Jungtinės Karalystės naujienų portale rodomi kadrai iš Lietuvos kailinių žvėrelių fermų dujų kamerų. Jose audinės šokinėja, draskosi, lipa per viena kitos lavonus bei iš paskutiniųjų stengiasi ištrūkti. Prieš mirtį gyvūnai dujų kamerose kankinasi bei patiria agoniją net iki 10 minučių.

„Kelerius metus trukęs Lietuvos kailių fermų tyrimas atskleidė, kad toks žiaurus elgesys su gyvūnais nėra tik atsitiktinis atvejis. Tai standartinė gyvūnų žudymo praktika dėl puošmenų“, – komentuoja „Humane Society International/Europe“ viešųjų ryšių vadovė C. Bass.

„Taip gerai matomi vaizdai iš kailinių žvėrelių dujų kamerų iki šiol dar nebuvo užfiksuoti, todėl natūralu, kad jie sulaukė ir pasaulinės žiniasklaidos dėmesio. Gaila, kad esame minimi tokiame žiauriame kontekste, bet viliuosi, jog jau greitai visa užsienio žiniasklaida kalbės apie Lietuvoje priimtą kailių fermų draudimą“, – sako slaptus kadrus iš aštuonių Lietuvos kailių fermų paviešinusios gyvūnų apsaugos organizacijos „Tušti narvai“ vadovė Gabrielė Vaitkevičiūtė.
Gyvūnų apsaugos organizacijos „Tušti narvai“ spaudos konfrencija

Kailių fermos Jungtinėje Karalystėje uždraustos nuo 2003 m. Šį sprendimą jau yra priėmusios 19 valstybių Europoje. Tarp kurių dvi Baltijos šalys, Austrija, Prancūzija, Airija ir Nyderlandai. Europos Sąjungoje gyvūnus dėl puošmenos kankinti vis dar leidžiama Lietuvoje, Rumunijoje, Bulgarijoje, Lenkijoje, Graikijoje ir Suomijoje.

Paviešintų Lietuvos kailių fermų vaizdų ažiotažą pastebėjo ir Jungtinių Amerikos valstijų (JAV) naujienų portalas „The News Dept“. „Šie kraupūs ir sadistiški vaizdai tik dar kartą mums parodė, kodėl didžioji dauguma Europos valstybių jau uždraudė kailių fermų veiklą“, – sakoma JAV naujienų portale.

„Siaubingi kadrai atskleidė niūrią Lietuvos kailių fermų realybę“, – rašoma ir Prancūzijos naujienų portale „News-24.fr“.

Kailinių žvėrelių likimas – mūsų rankose

Birželio 6 d. Seimas svarstys kailių fermų draudimą Lietuvoje. „Parlamente tikrai turime daug palaikančiųjų šį draudimą, tačiau labai svarbu, jog visi, kuriems rūpi gyvūnai, dalyvautų ir balsuotų. Kiekvienas iš mūsų taip pat gali prisidėti ir sustabdyti žiaurų bei beprasmį 1 milijono gyvūnų kankinimą kasmet, todėl kviečiu rašyti Seimo nariams laiškus, skatinančius uždrausti žiaurų elgesį su gyvūnais https://www.parasykseimonariui.lt/ “,– ragina G. Vaitkevičiūtė.

Lietuvoje šiuo metu yra 44 kanadinių audinių fermos, kuriose auginama apie 1 mln. gyvūnų.