Pasak Melburne gyvenančio dizainerio, ši paskaita – tai galimybė iš arčiau susipažinti su medicininių instrumentų kūrimo virtuve.

„Savo karjerą pradėjau nuo žmonėms skirtų chirurginių instrumentų gamybos. Įsiklausius į chirurgų poreikius, man pavyko sukurti jų darbą operacinėje palengvinantį instrumentą – du minkštųjų audinių plėtiklius viename. Ilgainiui užsimezgė bendradarbiavimas su įvairiomis Australijos gyvūnų ligoninėmis ir zoologijos sodais, kuriems reikėjo mano pagalbos gydant vombatų dantis, sparnus susilaužiusius paukščius ar užmigdant į krantą išplautus banginius“, – pasakoja pranešėjas.

Malajinė lokiukė Hitam – nelegalios prekybos laukiniais gyvūnais auka. Ji net penkerius metus buvo laikoma mažame narve ir maitinama tik ryžiais bei pienu. Dėl šių priežasčių Hitam kaulai deformavosi ir ji nebeaugo.

Meškutę iš nelaisvės išgelbėjo Birutės Galdikas įsteigtas „Orangutan Foundation International“ fondas ir atgabeno į Borneo saloje veikiantį gyvūnų priežiūros centrą. Veterinarijos personalas pastebėjo, kad jos dubens kanalo anga yra keturis kartus mažesnė nei turėtų būti, todėl meškutė, negalėdama normaliai atlikti savo „gamtinių reikalų“, kasdien kentė nepakeliamus skausmus – jai būtinai reikėjo skubios operacijos.

Keturių veterinarijos gydytojų chirurgų komanda (Dr. Dr. Gordon Corfield, Dr. Larry Vogelnest, Dr. Geoff Wilson, Dr. Stephen Van Mil) atliko aštuonias valandas trukusią operaciją – trigubą dubens osteotomiją. Į Hitam dubenį buvo implantuota unikali Giriaus Antanaičio pagaminta metalinė plokštelė.

„Studijuodami industrinį dizainą, studentai dažnai ieško savo krypties, kuria linkme pakreipti savo karjerą. Džiaugiuosi, kad galima imti pavyzdį iš žmogaus, kuris susikūrė savo nišą ir dirba prasmingą darbą, padedantį išgelbėti žmonių bei gyvūnų gyvybes“, – teigia paskaitą suorganizavusio Vilniaus dailės akademijos Dizaino inovacijų centro direktorius Marius Urbanavičius.