Saeima priėmė Gyvūnų apsaugos įstatymo pakeitimus, dar 2021 metų rugsėjį pasiūlytus grupės Saeima narių iš įvairių partijų. Šiandien balsavimo metu 70 parlamentarų balsavo už, 3 prieš. Susilaikiusių nebuvo.

Nuspręsta, kad kailinių žvėrelių augintojai negaus finansinės kompensacijos dėl numatomo 5 metų pereinamojo laikotarpio.

Pastaruosius 10 metų gyvūnų apsaugos organizacijos Latvijoje siekė šio pokyčio: daugiau nei 42 tūkstančiai Latvijos piliečių ir 50 nevyriausybinių organizacijų pasirašė atvirą laišką Saeima nariams.

„Tai istorinis momentas gyvūnų teisėms Latvijoje – didžiulis laimėjimas ir gyvūnams, ir žmonėms“, – komentavo Katrīna Krīgere, gyvūnų apsaugos organizacijos „Dzīvnieku brīvība“ vadovė. „Uždrausdami gyvūnų įkalinimą ir žudymą dėl jų kailio mes, Latvijos piliečiai, patvirtiname, jog pagarba gyvūnams yra vertybė. Mes parodome, kad mūsų šalyje atjauta ir racionalumas yra svarbesni nei godumas ir pasipuikavimas. Juk mūsų požiūris į silpnesnius yra mūsų pačių žmogiškumo veidrodis“, – tęsė K. Krīgere.

Apie 300 tūkstančių audinių bei keli šimtai lapių bei šinšilų yra kasmet užauginamos ir nužudomos Latvijoje dėl kailio. Gyvūnų, auginamų dėl kailio, skaičius pastaruosius kelis metus šalyje mažėjo. 2020 m. jų buvo 580 tūkstančių, o 2017 m. 617 tūkstančių.

Lietuvoje 2021 m. lapkričio 23 dieną Seimas po pateikimo pritarė Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo pakeitimo projektui, kuriuo siekiama uždrausti auginti, veisti ir žudyti gyvūnus dėl naudos iš jų kailių. Šiuo metu įstatymo projektui ruošiama Vyriausybės išvada.