Pardavėjos reakcija nustebino: sužaloti gyvūnai jai kėlė juoką

Atsižvelgiant į tai, kad pažeidimai po patikrinimo buvo pašalinti nedelsiant, šiuo atveju skirtas tik įspėjimas, tačiau kitąkart bauda gali siekti 2300 eurų. Tuo metu prekybos tinklo atstovai prideda, kad, rūpinantis žuvų gerove, naujose parduotuvėse akvariumai nebeįrenginėjami.

„Užėjusi į Žirmūnų g. 2 įsikūrusią IKI – Minskas parduotuvę, akvariumuose radau sužalotų gyvų karpių, kuriuos pradėjau filmuoti, nes tai yra pažeidimas. Priėjusi parduotuvės darbuotoja pradėjo klausinėti, kodėl aš filmuoju, o paaiškinus, jog akvariumuose yra sužalotų gyvūnų, ji pradėjo juoktis. Nusižvynavę, kraujuojantys ir dėl to kenčiantys karpiai jai pasirodė juokinga“, – stebisi vilnietė Erika (tikrasis vardas redakcijai žinomas – DELFI).

Pagal gyvų karpių laikymo mažmeninės prekybos subjektuose reikalavimus, sužalotų žuvų parduotuvės neturėtų priimti, o jeigu priėmė, iš karto apsvaiginti ir išskrosti.

„Deja, net parodžius pirštu į sužalotus gyvūnus, parduotuvės darbuotojai neskubėjo to padaryti.
Gyvūnų akvariume plaukiojo nedaug, ir net tokiame kiekyje jie nesugeba pastebėti žaizdotų žuvų, tai kas bus, kai ateis kalėdinis periodas, kuomet akvariumai būna perpildyti. Dažnai fiksuoju įvairius pažeidimus visose parduotuvėse, kuriose tebeprekiaujama gyva žuvimi, bet su tokia darbuotojo reakcija susiduriu pirmą kartą. Jie dažnai abejingai žiūri į gyvūnų kančias, tačiau, kad net pasijuoktų – to dar nėra buvę“, – piktinasi Erika.

Inspektoriai patvirtino: akvariume – sužalotos žuvys

Pastebėjusi karpių laikymo pažeidimus parduotuvėje, vilnietė kreipėsi į Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą (VMVT). Lapkričio 25 d. tarnyba atliko prekybos centro patikrinimą, kurio metu pastebėjo pažeidimų.
Karpiai parduotuvėse (asociatyvi nuotr.)

VMVT atsakyme rašoma, jog „patikrinimo dieną akvariume vanduo buvo švarus, temperatūra tinkama, gyvų žuvų kiekis akvariume neviršytas, tačiau akvariume buvo sužalotų žuvų (atsilupusiais žvynais, žaizdotų).“

Nustatyta, kad prekyba gyvais karpiais tikrinimo metu neatitiko reikalavimo, pagal kurį „talpyklose leidžiama laikyti tik gyvas nesužeistas maistines žuvis. Sužeistos, sumažėjusio aktyvumo (vangiai plaukioja ir reaguoja į išorinius dirgiklius) maistinės žuvys turi būti nedelsiant išimamos iš talpyklų, apsvaiginamos, paskerdžiamos, išskrodžiamos ir siūlomos parduoti.“

Šįkart išsisuko su įspėjimu, tačiau kitąkart bauda gali siekti iki 2300 eurų

Kaip priduria VMVT Veterinarijos sanitarijos skyriaus vyriausioji veterinarijos gydytoja-valstybinė veterinarijos inspektorė Janina Kondrotienė, už nustatytus pažeidimus, atsižvelgiant į jų pobūdį, atsakingi asmenys yra traukiami administracinėn atsakomybėn teisės aktų nustatyta tvarka: gali būti taikomas įspėjimas, bauda nuo 30 iki 2300 eurų, prekybos gyva žuvimi sustabdymas ar uždraudimas.

„VMVT gauna ir daug vartotojų pranešimų. Šiais metais buvo atlikti 49 patikrinimai gavus vartotojų pranešimus dėl prekybos sužalotomis žuvimis ar per didelio jų kiekio talpykloje, iš jų 21 atveju nustačius pažeidimų buvo taikytos administracinės nuobaudos: atsakingiems asmenims paskirta 17 įspėjimų ir 4 piniginės baudos. Pernai atlikti 52 patikrinimai dėl gautų pranešimų, 12 atvejų taikytos administracinės nuobaudos“, – situaciją komentuoja J. Kondrotienė.
Eurai

Anot jos, šiuo konkrečiu atveju, atsižvelgiant į tai, kad pažeidimai parduotuvėje buvo pašalinti nedelsiant, už nustatytus pažeidimus atsakingam asmeniui taikyta administracinė nuobauda – įspėjimas.

Naujose parduotuvėse akvariumų nebeįrenginėja

Prekybos tinklo „IKI“ komunikacijos vadovė Indrė Baltrušaitienė tikina, kad po šio įvykio minėtai parduotuvei skirtas ypatingas dėmesys.

„Pasikalbėjome su atsakingais darbuotojais, kad žuvų laikymo, gaudymo ir pardavimo sąlygos atitiktų visus reikalavimus, jų būtų griežtai laikomasi ir tokia situacija ateityje nepasikartotų“, – prideda ji.

Anot I Baltrušaitienės, tinkamos gyvų žuvų, kaip ir visų kitų šviežių maisto gaminių, laikymo sąlygos parduotuvėse užtikrinamos vadovaujantis Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos nustatytais reikalavimais. Ji tikina, kad į šį procesą žiūrima atsakingai.

„Pirmiausia, priėmimo metu žuvys yra apsaugomos nuo temperatūros šoko. Joms patekus į akvariumus, nuolat tikrinama vandens temperatūra, be to, jis reguliariai ir laiku keičiamas, kontroliuojama vandens prisotinimo deguonimi įrangos veikla. Analizuodami pirkėjų įpročius, matome, jog gyva žuvis yra tikrai mėgstama ir perkama, o šis poreikis ypatingai išryškėja prieš didžiąsias metų šventes. Visuomet stengiamės atliepti pirkėjų poreikius, tačiau kartu esame ir socialiai atsakinga įmonė, kuriai rūpi žuvų gerovė, todėl naujose „IKI“ parduotuvėse akvariumų nebeįrenginėjame“, – aiškina I. Baltrušaitienė.