Kengūriuko paieškos baigėsi nesėkme: gyvūno likimas – liūdnas

Apie vykstančias kengūriuko paieškas „Vilnius Film Office“ pranešė pirmadienio vakarą. Tąkart kūrybinė komanda perspėjo prie gyvūno nesiartinti ir prašė susisiekti su zoologijos sodo savininku arba filmo prodiusere. Deja, kengūriukas nespėjo grįžti į filmavimo aikštelę – gyvūnas buvo partrenktas automobilio.

Ankstų antradienio rytą pareigūnams pranešta, jog Vilniuje, Senosios Pilaitės kelyje, prie sankryžos su Piliakalnio g., guli leisgyvė kengūra. Manoma, kad ją partrenkė automobilis.

Pareigūnai informavo, jog kengūrą partrenkęs automobilis nuvažiavo. Kai prie sužaloto gyvūno sustojo kiti vairuotojai, kengūra dar judėjo, bet netrukus nugaišo. Į įvykio vietą atvažiavo policija, iškviesti aplinkosaugininkai.

Antradienį, paaiškėjus liūdnam kengūros likimui, „Vilnius Film Office“ skelbimą apie gyvūno dingimą papildė komentaru dėl susiklosčiusios situacijos. Be to, kino biuras patikslino, jog filmavimo darbus Pilaitėje organizavo kino gamybos kompanija „Afterschool“, kuri, anot jų, ir buvo atsakinga bei vykdė gyvūno paieškas.

Trys filmavime gyvūną lydėję asmenys nebegalėjo pavyti kengūriuko

„Afterschool“ kūrybinė komanda aiškina, jog filmavimams ruošėsi atsakingai ir vadovavosi specialistų rekomendacijomis. Tad kodėl gyvūnas pabėgo?

„Filmavimo dieną gyvūną lydėjo trys specialistai, kurie dėl jo staigaus elgesio vis dėlto negalėjo jo pavyti. Negalime vertinti gyvūno savijautos, bet tam, kad būtų užtikrintas gyvūno saugumas ir komfortas darbų metu, laikėmės visų mums teiktų specialistų rekomendacijų tiek vietos paruošimo, tiek transportavimo atveju“, – aiškino kino gamybos kompanijos komanda.

Taip pat jie pabrėžė, jog nuo pat kengūriuko pabėgimo akimirkos gyvūno paieškoms sutelktos gelbėtojų pajėgos, ieškojusios pasiklydusio kengūriuko. Anot jų, paieškos po apylinkes truko iki vidurnakčio, tačiau gyvūno pėdsakų per šį laiką nerasta.

„Darsyk visos komandos vardu, išties reiškiame užuojautą ir išgyvename gyvūnėlio nelaimę, dėsime visas pastangas palaikyti savininkus šios nelaimės akivaizdoje“, – komentuoja „Afterschool“ kūrybinė komanda.

Nutikusią nelaimę vadina žiauriu elgesiu su gyvūnu

Žinant, jog kengūros gali išvystyti apie 60 km/val greitį, gyvūnas išties galėjo toli nuklysti.

Kaip anksčiau buvo rašyta pranešime, perspėjančiame Pilaitės gyventojus apie vykstančius filmavimus, spalio 7 d. filmavimai vyko Smalinės gatvėje ir Pilaitės miške, o partrenktas kengūriukas rastas Senosios Pilaitės kelyje. Taigi, galima pastebėti, kad kengūros kelionė laisvėje ilgai netruko.

Kengūriukas priklausė Trakėnų „Mini Zoo“, kurio savininkas Algirdas Vasiliauskas apgailestauja, jog gyvūno jėga nebuvo įvertinta.

Į nelaimę sureagavo ir VšĮ „Gyvūnų gerovės iniciatyvos“ vadovė Beatričė Vaitiekūnaitė–Pliuskė, pareiškusi, jog „nepalaiko jokio laukinių gyvūnų išnaudojimo nei komerciniais, nei pramoginiais, nei pažintiniais tikslais. Organizacija mano, kad tai – vienas iš žiauraus elgesio su gyvūnų atvejų, nutikusių dėl gyvūno savininko ir filmo komandos aplaidumo.“

„Jei kengūra galėtų pati pasirinkti, filmavimo aikštelė būtų paskutinė vieta, kurioje ji norėtų būti. Negana to, jog laukinis gyvūnas laikytas nenatūraliomis, stresą keliančiomis sąlygomis, nebuvo užtikrintas nei jo, nei aplinkinių saugumas – pabėgusi kengūra ne tik žuvo pati, bet ir sukėlė eismo įvykį, kuriame galėjo nukentėti ir žmonės. Gyvūno savininkas bei filmavimo aikštelėje už jo gerovę atsakingi asmenys turėtų prisiimti atsakomybę, o ne tik viešai liūdėti bei reikšti užuojautą“, – mano „Gyvūnų gerovės iniciatyvos“ vadovė, pridėjusi, kad žiauriai su gyvūnų besielgę asmenys turėtų sulaukti griežtos atsakomybės.

Vis dėlto, Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato komunikacijos poskyrio specialistai DELFI nurodė, jog dėl šio įvykio policija tyrimo kol kas nėra pradėjusi.