Įvykis kelia nerimą: kitą kartą gali nukentėti kitas šuo ar vaikas

Skausmingą Mindaugo augintinio Mončio ir praeivio šuns akistatą užfiksavo vaizdo kameros. Vaizdo įraše matyti, kaip gatve einantis vyras su šunimi bėga link tvoros, už kurios aplinką stebi ir loja Jorkšyro terjeras Montis. Praeivio šuo atrodo agresyviai, ir vos po kelių akimirkų pasigirsta šiurpą keliantis Mončio inkštimas.

Nukentėjusio šuns šeimininkas prisipažįsta – vaizdas jam sukėlė šoką ir baimę, kad kitą kartą viskas galėtų baigtis ir kur kas blogiau.

„Nuskriaustas šuniukas tiesiog stebėjo aplinkinį pasaulį pro vartų apačią ir lojo, kaip tai daro daugelis smalsių padarų. Turbūt puikiai matote iš video, kaip elgėsi užpuoliko šeimininkas. Pasekmės – skaudžiai sužalota akis. Kyla klausimas, kas tikrasis užpuolikas, ir ką dar jis gali paskatinti savo šunis užpjudyti? Jūsų šuniuką, o gal ir mažametį vaiką?“, – stebisi vyras.

Tiki, kad šuo pasveiks, tačiau nori įspėti šunų šeimininkus

Iš pradžių Mindaugas svarstė, jog galbūt pavyktų atrasti Montį užpuolusio šuns šeimininką dėl veterinarinių išlaidų atlyginimo, tačiau šiandien vyrui svarbiausia, kad tokie atvejai nepasikartotų. Šunų šeimininkai turi atkreipti dėmesį, kad jų neatsargus elgesys kai kam gali kainuoti akį, galbūt net ir gyvybę.

Pirmadienį su gyvūnu nuvykęs į kliniką, Mindaugas sulaukė veterinaro išvadų: traumuota kairė akis, konjuktyva smarkiai išraudusi. Jorkšyro terjerui paskirtas dešimties dienų antibiotikų kursas, turi būti lašinami akių lašai. Vyras tiki, kad po paskirto gydymo gyvūnas atsigaus.

„Tačiau mane labiausiai gąsdina, kaip tokie žmonės turi tokius šunis. Šitaip elgtis. Juk šitoks šuo gali neadekvačiai pasielgt su bet kuo, jis gali mažametį vaiką pulti. Kas tada bus, jeigu jam žandą, akį ar dar kažką iškąs? Šį kartą nebuvo taip, kad jis nesuvaldė šuns, bet jis išmokys šitaip šunį elgtis, o kitą kartą pavadėlis gali netyčia ištrūkti iš rankos“, – nerimauja Mindaugas.

Šunų elgsenos specialistė: toks elgesys visiškai nepateisinamas

Pakomentuoti socialiniuose tinkluose pasirodžiusį vaizdo įrašą paprašėme „Urban Dog“ trenerės ir šunų elgsenos specialistės Agnės Jazukevičiūtės.

„Šios situacijos kitaip nelabai ir būtų galima pakomentuoti, kaip tik ant pavadėlio vesto šuns šeimininko kaltė. Suaugusiam vyrui tokį šunį išlaikyti tikrai nebūtų problemų, tad negali sakyti, kad lojantis už tvoros šuo išprovokavo kitą šunį, o šeimininkas tiesiog nesuvaldė šuns, kad ir kaip stengėsi“, – pastebi A. Jazukevičiūtė.

Anot jos, vaizdo įraše taip pat akivaizdžiai matosi, kad kurį laiką ant pavadėlio besitampant šuniui, šeimininkas ramiai žingsniuoja savu keliu, ir tik paskui, pats savo noru, pasileidžia bėgti link tvoros ir lojančio šuniuko.

„Toks elgesys visiškai nepateisinamas. Joks palaidas atbėgantis šuo jo nepuolė, kad reikėtų gintis, jis pats inicijavo savo šuns agresiją kito šuns atžvilgiu jo privačioje teritorijoje“, – pabrėžia A. Jazukevičiūtė.

Paklausta, kaip į susiklosčiusią situaciją turėtų reaguoti sužaloto šuns šeimininkai, šunų elgsenos specialistė mano, jog, atpažinus vaizdo įraše esančius asmenis, šeimininkai drąsiai galėtų ir turėtų kreiptis dėl žalos atlyginimo.

Praeivio kaltumu šioje situacijoje neabejoja ir šunų dresuotoja Karina Ščuckytė. Ji įsitikinusi, kad nukentėjusio šuns šeimininkas turi kreiptis į policiją.

„Kaltas agresyvų šunį prie kito prileidęs šeimininkas. Jeigu tik būtų prileidęs, galima būtų galvoti, kad gal nesitikėjo tokios savo šuns reakcijos. Tačiau greitas pasišalinimas, kol kitas šuo klykia, nepalieka abejonių, kas kaltas“, – sako ji.