Iškilus grėsmei panaikinti Europos ilgalaikį draudimą atlikti kosmetikos bandymus su gyvūnais, etiškai ir darnoje su gyvąja gamta kurianti kosmetikos gamintoja „The Body Shop“ drauge su grožio industrijoje puikiai atpažįstamu prekių ženklu „Dove“ jungiasi prie „PETA“, „Cruelty Free Europe“, „HIS“, „Eurogroup for Animals“ ir „ECEAE“ organizacijų. Visos jos, suvienijusios jėgas, skatina skubiai sutelkti 1 milijoną Europos piliečių ir pasirašyti inciatyvą, kuria siekiama apsaugoti gyvūnus nuo grėsmės tapti bandymų dalimi.

Pranešime žiniasklaidai teigiama, jog įgyvendinus ECHA sprendimus, milijonams gyvūnų grės žiaurūs bandymai, kai šiuo metu yra kitų būdų, leidžiančių surinkti saugumo duomenis. Gyvūnų sergėtojai įsitikinę, kad dėka modernių mokslinių tyrimų ir humaniškų bandymų alternatyvų, kurias jau dešimtmečiais kuria ir naudoja specialistai tam, kad būtų užtikrintas kosmetikos ingredientų saugumas, bandymų su gyvūnais nebereikia.

Tai, jog palaikymą reiškia ir į kitą barikadų pusę stojo patys kosmetikos prekių ženklai, šiais laikais nebestebina. Griežtai prieš bet kokį nehumanišką elgesį su gyvūnais pasisakanti kosmetikos gamintoja „The Body Shop“ pasaulyje yra žinoma kaip šio sektoriaus pradininkė, pradėjusi kovą prieš bandymus su gyvūnais ir stipriai prisidėjusi prie to, kad tokie eksperimentai Europoje būtų draudžiami. Greta stoja ir kita kampanija – „Dove“, pastaruosius 15 metų bendradarbiaujanti su įstatymų leidėjais ir gyvūnų apsaugos organizacijomis bei palaikydama siekį visam laikui nutraukti kosmetikos bandymus su gyvūnais. Taigi, menkiausia skriauda, padaryta keturkojams draugams vardan kosmetikos kūrimo, griežtai prasilenkia su šių prekių ženklų filosofija ir pamatinėmis vertybėmis.

Pasak „The Body Shop“ Lietuvos regiono vadovės Skaistės Tarvydienės, nors šiandien yra pasiektas gana didelis progresas ir bandymai su gyvūnais Europoje yra draudžiami, ECHA siunčiami signalai rodo, kad taškas šioje kovoje nepadėtas.

„Mūsų kosmetikos ženklui niekuomet nebuvo pakeliui su bet kokiu gyvūnų išnaudojimu, visuomet aktyviai gynėme gyvūnų teises ir siekėme humaniškų būdų, nedarant jokios žalos gyvoms būtybėms. Džiaugiamės, kad tokia filosofija artima ir kitiems rinkos dalyviams – „Dove“ bendradarbiavimas ir pozicijos palaikymas čia taip pat labai reikšmingas. Vis dėlto, dabar kaip niekad svarbus ir plačiosios visuomenės įsitraukimas. Bendromis pastangomis turime užkirsti kelią brutaliam elgesiui, parodyti savo pilietinę atsakomybę ir pasirašyti iniciatyvą“, – ragina S. Tarvydienė.

Europos piliečių iniciatyva, kurią kviečiami pasirašyti visi laisvos valios žmonės, reikalauja, jog Europos komisija:

1. Išlaikytų ir sustiprintų kosmetikos bandymų su gyvūnais draudimą

Inicijuotų teisės aktų pakeitimus, kurie užtikrintų visų kosmetikos sudedamųjų dalių vartotojų, darbuotojų ir aplinkos apsaugą be naujų bandymų su gyvūnais.

2. Pakeistų ES cheminių medžiagų reglamentą

Užtikrintų žmonių sveikatos ir aplinkos apsaugą tvarkant chemines medžiagas be poreikio atlikti bandymus su gyvūnais.

3. Modernizuotų ES reguliavimo mokslą

Pasibaigus dabartinei kadencijai, įsipareigotų pateikti pasiūlymą dėl teisėkūros procedūros akto, kuriame būtų parengtas veiksmų planas, pagal kurį visi bandymai su gyvūnais ES būtų palaipsniui panaikinti.

Iniciatyvos šalininkai ne tik siekia surinkti 1 milijoną parašų, bet ir tai įvykdyti per patį trumpiausią laikotarpį istorijoje. Šis siekis siunčia aiškią žinią, kad ECHA nauji kosmetikos bandymų su gyvūnais reikalavimai niekaip nesiderina su Europos Komisijos remiama politika ir ES piliečių norais, jog bandymai su gyvūnais būtų atliekami tik tuomet, kai nebelieka kitų išeičių.

Beje, kaip dar vieną išraišką prieš bet kokius bandymus su gyvūnais, „The Body Shop“ ir „Dove“ šią savaitę pradėjo meninę kampaniją Paryžiuje, Berlyne, Madride ir Milane. Bendradarbiaudami su natūraliste, aktyviste ir botaninių kompozicijų kūrėja iš Nyderlandų Nina Valkhoff, minėti prekių ženklai sieks atkreipti didmiesčių gyventojų ir lankytojų dėmesį į kūrinius centrinėse miestų lokacijose. Pagrindinė siunčiama kūrinių žinutė pasisako prieš bandymus su gyvūnais ir ragina susitelkti visus bendro tikslo vardan, pasirašant iniciatyvą.

Pasirašyti šią iniciatyvą galite čia.