Kaimynystėje šunis kankinančiu vyru skundėsi jau seniai

Feisbuke išplitus kraupiems vaizdams iš Kėdainių rajone esančio sandėlio, kuriame nelegaliai dauginami šunys, internautai susivienijo į grupę „Gelbėkime gyvūnus iš pragaro“, kurioje kvietė gelbėti Kėdainiuose, Tauragėje ir Širvintose galimai dauginamus šunis. Savanoriai kvietė vienytis grupės narius ir vykti gelbėti žiauriomis sąlygomis laikomų gyvūnų. Visą savaitgalį grupėje buvo aktyviai dalinamasi transliacijomis ir nuotraukomis iš įvykio vietų.

Sekmadienio vakarą tarp savanorių, vykusių į Širvintas, buvo ir Germantė Goršečnikovaitė, su Delfi pasidalijusi gyvūnų gelbėjimo įspūdžiais. Anot jos, Širvintose gyvūnus kankinantis vyras gyvena jos senelių kaimynystėje – nors anksčiau ne kartą mėginta išgelbėti skirtingose vietose jo laikomus gyvūnus, to padaryti nepavykę.

„Nuo pat pirmos dienos seku naujienas apie gyvūnų išnaudojimą skirtinguose Lietuvos miestuose, todėl vakar vakare prisijungiau prie gyvūnų gelbėjimo operacijos Širvintose. Mano seneliai – gyvūnų kankintojo kaimynai. Šią situaciją jau gan seniai žinome, prieš daug metų jau buvo ten aiškintasi, nes žmonės skundėsi, bet niekas nesureagavo. Iš tikrųjų – kojos, rankos ir balsas dreba kalbant apie gyvūnus, kuriuos ten radome“, – sako G. Goršečnikovaitė.

Tarp leisgyvių šunų – maišai su negyvais šuniukais

Kaip teigia savanorė, senelių kaimynas laiko apie kelias dešimtis gyvūnų skirtingose vietose. Savanoriai sekmadienį tikrino teritoriją, tačiau ne visur galėjo patekti, todėl realūs skaičiai lieka neaiškūs.

„Pergalės gatvėje, už jo namų, vakar radome tris šuniukus, ten buvo ir sakalų, vištų, ančių. Šalia girdėjosi šunų cypimas, tačiau į jo teritoriją pateki negalėjome. Vėliau važiavome į angarus Lentpjūvės gatvėje – ten radome leisgyvius šunis, kurie buvo labai baikštūs, kai kurie net nesileido maitinami. Po to vykome į garažus, kuriuose buvo šunų ir kačiukų, bet ten patekti negalėjome. Savanorių būrį lydėjo policijos pareigūnai, kurie akylai mus stebėjo, neleido eiti, tarsi kažką slėptų“, – patirtimi gelbėjant gyvūnus dalijasi savanorė.

Savanorius išgąsdino ne tik Širvintose aptiktų šunų būklė, bet ir juos supanti aplinka. Kaip teigia G. Goršečnikovaitė, savanoriai aplankytose vietose matė šunų griaučių, kailio, kaulų – jie įtaria, kad gyvūnai šio žmogaus gali būti deginami. Tiesa, šiandien ryte savanorius pasiekė dar viena šokiruojanti žinia – netoli garažų jie aptiko maiše užrištus negyvus šuniukus.
Nelegalios šunų veisyklos

„Nors vakar nepavyko patekti į garažą, šiandien savanoriai į jį pateko ir rado mažus, negyvus šuniukus, gulinčius maišuose. Aplink mėtosi kaulai, šunų skeletai, kailis – viską fotografavome. Mano seneliai pakraupę, kad šitokį žmogų kaimynystėje turi. Ne žmogus, o antžmogis – nei jausmų, nei širdies neturintis“, – baisisi G. Goršečnikovaitė.

Pirmadienį Širvintose esančių daugyklų tikrinti atvyko Valstybinės maisto ir veterinarinės tarnybos darbuotojai. Kaip praneša kartu su savanoriais buvusi Širvintų rajono merė Živilė Pinskuvienė, VMVT komisija, įvertinusi gyvūnų būklę ir laikymo sąlygas, priėmė sprendimą leisti perimti laikinai globai visus ten likusius šunis.

„Tyrimas dar nebaigtas: šiuo metu atliekama patikra kitu adresu, tikrinami šeimininko turimi gyvūnų dokumentai, rengiama galutinė išvada. Patikras vykdo ir aplinkosaugos specialistai“, – feisbuko paskyroje rašo Ž. Pinskuvienė.

„Klajūne“ prisiglaudę gyvūnai – siaubingos būklės, įbauginti

Širvintų rajone baisiomis sąlygomis laikytus gyvūnus priglaudusi gyvūnų globos organizacija „Klajūnas“ šiandien ryte skelbė tiesioginę transliaciją, kurioje buvo matomi iš daugyklos išgelbėti gyvūnai. Prieglaudos vadovė Ilma Germanienė teigia, jog gyvūnų būklė yra itin bloga – gyvūnai viduriuoja, yra išsekę, du šunys yra ypatingai baikštūs, neprisileidžia prieiti, ir matosi, kad nėra turėję kontakto su žmogumi

„Blusų begalė, kiek spėjau pamatyti – pilnas kailis. Visi šunys, atvežti vakar, siaubingai viduriuoja. Nežinau, kuo jie buvo maitinami, nežinau kas buvo daroma, bet su virškinimu tikrai didelės problemos. Viena iš kalyčių yra nėščia, ji turbūt mažiausiai stresuojanti. Jai prakirstas antakis, nugraužtos ausys, panašu, kad gimdymas bus ne taip ir toli“, – teigia I. Germanienė.

Taip pat ji priduria, kad šiuo metu laukia veterinarijos gydytojo, kuris apžiūrėtų gyvūnus ir galėtų tiksliau įvertinti jų būklę – tai gali būti sudėtinga, nes dalis gyvūnų, kaip matyti, yra labai įbauginti ir vengia bet kokio kontakto su žmogumi.

„Sunkiausia bus nustatyti dviejų akitų būklę. Viena iš jų visą laiką slepiasi būdoje, kitas visą laiką eina aplink būdą. Bijo bet kokio prisilietimo ar akių kontakto“, – sako prieglaudos vadovė.

Už apleistus gyvūnus anksčiau gavo 25 ir 50 eurų baudas

Pirmadienį šunų gelbėjimo operacija vyksta ir Kėdainių rajone, Pilionių kaime. Gavus informacijos, jog šalia judraus kelio esančiame vienkiemyje gali būti pasibaisėtinomis sąlygomis laikoma kelios dešimtys šunų, keturkojų likimui neabejingi savanoriai šią informaciją bandė patikrinti dar sekmadienį.

Jaunuoliai pasakojo į sodybos vidų įleisti nebuvo, susidūrė su, kaip manoma, šiuos šunis auginančių asmenų agresija. Kalbama apie patirtą užpuolimą, apdaužytus automobilius. Tiesa, policija šios informacijos kol kas oficialiai nekomentuoja. Taip pat kalbėta ir apie mikroautobusą, kurio vairuotojas esą agresyviai persekiojo savanorius.

Baiminantis, jog bus bandoma išvežti šunis ir juos kažkur paslėpti, savanoriai prie sodybos budėjo per naktį. O pirmadienį į Kėdainių rajoną vyko ir vietos savivaldybės atstovai, policijos, maisto ir veterinarijos tarnybos darbuotojai.

Kėdainių rajono meras Valentinas Tamulis portalui „Delfi“ sakė, jog sodybos savininkas praeityje jau yra du kartus nubaustas. Už tai, kad jo augintiniai lakstė palaidi, pasak V. Tamulio, šis asmuo sulaukė 25 ir 50 eurų dydžio baudų.

Vietos gyventojai apie šią sodybą ir joje įkurdintus šunis kalbėjo kur kas plačiau. Jie sakė, kad jau seniai visiems žinoma, kad jos savininkas šunis veisia pardavimui.

Į sodybos vidų ten buvusiems asmenims neįleidus savanorių, šie nusprendė pasivaikščioti aplinkui. Išvystas vaizdas šokiravo,

Prie vienkiemio esančiuose brūzgynuose stūkso bent keliolika iš lentų suręstų būdų, kuriuose gyvena grandinėmis pririšti šunys.


Panašu, kad tokiomis, apgailėtinomis sąlygomis keturkojai čia laikomi visus metus. Taip manyti leidžia ištrypta jų kojomis žemė, aplinkui būdas žolė jau seniai nebeželia.

Šunų savininkas savo augintinius apgyvendino ir krūmais apžėlusioje vandens telkinio pakrantėje, į kurią labai sunku patekti. Šalia matosi kaulų likučiai, jais buvo šeriami šunys.

Kaip „rūpinamasi“ keturkojais, puikiai iliustruoja šunų likučiai. Pavyko rasti gerokai apirusius bent dviejų šunų palaikus.

Koks likimas laukia Kėdainių rajone, brūzgynuose įkalintų keturkojų, kol kas nėra aišku. Savanoriai siekia, jog keturkojai būtų išlaisvinti, o įvairių institucijų atstovai sprendžia, kokių veiksmų galės imtis.

Sulaukė daug pranešimų iš nelegalaus veislyno

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovė spaudai Odeta Vaitkevičienė informavo, jog vakar pareigūnai sulaukė net trijų pranešimų apie incidentus Kėdainių rajone, Pilionių kaime, kur veikia galbūt nelegalus šunų veislynas.

Sekmadienio popietę į pareigūnus kreiptasi du kartus. Buvo pranešta, jog šiame kaime galbūt neteisėtai veisiami šunys bei prašyta šią informaciją patikrinti.

Netrukus į policiją kreipėsi asmuo, kaip manoma, sodybos savininkas. Jis prašė policijos pareigūnų pagalbos bei tikino, kad privačioje jo valdoje su automobiliais yra atvykę pašaliniai asmenys ir nereaguoja į prašymus pasišalinti.

Trečiojo pranešimo pareigūnai sulaukė apie 23 val. Skambinę žmonės nurodė, jog prie to paties Pilionių kaimo vienkiemio, kur įkurdinta šunų kolonija, buvo apgadinti trys automobiliai ir vieno jų vairuotojui sužalota ranka trenkiant durelėmis.

„Dėl šio įvykio buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas. Policijos pareigūnams bandant sulaikyti 1959 metais gimusį asmenį, jis pasipriešino. Todėl pradėtas dar vienas ikiteisminis tyrimas dėl pasipriešinimo policijos pareigūnas. Šis asmuo uždarytas į areštinę“, – sakė O. Vaitkevičienė.

Paklausus, ar areštinėje atsidūrė numanomas šunų veisėjas, sodybos savininkas, policijos atstovė minėjo šios informacijos patikslinti negalinti.

VMVT pradėjo tyrimus dėl gyvūnų laikymo sąlygų

Kaip skelbiama BNS, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) jau pradėjo tyrimus dėl gyvūnų laikymo sąlygų Kretingos, Širvintų ir Tauragės rajonuose.

„Visais šiais atvejais pradėtas patikrinimas. Tyrimas prasideda patikrinimu, o toliau priklausys nuo to, kokia bus surinkta medžiaga“, – BNS sekmadienį sakė Gyvūnų sveikatingumo ir gerovės skyriaus patarėjas Giedrius Blekaitis.

Jo teigimu, iš galimai nelegalių gyvūnų veisyklų Kretingos ir Tauragės rajonuose globos įstaigoms perduotos kelios dešimtys šuniukų.

„Iš Kretingos rajono 25 šuniukai perduoti į „Nuarą“, o Tauragės rajone 10 šuniukų globą perėmė kita globos organizacija“, – teigė Maisto ir veterinarijos tarnybos atstovas.

Jis taip pat pridūrė, kad sekmadienio pavakarę kolegos dirba Širvintų rajone.

„Vyksta patikrinimas, kolegos vietoje vertina aplinkybes. Ten yra didelis ūkis, kur laikomi ne tik šunys“, – kalbėjo G. Blekaitis.

Jis stebėjosi, kodėl anksčiau tarnybai nebuvo pranešta apie tokius atvejus, nes veikla greičiausiai buvo vykdoma ne vienerius metus.

„Žmonės gyvena visiškai šalia. Gal kaimynai ir įtarė kokią veiklą, nes vis tiek šunų laikymas – juk ten ne vienas ir ne dešimt šunų buvo, bet mūsų institucija anksčiau nebuvo gavusi jokio pranešimo“, – BNS sakė tarnybos atstovas.