„Adform“ ir „Vinted“ jau kelis metus iš eilės tampa geidžiamiausiais Lietuvoje darbdaviais. Būtent šios įmonės pasižymi modernia ir šiuolaikiška darbo aplinka, nuolatos tobulinama ir formuojama darbo kultūra, dėmesiu darbuotojams ir vakarietišku personalo valdymu. Dar vienas šias įmones siejantis bruožas - gyvūnai biure. Kartu su darbuotojais laiką leidžia ne tik šunys, bet ir triušiai, žiurkėnai, katės.

„Manau, mūsų darbuotojams yra svarbi galimybė laisvai kurti aplinką, kurioje jie praleidžia kiekvieną dieną. Jie gali kabinti artimųjų ar augintinių nuotraukas, statyti augalus, puošti savo darbo vietą. Stengiamės suteikti daugiau laisvės, o ne apribojimų, taigi ir gyvūnai mūsų įmonėje labai laukiami. Smagu, kad žmonės randa būdų, padedančių darbe jaustis kuo geriau. Nėra jokios apibrėžtos oficialios tvarkos.

Laikomės nuostatos, kad laisvė ateina kartu su atsakomybe, taigi jeigu renkuosi laisvę atsivesti gyvūną, turiu pasirūpinti, kad jis nekeltų jokių nepatogumų kitiems, netrukdytų aplinkiniams, nekramtytų durų ir panašiai. Tai yra darbuotojo, kuris atsiveda augintinį į darbo vietą, atsakomybė.“ – pasakoja įmonės „Adform“ personalo partnerė Rūta Petrulytė.

Tuo tarpu „Vinted“ rinkodaros vadovė Milda Mitkutė pripažįsta, kad nei ji, nei jos kolegos neįsivaizduoja biuro be šuns Čipo: „Iš pradžių, kai ofise dirbo 12 žmonių, kiekvieno atsiklausiau, ar neprieštarauja, kad atsivesčiau Čipą, ar kuris nors kolega nėra alergiškas. Eidavau Čipą pavedžioti per pietus ir kelis kartus per savaitę po pasivaikščiojimo pasiimdavau su savimi į darbą kelioms valandoms. Tuomet visi ėmė prašyti, kad atsivesčiau Čipą kiekvieną dieną. Dabar jis jau tapo „Vinted“ šunimi.

Kuomet pas mus atvyksta ekskursijos, pristatau Čipą kaip savo šunį, tačiau kolegos pataiso sakydami: „Ne, ne, čia ofiso šuo!“ Taip pat mes turime „Vinted“ festivalį, kur suvažiuoja visi kompanijos darbuotojai. Gamindami šiam renginiui skirtus įmonės marškinėlius galvojome, kas galėtų būti mus visus suvienijantis simbolis, taigi ant marškinėlių pavaizdavome Čipą. Be to, turime vidinį tinklapį, kuriame perskaičius visas žinutes, išlenda Čipo ikona ir parašyta: „Čipas says well done.“

Slaptažodžiai kai kur irgi buvo „Čipas“. Taigi jis labai įsiliejęs į kompaniją, tikras mūsų ofiso šeimos narys ir numylėtinis. Jei aš kur nors išvažiuoju, Čipo auklėmis tampa „Vinted“ kolektyvas. Kai yra šuo, nesijaučia, kad esi darbe, jis sukuria visai kitokią, kur kas jaukesnę atmosferą. Kai įtemptai dirbi, o jis prieina su kamuoliuku ir nori pažaisti, pamiršti, kad esi darbe. Apskritai, gyvūnai skleidžia labai teigiamą energiją. Kažkada kalbėjom, kodėl gyvūnai yra geriau nei žmonės? Nes jie nekalba ir visada atleidžia. Toks Čipas ir yra. Jis myli tave tokį, koks esi.“

„Adform“ darbuotoja Viltarė išskyrė dar vieną pranašumą, kodėl gerai į darbą ateiti su šunimis, ypač jei darbuotojas yra naujas kolektyve: „Kai atėjau dirbti į įmonę, atsivedžiau šunį, kuris labai padėjo socializuotis. Ateini, susipažįsti, žmonės pasidalija savom istorijom apie gyvūnus. Tai labai padėjo greičiau susibendrauti su bendradarbiais.“

„Vinted“ įmonėje dirbanti Aida Skrebutėnė pastebėjo: kuomet šalia yra šuo, ji kaip mat sušvelnėja, nustoja pykti, praeina susierzinimas. „Kažkada labai griežtai kalbėjau su komanda, o eidama pro šalį pakalbinau ir paglosčiau Čipą. Net mano balso tonas sušvelnėjo! Bendradarbiai ir sako: „Matai, paglostei Čipą ir iškart geresnė su mumis tapai“. Manau, jei negali mylėti gyvūnų, tai kaip gali mylėti žmogų? Kai šalia gyvūnas, ir aplinka iš karto pasikeičia. Pasidarai ramesnis, švelnesnis ir netgi su žmonėmis bendrauji nuoširdžiau“ - sakė Aida.

Kolegių Dovilės su Liucijos iniciatyva „Vinted“ biure atsirado du žiurkėnai, kurie pakrikštyti kolegų vardais, o „Adform“ darbuotojos mielai atsiveda ne tik katę, bet ir juodą triušiuką, kuris kantriai laukia šeimininkės darbo dienos pabaigos.

„Esu visiškai šunų žmogus, bet kadangi šuniui reikia labai daug laiko, įsigijau katiną, kuriam dabar 4 mėnesiai. Atsiklausiau kolegų prieš atsivesdama į darbą. Visi labai norėjo susipažinti! Pabuvus darbe ji net tapo draugiškesnė, nesipriešina imama ant rankų.

Žinoma, po darbo dienos ji grįžta namo pavargusi, būna labai rami ir miega. Tai visai gerai, nes Konsuela šiaip labai aktyvi. Iki pietų ji praeina pro visus darbuotojus, pasisveikina, pabūna, o po pietų miega“ – pasakoja Agnė, Konsuelos šeimininkė.

R. Petrulytė mano, kad įmonėms reikėtų bent vieną kartą patirti ką reiškia, kai prie kolektyvo prisijungia gyvūnai: „Tikrai padaugėjo teigiamų emocijų, kurios ir bendrą atmosferą darbe veikia. Kadangi suprantam, jog kiekvienam darbuotojui reikia poilsio akimirkų be kompiuterio, turime tokių kampelių, kur žmonės gali žaisti ar tiesiog pasėdėti. Gyvūnas irgi yra viena iš priemonių, kuri padeda pailsėti ir pasikrauti energijos. Puikiai suprantu, kad yra įmonių, kuriose aplinka įpareigojanti ir gyvūnai ten nepageidaujami. Mes turime daugiau laisvės, taigi džiaugiamės augintinių draugija. Toms įmonėms, kurios dvejoja ar leisti darbuotojams atsivesti gyvūnus, tikrai reiktų bent pabandyti ir tik tuomet spręsti, tinka tai aplinkai ir žmonėms, ar ne. Čia nėra visiems galiojančių modelių ir taisyklių, kuriuos tiesiog gali paimti ir taikyti visiems. Tačiau išbandyti tikrai vertėtų, nes tikiu, kad gerų emocijų bus tikrai daug.“

Šis straipsnis yra kompanijos „Purina“ inicijuoto socialinio projekto „Gyvūnai darbe“ dalis. Projekto tikslas – paskatinti įmones tapti draugiškomis gyvūnams bei suteikti galimybę darbuotojams dirbti kartu su savo augintiniais. Gyvūnai esantys darbo aplinkoje įkvepia, padeda atsipalaiduoti ir lengviau pernešti stresą.

Kviečiame įmones ir jų darbuotojus, kuriose organizuojamos gyvūnų dienos arba kurių darbuotojai gali dirbti kartu su savo augintiniais, susisiekti su mumis e. paštu info@letena.lt arba užpildyti mūsų anketą puslapyje keturkojaidraugai.lt iki lapkričio 10 dienos. Projekto komanda aplankys atrinktas įmones bei įteiks kompanijos „Purina“ dovanas.

Skirkite minutę laiko ir atsakykite į kelis mūsų paruoštus klausimus, o trijų laimingųjų augintinius „Purina“ nustebins maloniomis dovanomis!