Vienos tirtos fermos darbuotojas teigė, kad ūkis parduoda kailį didžiausiame pasaulyje kailių aukcionų „Kopenhagen fur“. Kitas organizacijos ištirtas objektas kailį tiekė Suomijos aukcionui „Saga Furs“. Abiejuose aukcionuose kailį parduoda ir Lietuvos žvėrelių augintojai.

Vienoje iš fermų kai kurie triušiai dar buvo gyvi ir trūkčiojo, kai darbuotojas nutraukinėjo jiems galvas, kraujo purslais aptaškydamas grindis ir mėtydamas galvas į krepšius, pilnus kitų galvų. Kiti triušiai visa tai stebėjo drebėdami. Kitame vaizdo įraše užfiksuota šinšilos egzekucija: vienam darbuotojui nepavyko teisingai prisegti elektrodų ant šinšilos, dėl to ji daugiau nei minutę spiegė ir trūkčiojo, kol galiausiai nustojo judėti. Tada darbuotojas nusuko jai sprandą.

Gyvūnai buvo laikomi nešvariuose vieliniuose narvuose. Kai kurie narvai nebuvo apsaugoti nuo lietaus ir vėjo, kiti buvo laikomi tamsiose patalpose. Audinės ir sabalai nuolat šokinėjo vietoje. Tokie betiksliai pasikartojantys judesiai, vadinami stereotipijomis, yra streso ženklas. Jie būdingi gyvūnams, uždarytiems mažose erdvėse ir negalintiems patenkinti natūralių savo poreikių.

„Gyvūnų auginimas kailiui, nesvarbu, kurioje šalyje vyksta, visada yra žiaurus. Metų metus visame pasaulyje atliekami slapti tyrimai atskleidžia daugybę gyvūnų gerovės problemų ir žiaurų elgesį su gyvūnais. Šis tyrimas ne išimtis“, – komentavo gyvūnų apsaugos organizacijos „Tušti narvai“ vadovė Gabrielė Vaitkevičiūtė.

Lietuvoje praeitą savaitę „Tušti narvai“ taip pat paviešino tyrimą iš 10 kailinių žvėrelių fermų, atskleidžiantį gyvūnų gerovės bei aplinkosauginių reikalavimų pažeidimus.