Gyvūnai darbe ne tik mažina darbuotojų stresą bei skatina kūrybiškumą, bet ir daro teigiamą įtaką jų sveikatai. Kol kas tendencija į darbą vestis savo augintinį Lietuvoje nėra paplitusi, tačiau vis daugiau įmonių rengia „Gyvūnų dienas“ darbe arba viešai leidžia į darbą ateiti kartu su augintiniais.

Vieni drąsiausių šioje srityje – startuoliai, kurių darbo kultūra neretai formuojama remiantis užsienio šalių praktika, stengiantis sukurti betarpišką ir kolektyvui priimtiną atmosferą. Lietuvoje įkurtų IT startuolių „Deep sea marketing“ ir „Wix“ darbuotojai tvirtina, kad net atliekant sudėtingus programavimo darbus šalia esantys šunys padeda atsikvėpti, o sudėtingais momentais – atsipalaiduoti.

„Įprastai mūsų biure būna vienas šuo, labai retais atvejais - du. Kolegos iš Izraelio tuo stebisi, nes ten beveik visi turi po augintinį, o jeigu viename kabinete dirbančių žmonių šuniukai nesusidraugauja, būna sudaromas grafikas, kuris kurią dieną gali atsivesti savo augintinį.

Kolegos iš Izraelio juokauja, kad Lietuvoje per šalta, todėl mums taip neįprasta turėti augintinius ofisuose. Kadangi vidinę įmonės kultūrą perėmėme iš motininės Izraelio kompanijos, gyvūnai darbe mums tarsi natūralus dalykas“ – pasakoja kompanijos „Wix“ Lietuvoje vadovė Monika Laukaitė.

Tel Avive įsikūręs kompanijos padalinys netgi organizuoja specialius „Dog adoption day“ renginius, kurių metu biure apsilanko gyvūnų prieglaudos atstovai su globotiniais. Darbuotojai ne tik pabendrauja su svečiais, bet ir turi galimybę priglausti augintinį, o jį jau turintys – nemokamai saviškį paskiepyti. Dar vienas elementas, simbolizuojantis įmonės draugiškumą šunimis – firminiai antkakliai ir pavadėliai, kurie dovanojami darbuotojų augintiniams.

Rusų startuolio „Deep sea marketing“ darbuotoja Laura Kornelija savo jorkšyro terjerę prie kolektyvo pratino palaipsniui, o dabar nei ji, nei jos kolegos neįsivaizduoja darbo dienos be linksmai nusiteikusios Fyfos.

„Pirmoji Fyfos ir kolektyvo pažintis vyko darbinės išvykos prie ežero metu. Kolegos labai šiltai ją priėmė, žaidė, o galiausiai liepė atsivesti į darbą. Darbe ji dažniausiai sėdi šalia manęs ant stalo, tačiau kartais pakeliauja po ofisą, apuosto kolegas ir grįžta atgal. Mūsų įmonėje visi dirba susikaupę, programuoja, tačiau kai reikia ramesnės minutės, pasiima mano šuniuką pažaisti, atsipalaiduoja, šiek tiek atitrūksta ir vėl grįžta prie darbų. Fyfa darbe jaučiasi labai gerai. Ryte atėjusi į ofisą, pirmiausia apibėga visus kabinetus ir patiktina, kas per naktį pasikeitė.”

„Wix“ vadovė Monika Laukaitė pastebi, kad gyvūnai darbe - tai abipusė nauda: darbuotojams smagiau, o ir keturkojams naudinga daugiau laiko praleisti tarp žmonių. „Gyvūnai pagerina atmosferą darbe ir suteikia biurui jaukumo. Poilsio pertraukėlių metu darbuotojai gali pažaisti su augintiniu, per pietus išeiti į lauką pasivaikščioti. Taip pat tai naudinga ir patiems gyvūnams - jiems nereikia būti vieniems namuose, jie gali susipažinti su naujais žmonėmis ir situacijomis.“

Darbuotojų augintiniai arba taip vadinami „biuro gyvūnai“ tampa savotiškais kolektyvo simboliais, jungiančia dalimi. Darbdavių požiūris į augintinius gali tapti netgi svarbiu argumentu renkantis įmonę. „Manau, kad šuo padeda suvienyti kolektyvą. Vienas kolega nori nusipirkti korgį, tai mes juokaujam, kad tuomet pas mus bus „jorkis korgis“, kurie galės būti draugais darbe. Jeigu gaučiau du panašaus lygio darbo pasiūlymus, manau, kad ta įmonė, kurioje galima atsivesti savo augintinį, būtų pranašesnė ir padarytų įtaką mano sprendimui. Tai nėra būtinybė, tačiau didelis pliusas.“

Šis straipsnis yra kompanijos „Purina“ inicijuoto socialinio projekto „Gyvūnai darbe“ dalis. Projekto tikslas – paskatinti įmones tapti draugiškomis gyvūnams bei suteikti galimybę darbuotojams dirbti kartu su savo augintiniais. Gyvūnai esantys darbo aplinkoje įkvepia, padeda atsipalaiduoti ir lengviau pernešti stresą.

Kviečiame įmones ir jų darbuotojus, kuriose organizuojamos gyvūnų dienos arba kurių darbuotojai gali dirbti kartu su savo augintiniais, susisiekti su mumis e. paštu info@letena.lt arba užpildyti mūsų anketą puslapyje keturkojaidraugai.lt iki lapkričio 10 dienos. Projekto komanda aplankys atrinktas įmones bei įteiks kompanijos „Purina“ dovanas.

Skirkite minutę laiko ir atsakykite į kelis mūsų paruoštus klausimus, o trijų laimingųjų augintinius „Purina“ nustebins maloniomis dovanomis!