Nuodams iš šuns nasrų ištraukti prireikė trijų žmonių

Kaip sako „Delfi“ kalbinta „Dog Punk“ dresuotoja ir šunų elgsenos specialistė Žana Penkauskienė, mėsos kukulių su nuodais dar praeitos savaitės viduryje aptiko šalia dresūros mokyklos Baltupiuose, adresu Kalvarijų g. 143. Jos žiniomis, iki šiol Kalvarijų gatvėje šunų šeimininkai surinko virš 200 užnuodytų mėsos kukulių.

„Pirmiausia tai buvo pastebėti nuodai prie mokyklos. Vienas šuo jau buvo pasigriebęs mėsos kukulį, išplėšėm jį iš nasrų, vos ne vos, trys žmonės – du šeimininkai ir aš. Nespėjo suvalgyti“, – sako Ž. Penkauskienė.

Dresuotoja pastebi, kad šunų nuodytojai šiuo metu siautėja ne tik Baltupiuose. Anot jos, pastarosiomis dienomis šunų šeimininkai užnuodytos mėsos aptinka ir Fabijoniškėse. Nuotraukose matyti, kad mėsos gabalėliai su žiurkių nuodų grūdeliais mėtosi ant takų, pievose. Ž. Penkauskienė neabejoja, kad kažkas kaimynystėje nori su gyvūnais susidoroti tyčia.

„Socialiniuose tinkluose pamatėme, kad iš tikrųjų daug kur dabar nuodų aptinka. Ir Baltupiuose, ir Fabijoniškėse – visur. Kažkas tikslingai primėtė mėsos kukulių su spalvotais nuodais“, – sako dresuotoja.
Baltupiuose rasti užnuodyti mėsos gabalėliai

Ž. Penkauskienė prisimena, kad praėjusios savaitės viduryje pastebėtas užnuodytas mėsos gabalėlis buvo paliktas tiesiog ant asfalto. Laimei, tąkart pavyko išgelbėti šunį, kuris čiupo mėsą, tačiau šunų šeimininkai turi būti itin atsargūs – kartais tereikia vos kelių sekundžių, kad mėsą pagriebęs šuo ją nurytų.

Apie šunims pavojingus radinius policijai jau pranešta.

Nuodytojų problema – ne naujiena: ką daryti apsinuodijus?

Žiurkių nuodais įdaryta mėsa Fabijoniškėse nėra naujiena. Daugybę panašių „minų“ gyventojai buvo aptikę vos prieš porą metų, jos buvo paliktos šunų vedžiojimo aikštelėse ir net pasibaigė šuns mirtimi, o apie tai rašėme 2020 metais.

Tąkart kalbinta veterinarijos klinikos „Greitoji žirafa“ gydytoja Rita Notkuvienė pabrėžė, jog graužikų nuodais apsinuodijusiems gyvūnams visuomet yra reikalinga skubi pagalba.

Įtariant, kad augintinis galėjo suėsti bent truputį nuodingos medžiagos, visuomet svarbu kreiptis į veterinarijos gydytojus.

„Jeigu žinote, kada šuo turėjo kontaktą su nuodais – kuo skubiau vimdykite gyvūną. Jei apsinuodijo katinas, namų sąlygomis vimdyti nerekomenduojame. Į veterinarijos kliniką rekomenduojame kreiptis iš karto, jei žinote, kad augintinis rado nuodų, net jei ir pavyko išvimdyti šunį namuose.

Taip pat visuomet rekomenduojame kreiptis atsiradus pirmiems negalavimo simptomams, nelaukti kelias dienas ir nesitikėti, kad praeis savaime. Dažnai pasitaikantys simptomai yra silpnumas, vangumas, apsunkintas kvėpavimas, kosulys su krauju arba be kraujo, pašviesėję arba pakraujavę dantenos, lengvai atsirandančios kraujosruvos odoje.

Retesniais apsinuodijimo žiurknuodžiais atvejais, atsiranda vėmimas, viduriavimas su krauju. Simptomai gali išryškėti 5 dienų bėgyje po nuodų suvartojimo, o laiku nesikreipus į veterinarijos kliniką prasideda vidinis kraujavimas, kuris dažnai baigiasi augintinio netektimi“, – aiškina veterinarijos gydytoja.