Siekiant įamžinti šį svarbų projektą kitu formatu ir patraukliai informuoti visuomenę, 2019 m. gegužės pabaigoje seniausia Lietuvoje juvelyrinių dirbinių gamykla „Ūlos juvelyrų studija“ išleido suvenyrinę monetą su didžiojo apuoko (lot. Bubo Bubo) atvaizdu.

„Tai jau antroji „Ūlos juvelyrų studijos“ Lietuvos zoologijos sodui išleista suvenyrinė moneta. Džiaugiamės, kad įmonės mato mūsų zoologijos sodo prasmingus darbus šalies gamtai ir noriai prisideda juos įprasmindami originaliais metodais. Didžiųjų apuokų išsaugojimo projektas yra vienas iš pirmųjų, vykdomų mūsų įstaigoje, o ir paukštis itin retas šalies gamtoje, todėl nuspręsta išleisti suvenyrinę monetą būtent su didžiuoju apuoku“, – teigė Lietuvos zoologijos sodo direktorius Aurimas Didžiokas.

Apuoko suvenyrinės monetos išleidimu itin džiaugėsi Lietuvos zoologijos sodo Paukščių skyriaus darbuotojai, kadangi ir šių metų rudenį į šalies gamtą bus paleisti 4 apuoko jaunikliai. Kovo pabaigoje ir balandžio pradžioje iš kiaušinių išskilę 4 apuoko jaunikliai, 3 patinėliai ir 1 patelė, sėkmingai auga ir yra ruošiami paleidimui į šalies miškus.

Didysis apuokas yra itin retas paukštis, Lietuvoje tėra 10–20 perinčių porų, o prie šių paukščių nykimo labai prisideda žmogaus ūkinės veiklos padariniai (laidai, stulpai, įvairūs spąstai žvėrims), medžių kirtimas, perėjimo vietų trikdymas, maisto stygius ir didelis apuokų jauniklių mirtingumas pirmaisiais gyvenimo metais. Tam, kad šių paukščių populiacija Lietuvoje didėtų, reikėtų imtis buveinių atkūrimo, nederėtų trikdyti paukščių perėjimo metu. Taip pat veisti jauniklius bei juos paleisti į gamtą, ką ir daro Lietuvos zoologijos sodas kartu su partneriais. Galimybė zoologijos sodo lankytojams įsigyti šią suvenyrinę monetą su apuoko atvaizdu, galbūt labiau paskatins žmones domėtis šia paukščių rūšimi“, – svarstė Paukščių sk. vyresn. zoologė Rasa Mikuličienė.