuotojai ne tik atsakingai vertina galimybę dirbti kartu su gyvūnais, bet ir pasirūpina, kad jie nekeltų net menkiausių problemų kitiems.

„Savo darbuotojams leidžiame gyvūnus atsivesti kada nori. Tie, kurie turi kelis augintinius, pasvarsto, kurį patogiausia būtų atsivesti, kuris draugiškesnis, mažiau baikštus. Mūsų kolektyvas labai solidarus. Vieni augina didelius, kiti – mažus šunis, todėl prieš atsivesdami pasiklausia kolegų, ar kuris planuoja atsivesti savo šunį, kad gyvūnai nesužalotų vienas kito. Gaunasi tokia graži partnerystė – pagalvoji ne tik apie savo, bet ir apie kito augintinį. Yra kolegų, kurie šiek tiek bijo šunų, todėl juos taip pat perspėja apie planuojamą atsivesti gyvūną ir atsiklausia ar jie neprieštaraus.“

Žiniasklaidos planavimo agentūros „Vizeum Lietuva“ direktorius Saulius Šukaitis į darbą kartais atvyksta su škotų baltąja terjere Mėta. S. Šukaitis mano, kad prieš rengiant pirmąją „Gyvūnai darbe“ dieną, darbuotojams ir įmonėms reikia įvertinti kelis svarbius aspektus.

„Jeigu jaučiamas didelis stresas dėl kažkokių neišspręstų klausimų, tai šuo taps dar vienu klausimu, kurį reikia spręsti. Kita vertus išėjus pasivaikščioti su šunimi ar tiesiog jį paglosčius, įtampa atslūgsta, greičiau pavyksta atsipalaiduoti. Dirbantiems paslaugų sferoje taip pat svarbu užtikrinti, kad biure esantys augintiniai netrukdytų klientams jaustis gerai ir maloniai, nes, reikia pripažinti, ne kiekvienas žmogus yra draugiškas gyvūnams. Jis gali būti alergiškas ar tiesiog jų baimintis.“

Dirbdami su gyvūnais, darbuotojai tampa labiau atsipalaidavę. Rūpinimasis augintiniu vienija kolektyvą bei padeda kurti komandinę dvasią įmonėje. Jei nėra galimybės kiekvieną dieną atsivesti į biurą keturkojo, užtenka paskirti ypatingą „Gyvūnai darbe“ dieną, kuri vyktų kartą per savaitę ar mėnesį. Darbuotojams tai taps džiugia motyvacijos forma, skatins šiltesnį ir artimesnį santykį tarp kolegų, o ši diena bus viena laukiamiausių metuose.

Šis straipsnis yra kompanijos „Purina“ inicijuoto socialinio projekto „Gyvūnai darbe“ dalis. Projekto tikslas – paskatinti įmones tapti draugiškomis gyvūnams bei suteikti galimybę darbuotojams dirbti kartu su savo augintiniais. Gyvūnai esantys darbo aplinkoje įkvepia, padeda atsipalaiduoti ir lengviau pernešti stresą.

Kviečiame įmones ir jų darbuotojus, kuriose organizuojamos gyvūnų dienos arba kurių darbuotojai gali dirbti kartu su savo augintiniais, susisiekti su mumis e. paštu info@letena.lt arba užpildyti mūsų anketą puslapyje keturkojaidraugai.lt iki lapkričio 10 dienos. Projekto komanda aplankys atrinktas įmones bei įteiks kompanijos „Purina“ dovanas.