Ryte sulaukė kraupaus skambučio

Apie žiaurų elgesį su šunimi pirmadienio vakarą paskelbė Ukmergės gyvūnų globos namų „Klajūnas“ įkūrėja ir vadovė Ilma Germanienė, teigianti, kad su tokiu žiaurumu susiduria pirmą kartą per visą prieglaudos istoriją.

„Mačiau visko – kelis metus tamsiam tvarte savo išmatose laikomą kalytę, kirviu sukapotą šunį, nes per garsiai lojo, į konteinerį išmestą prismaugtą keturkojį... Bet ši istorija viršijo galimybę suvokti ir priimti realybę“, – prieglaudos feisbuko paskyroje rašo ji.
Šuo Greidas

Apie skriaudžiamą šunį prieglaudos darbuotojams ir policijos pareigūnams pranešė Ukmergės rajono kaimo gyventoja. „Šį rytą apie 7 val. važiuojant į darbą teko matyti labai sukrečiantį vaizdą. Kaime visiškai nuogas vyriškis lytiškai išnaudoja šuniuką. Matytas vaizdas mane labai sukrėtė, labai prašau imtis atitinkamų veiksmų“, – rašoma jos laiške.

„Skambutis ryte. Virpantis moters balsas, sunkiai suvokiama situacija. Šuo pririštas ant dviejų įtemptų grandinių. Nuogas vyras. Prievarta....Tai patvirtinantis elektroninis laiškas. Kaip žmonija sugebėjo tiek degraduoti, kad vyksta tokie dalykai? Lytiškai išnaudojamas šuo. Čia, visai šalia. Pranešusi mums, moteris informavo ir policiją. Vis dar nepriimdama fakto už realybę, vykstu į įvykio vietą, kur jau laukia policijos pareigūnai. Namų durų niekas neatidaro. Už namo – sena būda. Jokio maisto, ar jo likučių. Tik indas su pažaliavusiu nuo karščio vandeniu. Tolimiausiam būdelės kampe įsispraudęs nedidukas šunelis. Nepuola, neloja, nejuda“, – komentuoja I. Germanienė.

Anot jos, vietiniams kaimo gyventojams nesveikas vyro pomėgis žinomas, tačiau pareigūnams liudininkų parodymų nepakanka, kad galėtų taikyti atsakomybę. Šiuo metu šuo paliktas Jonavos „VetPet“ veterinarijos klinikoje, kurioje atliekami tyrimai.

„Noriu teisingumo. Neturėtų tokie poelgiai būti nebaudžiami. Neturėtų tokie žmonės būti neliečiami... Gavau policijos sutikimą šunelio nebeatiduoti savininkui, bet... Bijau, kad bus kita auka, nes tokie nesustoja“, – teigia prieglaudos vadovė.

Veterinarijos klinika: jei panaudota prievarta – matysime

Paskambinus Jonavos veterinarijos klinikos „VetPet“ telefono numeriu, atsiliepusi administratorė Margarita patvirtino, kad nukentėjęs šuo buvo atvežtas pas juos.

Anot jos, šiuo metu šuo yra baikštus, į nieką nereaguoja, nelaka vandens ir neėda – matosi, kad yra išgąsdintas.

„Vakar buvo atlikta paviršutinė apžiūra, padaryti kraujo tyrimai. Šuns būklę bus galima komentuoti tik šiandien vakare, nes šiuo metu gydytojas atlieka vidaus organų echoskopiją. Kol kas negalime daryti išvadų, tačiau jei prieš šunį buvo panaudota prievarta – mes tai tikrai matysime“, – teigia ji.

Pareigūnai tikslina įvykio aplinkybes: spręs, kokią atsakomybę taikyti

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vedėja Julija Samorokovskaja Delfi patvirtino, jog vakar dėl minėto įvykio buvo kreiptasi į Ukmergės policijos komisariatą.

„Už žiaurų elgesį su gyvūnais numatyta tiek administracinė, tiek ir baudžiamoji atsakomybė. Šiuo metu tikslinamos įvykio aplinkybės, bus vertinama visa gauta informacija ir atliekami kiti procesiniai veiksmai. Gavus visas išvadas, bus priimtas sprendimas, kokią atsakomybę taikyti asmeniui už tokį elgesį“, – teigia ji.

J. Samorokovskaja prideda, kad baudžiamoji atsakomybė taikoma tada, kai gyvūnas žūsta ar būna suluošintas, o administracinė – kai gyvūnui gresia žūtis ar suluošinimas. Vis dėlto, kol nėra surinkta visa medžiaga, sunku vertinti, kokia atsakomybė bus taikoma.

Sieks, kad byla pasiektų teismą: įrodymų – pakankamai

Siekiant išsiaiškinti įvykio aplinkybes ir surinkti reikiamus įrodymus, kreiptasi ne tik į prieglaudą ir pareigūnus, bet ir organizaciją „Gyvūnų gerovės iniciatyvos“. Jos vadovė Beatričė Vaitiekūnaitė-Pliuskė teigia, kad su tokio tipo atveju susiduria pirmą kartą.

Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 310 str. 1 d. nurodo, jog tas, kas žiauriai elgėsi su gyvūnu, jį kankino, jeigu dėl to gyvūnas žuvo arba buvo suluošintas, baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki vienerių metų. B. Vaitiekūnaitė-Pliuskė teigia, kad šiuo atveju, įrodžius vyro kaltę, turėtų būti taikoma baudžiamoji atsakomybė.

„Nagrinėjamu atveju, gyvūnas liko gyvas, bet galimai suluošintas. Šiai dienai laukiame veterinarijos gydytojų išvadų apie gyvūno suluošinimą. Tokiu atveju, gyvūną suluošinusiam asmeniui grės baudžiamoji atsakomybė. Be abejo, svarbu, jog ikiteisminis tyrimas apskritai būtų pradėtas. Mes, bendradarbiaudami su advokatų profesine bendrija „Constat“, būtent to ir sieksime. Sieksime, jog šiuo atveju pareigūnai atsakingai pažiūrėtų į susidariusią situaciją ir pradėtų ikiteisminį tyrimą, o ši byla pasiektų teismą. Šiuo atveju įrodymų yra pakankamai – turime nuskriaustą gyvūną ir žinome asmenį, kuris taip pasielgė, bei žinome liudininkus, kurie matė įvykį“, – aiškina „Gyvūnų gerovės iniciatyvos“ vadovė.