Neblaivus vyras užmušė šunį: savo kaltę iš dalies pripažįsta

Higienos instituto duomenimis, pagrindinę lietuvių mirties priežastį – širdies ir kraujagyslių ligas – sukelia besaikis alkoholio vartojimas, tačiau jis kelia pavojų ne tik mums patiems, bet ir aplinkiniams. Švenčių laikotarpiu policijos suvestinėse matyti, kad visų šalies apskričių pareigūnams netrūko darbo dėl neblaivių asmenų elgesio. Deja, bet šventės nepraėjo ir be agresijos, nukreiptos ir prieš pačius silpniausius – keturkojus augintinius.

Pareigūnai pranešė, kad Kalėdų vakarą, gruodžio 25 d., 21 val. 10 min., Biržų rajone, savo kieme esančiame ūkiniame pastate, neblaivus vyras smurtavo prieš savo šunį. Dėl mirtinų sužalojimų šuo nugaišo. 1957 metų gimimo vyrui nustatytas 1.39 promilės girtumas, įtariamasis sulaikytas.
Žiaurus elgesys su gyvūnais

Kaip praneša Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato komunikacijos grupės vyriausiasis specialistas Tadas Martinaitis, vykdomas tyrimas pagal Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 310 straipsnį, pagal kurį tas, kas žiauriai elgėsi su gyvūnu, jį kankino, jeigu dėl to gyvūnas žuvo arba buvo suluošintas, baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki vienerių metų.

Žiaurus elgesys su gyvūnais, jų kankinimas, jeigu dėl to gyvūnui gresia žūtis ar suluošinimas, užtraukia baudą nuo 300 iki 1750 eurų.

„Vyras iš dalies pripažįsta savo kaltę. Šuns kūnas buvo perduotas Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistams, kurie nustatys šuns sužalojimus ir mirties priežastį. 2019-ais metais Panevėžio apskrityje pagal 310 straipsnį pradėti 6 ikiteisminiai tyrimai“, – komentuoja T. Martinaitis.

VMVT Gyvūnų sveikatingumo ir gerovės skyrius patvirtina, kad 2019 m. gruodžio mėn. 27 d. VMVT Panevėžio departamento Biržų skyrius gavo Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Biržų rajono policijos komisariato raštą dėl šuns nugaišimo, kuriame buvo prašoma atlikti šuns gaišenos tyrimą ir nustatyti gaišimo priežastį.

Veterinarijos specialistai, apžiūrėję gyvūno gaišeną ir atlikę gaišenos pataloginį anatominį tyrimą, nustatė: iš snukio išbėgusias kraujuotas ištakas, kaukolės lūžius kaktos srityje ir dideles kraujosrūvas. Įvertinant šuns gaišimo aplinkybes ir atlikto tyrimo duomenis, darytina prielaida, kad šuniui buvo suduotas smūgis ar keletas smūgių į galvą kaktos srityje ir tai galėjo tapti šuns mirties priežastimi. Tyrimo išvados perduotos tyrimą vykdančiam policijos komisariatui.

Katiną išsikepęs vyras prisipažino, kad alkoholiu piktnaudžiauja dažnai

Paskutinės 2019 metų dienos vakarą, apie 21 val., Radviliškio rajone girtas vyras nužudė savo katiną ir, norėdamas jį suvalgyti, iškepė. 1972 metais gimusiam vyriškiui nustatytas 3,03 promilės girtumas, jis sulaikytas ir uždarytas į Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato areštinę.

Pareigūnams apie nusikaltimą pranešė Repšių kaimo gyventojas, prieš Naujuosius metus nusprendęs apsilankyti pas kaimyną. Kadangi prieš pusmetį jam dovanojo mažą kačiuką, pasidomėjo, kaip jis laikosi. Katino šeimininkas atvėrė orkaitę ir parodė joje kepantį katiną sakydamas, jog norėjo valgyti, todėl gyvūną užmušė.
Katinas

Kaip aiškina Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vyriausioji specialistė Gailutė Smagriūnienė, vyras prisipažino žiauriai pasielgęs su katinu.

„Vyras pripažino, kad, būdamas neblaivus, gruodžio 30 d. pasmaugė prieš pusmetį kaimyno dovanotą katinuką, nudyrė jo kailį ir iškepė. Iš pradžių jis pareigūnams sakė, kad taip pasielgė, nes norėjo valgyti, tačiau kitą dieną apklausiamas jis pasakė, kad valgyti turėjo, o kodėl taip pasielgė – negali paaiškinti. Jis prisipažino, kad jau metai, kaip nuolat geria, tad galbūt dėl to paaiškinti savo poelgių ir negali“, – svarsto G. Smagriūnienė.

Ji prideda, kad vyrui pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl žiauraus elgesio su gyvūnais, už kurį baudžiamasis kodeksas numato viešuosius darbus arba baudą, arba areštą, arba laisvės atėmimą iki vienerių metų.

Pažymėtina, kad Lietuvos Respublikos gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatyme žiauraus elgesio su gyvūnais ir jų kankinimo veiksmams priskiriamas gyvūnų gąsdinimas, sužeidimas ar nužudymas, išskyrus teisės aktuose nustatytus atvejus (pvz.: gyvūnų medžiojimas, gyvūnų nužudymas likviduojant gyvūnų užkrečiamąsias ligas, visuomenės sveikatos, gyvūnų sveikatos ir gerovės, aplinkos apsaugos tikslais, gyvūnų nugaišinimas naudojant tik veterinarinius vaistus).

Kūčių rytą šunį išmetė į konteinerį, tarpušvenčiu kitą šunį nušovė medžiotojas

Šventiniu laikotarpiu būta ir daugiau žiauraus elgesio su gyvūnais atvejų. Ankstyvą Kūčių rytą, 4 val. 15 min., vilnietė be gailesčio išmetė savo augintinį į šiukšlių konteinerį.

Laimei, laiku pastebėtas gyvūnas buvo išgelbėtas. Šuns šeimininkės veiksmus užfiksavo vieno iš Vilniaus centre esančių namų kameros – tai, kaip ji išmeta augintinį, matoma vaizdo įraše. Jį namo apsaugos darbuotojai perdavė pareigūnams, kurie tiria įvykio aplinkybes. Šiuo metu gyvūnas glaudžiasi pas vieną iš apsaugos darbuotojų, panorusių pasirūpinti gyvūnu.

O štai tarpušvenčiu, vėlų gruodžio 27 d. vakarą pasigedusi šuns, kitą dieną moteris pakraupo išvydusi, kaip kaimynas, nušovęs jos šunį, išmeta gyvūno kūną iš mašinos Rūkiškio kaime esančiame miškelyje, Anykščių rajone.

Nors moteris kaltina kaimyną žiauriu elgesiu su gyvūnu, tačiau šis aiškina, jog šūviu užbaigė automobiliu partrenkto gyvūno kančias.