Prie parduotuvės plėšyto šuns šeimininkas: morališkai jis jau sužalotas

Gegužės 6 dienos vakarą šalia Kalniečių gatvėje esančios parduotuvės „Maxima“ Tomo augintinis Frencis buvo užpultas pro šalį su šeimininkais ėjusio Stafordšyro terjero. Kaip įvardija nukentėjusio biglio šeimininkas, šunų kova baigėsi liūdnomis pasekmėmis – jo augintiniui nuplėšta pusė ausies, perkąsta gerklė.

Apsaugos kamerų užfiksuotame vaizdo įraše matyti, kaip vedžiojamas šuo puola prie parduotuvės pririštą šunį, įsikimba į jį dantimis, o šeimininkai bando jį atplėšti, daužo šuns snukį rankomis, kad šis auką paleistų. Kai šunys išskiriami, Stafordšyro terjero šeimininkai net neatsisuka pasižiūrėti, kas nutiko užpultam šuniui, ir netrukus pasišalina.

Feisbuke žaibiškai išplitęs dviejų šunų kovos vaizdo įrašas per dieną sulaukė daugiau nei 1,5 tūkst. pasidalinimų, pasipylė šimtai komentarų. Internautai suskubo reikšti užuojautos nukentėjusio šuns šeimininkui, linkėti sveikatos, reiškė pasipiktinimą puolusio šuns šeimininkų elgesiu, dar kiti kritikavo ir nukentėjusio šuns šeimininko sprendimą palikti augintinį prie parduotuvės.

Vaizdo įrašu pasidalinęs kaunietis Tomas pažymėjo, kad dėl įvykio jau kreipėsi į policiją, ir viliasi, kad pavyks atpažinti augintinį užpuolusio šuns šeimininkus – ne tik dėl patirtos žalos, bet ir aplinkiniams keliamo pavojaus.
Iliustracija

„(…) Šitas šuo užpuolė ir prakando vieną gerklės pusę bei nuplėšė pusę ausies mano šuniui“, – dalindamasis vaizdo įrašu, pranešė nukentėjusio šuns šeimininkas.

Taip pat jis komentavo, kad savaitgalį po užpuolimo šuo jautėsi blogai, ir tik praėjus keletui dienų tapo panašesnis į save, energingesnis. Nukentėjusiam augintiniui prireikė ir operacijos. „Bet vis tiek morališkai jis jau sužalotas. Dar vis vemia pavalgęs maistuko“, – po įrašu komentuoja kaunietis Tomas.

Dresuotoja: agresoriaus šeimininkai nepadarė nieko, kad sustabdytų kovą

Kaip „Delfi“ teigia Lietuvos kinologų draugijos dresuotoja ir dresūros mokyklos „Canis.lt“ steigėja Karina Ščuckytė, vaizdo įraše matomoje situacijoje visų pirma kaltas nusikalstamas užpuoliko šeimininkų atsakomybės trūkumas.

„Tikimybė, kad tai pirmas šuo, ant kurio jis puolė, yra minimali. Šuo iš anksto rodė pasiruošimo pulti signalus: žvilgsnis sufokusuotas tik į kitą šunį, labai įsitempęs kūnas, sėlinantis žingsnis. Kažkiek panašiai gali atrodyti ir norintis su kitu žaisti šuo, tačiau kūnas nebūna toks įsitempęs, tarsi sustingęs. Šuo lieka labiau atsipalaidavęs. Žaidimas tarp šunų yra medžioklės arba kovos imitacija. Bet yra tam tikri šuns gestai, kurie leidžia visiems šunims suprasti skirtumą tarp žaidimo ir kovos. Įterptas nusilenkimas ant priekinių kojų yra labai dažnas žaidimo gestas, kurio nepamatysi kovos metu“, – ženklus, kad šuo ruošiasi pulti, įvardija K. Ščuckytė.
Karina Ščuckytė

Dresuotoja pastebi, kad puolusio šuns šeimininkai net nebandė stebėti savo šuns elgesio ir paleido jį ant labai ilgo pavadėlio. Anot jos, šeimininkai nepadarė nieko, kad galėtų išvengti puolimo.

„Visuomenėje gyvena ir nedraugiški kitiems šunys, jie turi teisę tokiais būti. Tačiau už šunį turi būti atsakingas jo šeimininkas. Turėdamas nedraugišką šunį, tu privalai daryti viską, kad aplinkiniai būtų saugūs. Pastovus aplinkos ir šuns stebėjimas, antsnukio nešiojimas, trumpas pavadėlis kai yra bet kokia konflikto tikimybė. Viešoje vietoje negali atsipalaiduoti“, – pabrėžia K. Ščuckytė.

Plėšti ir trankyti šunį – didelė klaida: taip kova tik dar labiau pakurstoma

Vaizdo įraše matyti, kad puolančio šuns šeimininkai skuba šunį plėšti, traukti į save. Dresuotoja tai vadina didele klaida ir paaiškina, kaip turėtų būti teisingai išskiriami kovojantys šunys.

„Bandymas nuplėšti savo šunį nuo jau užpulto, tvirtai sukąsto šuns, yra didelė klaida. Tai padidina plėštines žaizdas. Visiškai saugūs būdai išskirti šunis – staigus garsas, pledo užmetimas, apliejimas šaltu vandeniu, tačiau įprastai tai veikia tik nelabai aršiems šunims. Jeigu šunys dar nėra tvirtai įsikandę, gerai veikia kelti juos abu už vietos, kur galinės kojos jungiasi su kūnu, ir tempti atgal, o, kiek atitempus, apsukti nuo kito šuns.

Tvirtai įsikandus, geriausiai veikia speciali šunų išskyrimo lazda, kuri, įkišta tarp dantų, leidžia atlaisvinti kandimą. Paskutinis variantas atlaisvinti kandimą, jeigu niekas kitas neveikia – labai trumpam apriboti deguonies patekimą, prismaugus sukant antkaklį ar kilpą iš pavadėlio. Šis būdas turi rizikų, bet yra veiksmingas“, – aiškina dresuotoja.

Vaizdo įraše galima pastebėti, kad puolančio šuns šeimininkai bando šunis atskirti trankydami savo augintinio snukį. Vėlgi, K. Ščuckytė tokį elgesį vertina kaip neveiksmingą, ar net labiau kurstantį vykstančią kovą. „Nėra prasmės trankyti, daužyti šunį. Taip veikiamas jis gali pulti net aršiau“, – įspėja ji.

Palikti šunis prie parduotuvės – nors ir galima, tačiau rizikinga

„Ir paskutinis visiško atsakomybės nebuvimo įrodymas – išskyrus šunis, šeimininkai paprasčiausiai pabėgo, visiškai nesijaudindami dėl sužaloto šuns. Tai turėtų būti vertinama taip pat griežtai, kaip pabėgimas sukėlus eismo įvykį. Aš labai tikiuosi, kad jie bus surasti ir policija imsis tinkamų veiksmų“, – sako K. Ščuckytė.

Dresuotoja viliasi, kad nukentėjęs šuo greitai pasveiks ir atsigaus psichologiškai. Anot jos, nukentėjusio šuns šeimininkas nepadarė nieko neteisingo ar neatleistino. Nors šuns palikimas prie parduotuvės tam skirtoje vietoje yra priimtinas, K. Ščuckytė pataria įvertinti čia galinčius kilti pavojus, mat agresyvus praeivis – ne vienintelis jų.

„Jis pririšo šunį specialiai tam skirtoje vietoje. Tačiau būtent dėl to, kad mes nežinome, kas eis pro šalį, taip elgtis nerekomenduojama. Net jei jūsų šuo yra visiškas gerietis, jis gali būti paleistas, pavogtas arba užpultas. Yra buvęs ne vienas toks atvejis. Kartais šuo paimamas net ne iš blogos valios, kažkam gali pasirodyti, kad jie gelbėja jūsų šunį. Apsiperkant palikite šunį namuose, nebent parduotuvė draugiška gyvūnams“, – pataria dresuotoja.