Organizacijos vadovė Ilona Reklaitytė liūdnai prisimena kovo mėnesio pradžioje kaimynų dėka aptiktų šunų šokiruojančią būklę: „Kai radome šuniukus, jie buvo išsekę, dehidratavę, išbadėję, turėjo odos ir kitų problemų. Nemažai užtrukome, kol jiems padėjome atgauti jėgas, todėl šiandien labai džiaugiamės šunis matydami atsigavusius, sveikus, blizgančiu kailiuku ir gyvybingus. Žinoma, tai tik fizinė sveikata, jiems be galo trūksta meilės ir šilumos.“

Istorijai nelikę abejingi geraširdžiai žmonės šešis šunis priglobė iš karto, vos prasidėjus jų gelbėjimo akcijai. Deja, vėliau keli buvo gražinti atgal į prieglaudą. Tad čia likę gyvūnai būsimų šeimininkų laukia iki šiol – prieglaudoje gyvena keturi patinėliai ir dvi kalytės, kurių amžius nuo vienerių iki trejų metų. Jie visi mišrūnai, savo išvaizda panašūs į Lietuvos skalikus, yra supratingi, draugiški ir protingi.

Prieglaudos vadovai ir savanoriai kreipiasi į visuomenę prašydami atjautos gyvūnams ir viliasi, kad nuskriaustuosius šuniukus šiais metais aplankys tikras kalėdinis stebuklas – bent keli skaudžios istorijos dalyviai pagaliau suras namus, kuriuose bus mylimi ir prižiūrimi. Pasak savanorių, visi šuniukai yra prijaukinti ir pripratę prie žmonių, tiesa, jie kol kas dar nemoka vaikščioti su pavadėliu, tad naujiesiems šeimininkams teks investuoti laiko ir juos išmokyti.

Puikus pavyzdys – vienas pavasarį priglobtų šunų Kongas, kuris šiandien jau paklūsta komandoms. Jo dabartinė šeimininkė pasakoja, kad tokio ištikimo draugo dar nėra turėjusi. Per pusmetį Kongas ypač prisirišo ir nuo šeimininkės nesitraukia nei žingsnio.

Tuo tarpu prieglaudoje gyvenančius šunis kelis kartus į mėnesį aplanko ir jų buvęs šeimininkas, kuris atveža kaulų ir pabūna kartu. Nors buvo apkaltintas gyvūnų nepriežiūra ir jų kankinimu, visgi, vėliau paaiškėjo švelninančių aplinkybių – vyras susidūrė su asmeninėmis problemomis. Tačiau šunų priglobti jis jau nebegali.

Šeimininkų laukia ne vien jaunikliai

Organizacijos vadovė pastebi liūdną statistiką, kad žmonės vengia imti globon vyresnius gyvūnus: „Deja, vyresnio amžiaus gyvūnų yra prisibijoma, dažniausiai renkamasi jauniausius. Nors turime ne vieną gražią istoriją, kur priimti į šeimą vyresni gyvūnai tapo ištikimiausiais draugais.“

Svarstant galimybę priglobti gyvūną, svarbu nepamiršti, kad jo laikymas ir auginimas – didelė atsakomybė, jis turi būti priimtas kaip šeimos narys. Žmogus, norintis priimti globoti šuniuką, pirmiausia turi įvertinti, ar galės skirti pakankamai laiko jo vedžiojimui, tinkamam maitinimui, suteiks būtinas veterinarines paslaugas. Be to, prieglauda šuniukus patiki tik laikymui namuose, jų neleidžiama laikyti pririštų prie grandinės lauke ar voljeruose.

VšĮ „SOS gyvūnai“ – viena didžiausių gyvūnų globos organizacijų Lietuvoje, skaičiuojanti jau tryliktus veiklos metus. Per visą laikotarpį išgelbėta daugiau nei nei 8000 gyvūnų. Šiuo metu prieglaudoje gyvena apie 250 gyvūnų iš jų – 170 šuniukų.

Gyvūnai, atsidūrę globos organizacijoje dėl netinkamo elgesio su jais, išvykusių šeimininkų ar dėl kitų priežasčių nemigdomi, o kantriai laukia naujų namų. Savanoriai globoja ir rūpinasi ir senais, luošais bei sergančiais gyvūnais.

Pastebėjus žiaurų elgesį su gyvūnais rekomenduojama nedelsiant paskambinti policijai pagalbos telefonu 112, nes tik policija gali taikyti atitinkamas poveikio priemones. Jeigu yra galimybė – verta surinkti įrodymus, kurie padėtų nustatyti įvykio aplinkybes: pavyzdžiui, užrašyti numerį mašinos, iš kurios gyvūnas buvo išmestas į gatvę, ar padaryti nuotrauką.

Papildomai galima paskambinti Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai nemokamu telefonu (8800) 40403.