Žmogus sako niekaip nesuprantantis tokio poelgio – kam prireikė negyvus gyvūnus palikti demonstratyviai matomoje vietoje. Rūpėjo ir kitas klausimas – kokiomis aplinkybėmis jie žuvo, gal buvo tiesiog nugalabyti?

Ukmergiškį sukrėtė, kad katės buvo ne šiaip šalikelėje, o pakeltos aukščiau. Tiesa, kaip vėliau paaiškėjo, ne ant karstelių, o ant betono luitų.

Dėl neįprastų makabriškų aplinkybių, žmogus pamanė, kad tai gali būti žiauraus elgesio su gyvūnais atvejis.

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Ukmergės rajono policijos komisariato viršininkas Saulius Kazlauskas informavo, kad apie minimą įvykį tą pačią dieną buvo gautas pranešimas ir per bendrąjį pagalbos centrą.

Į įvykio vietą buvo nusiųsti policijos pareigūnai. „Patikrinus pirminę informaciją, nustatyta, kad gyvūnai galėjo būti numušti pravažiuojančių automobilių.

Tai patvirtino kūnus apžiūrėję specialistai. Tikėtina, kad katės buvo patrauktos nuo šalikelės ir tik vėliau padėtos matomoje vietoje. Kas tai padarė, nenustatyta. Atlikus pirminį įvykio aplinkybių patikrinimą, objektyvių duomenų apie žiauraus elgesio su gyvūnais faktą negauta“, – rašoma rajono policijos komisariato Veiklos skyriaus vyriausiojo tyrėjo Tomo Zimblio atsakyme.

Po to, kai apie radinį Ramygalos gatvėje buvo pranešta tarnyboms, negyvų kačių kūnus, policijos komisariato vadovo S. Kazlausko duomenimis, išvežė VšĮ „Akeso gyvūnų prieglauda“.

Šios prieglaudos darbuotojai informavo, kad ant katinų kūnelių matėsi traumos. Tačiau spėja, kad tai – automobilio smūgio pasekmės. Gyvūnai nebuvo ženklinti mikroschemomis. Surinkti kaip gaišenos.

Rajono savivaldybės Viešosios tvarkos ir aplinkosaugos skyriaus vedėjo pavaduotoja Vilija Grabauskienė sakė, kad su minėta įmone savivaldybė yra sudariusi sutartį, kurioje įtrauktos ir gyvūnų gaišenų surinkimo ir utilizavimo paslaugos.

Siekiant užkirsti kelią piktnaudžiavimui, norint atsikratyti kritusiais augintiniais, įmonė gyvūnų gaišenas surenka tik savivaldybės administracijos patvirtintais atvejais. Pasak V. Grabauskienės, visada reaguojama į gyventojų pranešimus apie pastebėtus keliuose numuštus gyvūnus.

Seniau tokio pobūdžio paslaugas teikė miesto seniūnija, o dabar – konkursą laimėjusi bendrovė. Tiesa, sutarties terminas jau baigiasi, netrukus bus skelbiamas naujas konkursas.

Partrenkę nedidelį keturkojį dauguma vairuotojų iš įvykio vietos tiesiog nuvažiuoja. Juk transporto priemonės neapgadina, tad mano, kad eismo įvykio nesukėlė.

Tačiau kaip reikėtų elgtis iš tikrųjų?

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio specialistė Asta Krogertienė sako, kad partrenktas gyvūnas traktuojamas kaip eismo įvykis. Apie tai vairuotojas turi pranešti skubiosios pagalbos telefonu 112.

„Eismo įvykis – tai įvykis kelyje, viešoje arba privačioje teritorijoje, kai judant transporto priemonei žūsta ar sužeidžiami žmonės, sugadinama ar apgadinama bent viena transporto priemonė, krovinys, kelias, jo statiniai ar bet koks kitas įvykio vietoje esantis turtas.

Eismo dalyvių pareigas, įvykus eismo įvykiui, reglamentuoja Kelių eismo taisyklių XXIX skyrius“, – paaiškino specialistė.

Tačiau, pasak jos, pranešimų apie kelyje partrenktus naminius gyvūnus komisariate gaunama itin retai.