Vaikų stovykloje dažais išpiešė žirgų kūnus: nuotraukos sukėlė audrą

„Dailiojo jojimo mokykla pakvietė vaikus į vasaros stovyklą. Iš nuotraukų matome, kuo vaikai yra skatinami užsiimti ir kuo džiaugtis. Mes klausiame, ko išmokyti vaikus siekia mokykla, skatinanti dažais marginti gyvūnų kūnus?“, – stebisi nuotraukomis pasidalinusi Gyvūnų teisių ir apsaugos organizacija (GATO).

Jojimo mokyklos nuotraukose žirgų kūnai išmarginti dažais, šalia gyvūnų stovi besišypsantys vaikai. „Pirmoji stovyklos pamaina įsibėgėjo! Saulė, žirgai, maudynės ir žaidimai. Kas gali būti geriau?“, – rašoma jojimo mokyklos įraše.
Stovyklos įrašas

Internautai išplitusį įrašą palydėjo komentarais „siaubas“, nužmogėjimas“, „iš proto išsikraustė“. Tokį elgesį su žirgais pasmerkė ir Fausta Marija Leščiauskaitė, piešimą ant žirgų pavadinusi „zoninių pramoga“.

„Bet, sakykit, žmonės, kas jums yra? Kas jums yra, kad iš visų galimų linksmybių, edukacijų su gyvūnais, jūs sugalvojate juos apipeizoti? Pavyzdžiui, būtų galima arklius morkomis pamaitinti, nosis pakasyti, sušukuoti, nuvesti maudytis. Būtų galima pasimokyti apie tai, kas žirgams kenkia, apie šių gyvūnų ypatingumą. Bet jūs sugalvojate jį ištepti dažais? O nenorėtumėte sau ant kaktos nusipiešti arklio subinę? Įsivaizduokite – supančiotume kiekvieną dalyvį, po geležį į dantis, pririštumėme prie tvoros ir apkeverzotume. Smagu? Kas per zoninių pramogos? Tie visi mokyklų, universitetų krikštai, smėlio valgymas, žeminimas. O dabar pažeminti susimanėte ir gyvūnus?”, – piktinasi ji.

Įstatymai to nedraudžia, bet ar tai etiška ir moralu?

Netrukus įrašas pritraukė ne tik gyvūnų teisių aktyvistų, bet ir Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) dėmesį. Tarnybos specialistai teigia sulaukę klausimų, ar yra leidžiama daryti renginius ar užsiėmimus, kurių metu yra piešiama ant gyvūnų.
Vaikystė

Kaip aiškina VMVT, „ES teisės aktais nėra draudžiama piešti ar dažais žymėti gyvūnų. Gyvūnai yra žymimi sporto varžybų metu, ženklinami siekiant juos atskirti. Draudžiama taip elgtis tik tuo atveju, jei yra naudojami žmonių ir gyvūnų sveikatai kenksmingi dažai.“

„Reaguodami į GATO paviešintas nuotraukas, kuriose vaikų stovyklos metu buvo dažoma ant arklių, susisiekėme su užsiėmimus organizavusia jojimo mokykla. Jų atstovė patikino, kad gyvūnai buvo dažomi saugiais dažais, o gyvūnai po užsiėmimo buvo nuprausti. Suprantame, kad šis atvejis sukėlė nevienareikšmes reakcijas. Iš nuotraukų galima numanyti, kad gyvūnai buvo dažomi dėl pramogos. Nors įstatymai nedraudžia, tačiau ar tai yra etiška ir moralu?“, – išvadomis dalinasi VMVT.

Antradienį paskelbtame įraše tarnyba pažymėjo, kad šis atvejis bus aptartas sekančiame VMVT patariamosios darbo grupės dėl gyvūnų gerovės klausimų, kurioje dalyvauja ir NVO atstovai, posėdyje.

Vis dėlto, GATO vadovės Brigitos Kymantaitės toks VMVT įrašas neįtikino. „Kokiomis priemonėmis nustatėte, kad gyvūnai buvo dažomi „saugiais dažais“? Nurodykite, prašau, kokie konkrečiai dažai buvo naudojami šiuo atveju?“, – rašo ji.

Po to, kai gyvūnų teisių aktyvistai sureagavo į jojimo mokyklos paskelbtas nuotraukas, originalus įrašas buvo pašalintas, o mokyklos puslapis – nebepasiekiamas.