Tiesiogiai transliavo, kaip kankina šunį

Transliacijų įrašų epizoduose matyti, kad vienu metu gyvūno kankinimus stebėjo šimtai internautų. Šuniui kaukiant iš skausmo, vienas po kito plaukė pasibaisėjusių žmonių komentarai, prašantys telšiškio sustoti. Tačiau netrūko ir tokių, kuriems telšiškio elgesys pasirodęs juokingas.

Klaikius vaizdus užfiksavę internautai perdavė juos pareigūnams ir prieglaudos „Telšių uodegėlė“ atstovams – vaizdo įrašai kėlė susirūpinimą, jog šuo yra nesaugioje, pavojingoje aplinkoje, iš kurios turėtų būti išgelbėtas.

Kaip „Delfi“ komentuoja gyvūnų prieglaudos „Telšių uodegėlė“ šuniukų vadovė Roberta Šliogerytė, šiuo metu stebimi telšiškio transliuoti įrašai ir renkama daugiau įrodymų apie jo žiaurų elgesį su šunimi.

„Šis žmogus – telšiškis, visiems gerai žinomas kaip neprognozuojamas ir agresyvus, ne kartą sumušęs savo sugyventines ir svetimus žmones. Visai atsitiktinai viena mergina atsiuntė mums jo tiesioginę transliaciją, tačiau daug praleidome – kai šunį girdė alkoholiu, smaugė sakydamas „pasmaugsiu tave, p*dere“. Mušė, draskė ir kitaip kankino“, – sako R. Šliogerytė.

Socialiniuose tinkluose išplitęs telšiškio tiesioginės transliacijos įrašas, kuriame kaukia jo kankinamas gyvūnas – tik maža ištrauka to, kas buvo išplatinta.

„Turime dar vieną video, kuriame jis pasakoja, kad tokius šunis reikia bausti, mušti, nes jie nejaučia skausmo, čia ne koks „nudvasa dvarniaška“. Tiek vienos, tiek antros dienos tiesioginėse transliacijose jis tą šunį paima, o gyvūnas iškart ima urzgti. Šuo mažiukas, ausys užsilenkia – jis jo bijo“, – sako prieglaudos atstovė.

Pareigūnų reakcija nustebino

R. Šliogerytė patvirtina, kad įrašai perduoti policijai, organizacijai „Gyvūnų gerovės iniciatyvos“ ir Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai (VMVT), apie įvykį informuoti ir telšiškio tėvai, su kuriais jis gyvena. Prieglaudos atstovė tikisi, kad gyvūną pavyks išgelbėti. Tačiau ją stebina pas telšiškį nuvykusių pareigūnų reakcija.

„Pareigūnus iškviečiau, jie išklausė situaciją ir išvyko pas jį. Po visko atvyko, nes jis neigė bet kokius įrodymus. Tada pareigūnams nusiunčiau tiesiogiai visą medžiagą – jie sakė, net nebeklausė, ar galėtų atiduoti šunį, nes jis pašėlo. Keista, nes kas daugiau, jei ne policija, turėtų nebijoti tokių erelių „pašėlimų“. Sakė, užves bylą, teks į apklausas vykti, bet iš patirties manome, kad taip į stalčių ir nuguls“, – stebisi ji.

R. Šliogerytės manymu, šuo turėjo būti iškart paimtas iš asmens, filmavusio gyvūno kankinimus. Anot jos, naujausiuose vaizdo įrašuose telšiškis giriasi, kad pas jį lankėsi policija, sako, kad „Tadžio niekas nepaims“, tyčiojasi iš pareigūnų ir visų žmonių, kurie pakraupę dėl jo elgesio.

„Tikime, kad žmonės suvienys galias ir policija susigėdus pagaliau ims dirbti savo darbą. Mūsų nuomone, gavus tokius įrodymus, šunį reikėtų iškart paimti, o tada analizuoti, o ne palikti gyvūną nesaugioje aplinkoje. Juk vaikus paima ir tada jau tiria, o ne palieka tokiose sąlygose“, – sako R. Šliogerytė.

Pareigūnai: pagrindo paimti šuns nebuvo

Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato komunikacijos poskyrio vyriausioji specialistė Greta Frajerytė „Delfi“ patvirtino, kad pareigūnai buvo nuvykę pas šuns šeimininką.

„Situacija policijai yra žinoma. Pareigūnai nuvyko pas šuns šeimininką, tačiau pagrindo paimti šuns nebuvo“, – situaciją komentuoja G. Frajerytė.

Paklausta, ar dėl šio įvykio pradėtas vykdyti tyrimas, Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato specialistė nurodo, kad situacijos aplinkybes pareigūnai vis dar tikslinasi.

„Šiuo metu yra tikslinamos įvykio aplinkybės, ikiteisminis tyrimas nepradėtas“, – teigia G. Frajerytė.

Sieks teisingumo šuns atžvilgiu: privalo būti konfiskuotas

Tačiau organizacijos „Gyvūnų gerovės iniciatyvos“ vadovė Beatričė Vaitiekūnaitė-Pliuskė su tokia pozicija nesutinka, ir tvirtina, kad yra pasiruošusi ginti viešą interesą bei siekti teisingumo šuns atžvilgiu.

Anot jos, socialiniuose tinkluose išplitusi kankinamo gyvūno transliacija pažeidžia tiek Lietuvos Respublikos gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymą (GGA), tiek Administracinių nusižengimų kodekso (ANK) 346 straipsnio 16 ir 20 dalį.

Pagal GGA įstatymo 4 straipsnio 1 dalį, „draudžiama žiauriai elgtis su gyvūnais ir juos kankinti, bet kokiomis priemonėmis tiesiogiai ar netiesiogiai propaguoti ir skatinti žiaurų elgesį su gyvūnais, jų kankinimą, kurstyti smurtą prieš gyvūnus“.

Pagal ANK 346 straipsnio 16 dalį, „žiaurus elgesys su gyvūnu, gyvūno kankinimas užtraukia baudą nuo 150 iki 2000 eurų“, o pagal ANK 346 straipsnio 20 dalį gyvūno konfiskavimas yra privalomas.

„Taigi, įstatymų leidėjas 2021 metų ANK įtvirtino sąlygą, jog esant gyvūno kankinimui yra privalomas gyvūno konfiskavimas. Todėl šiuo atveju gyvūnas privalo būti konfiskuotas“, – įsitikinusi B. Vaitiekūnaitė-Pliuskė.