Į Všį „Gyvūnų gerovės iniciatyvos“ (toliau – GGI) rugpjūčio mėnesį kreipėsi neabejingi kaimynai dėl asocialių asmenų bute laikomų dviejų šunų. Liudininkai tvirtino, kad gyvūnai nėra išvedami į lauką, gamtinius reikalus atlieka bute, dėl to sklinda baisus dvokas, o jų šeimininkai į kaimynų skundus nereaguoja. GGI savo ruožtu rugpjūčio 22 dieną kreipėsi į Vilniaus miesto savivaldybės administraciją dėl gyvūnų laikymo taisyklių ir gyvūnų gerovės pažeidimo. Pranešime buvo prašoma patikrinti gyvūnų laikymo sąlygas, skiepų pažymėjimus ir kitą, su jų gerove susijusią informaciją.

Gautame Vilniaus miesto savivaldybės administracijos darbuotojo atsakyme buvo nurodyta, kad ši situacija kartojasi ne pirmus metus ir pranešime minimų šunų savininkų jau ne kartą buvo prašyta geranoriškai atiduoti gyvūnus Vilniaus globos namams, bet šie tai daryti kategoriškai atsisakė.

Jiems taip pat buvo skirta ir viena administracinė nuobauda. Visgi Vilniaus miesto savivaldybės administracija po GGI kreipimosi tęsė veiksmus ir rugpjūčio 26 dieną kreipėsi į Vilniaus apskrities vyriausiąjį policijos komisariatą dėl pagalbos sprendžiant problemą.

Apie galimai neprižiūrimus gyvūnus taip pat buvo informuota ir Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (toliau – VMVT). Šios tarnybos darbuotojai rugsėjo 2 dieną turėjo atlikti patikrinimą, bet šunų savininkai tikrintojų tiesiog neįsileido ir bendrauti atsisakė. Galiausiai, rugsėjo 5 d., buvo atliktas pakartotinis VMVT patikrinimas, tik šį kartą jau ir su Vilniaus miesto savivaldybės viešosios tvarkos pareigūnais bei policija. Patikrinimo metu gyvūnai buvo sėkmingai perduoti UAB „Grinda“ Vilniaus globos namams, o gyvūnų savininkė yra iškviesta į Vilniaus VMVT, kur jai bus taikoma nuobauda dėl neskiepytų gyvūnų laikymo.
Kalytė Lika

Situaciją UAB „Grinda", Vilniaus gyvūnų globos namų vadovė Agnė Žėbienė pakomentavo taip: „2019 m. rugsėjo 6 d. iš Geležinio Vilko gatvės buvo pristatyti du šunys. Apžiūrėjus veterinarijos gydytojui vienam šuniui klinikinių ligos požymių nepastebėta, tačiau kitas sunkiai vaikšto (dėl per didelio kūno svorio ir senyvo amžiaus). Dokumentų apie prieš tai atliktas vakcinacijas šeimininkai nepateikė. Juos vakcinavome polivalentine vakcina. Šiuo metu abu šunys yra karantinuojami, po karantino laikotarpio bus dovanojami. Šunys yra vyresnio amžiaus (vienam iš jų yra apie 14 metų), tad natūralu, kad pasikeitusios gyvenimo sąlygos jiems sukelia stresą. Gyvūnai konfiskuoti nebuvo. Stengiantis greičiau išspręsti susiklosčiusią situaciją, savininkė pati pateikė raštišką gyvūnų atsisakymą.”

Norime pasidžiaugti, kad šį kartą GGI bendradarbiavimas su Vilniaus miesto savivaldybės darbuotojais, VMVT bei policija buvo sėkmingas ir tikimės, kad jų laukia geresnis gyvenimas nei iki šiol.

VšĮ „Gyvūnų gerovės iniciatyvos“ nori priminti, kad šiai dienai organizacija dirba su 30 gyvūnų nepriežiūros ar žiauraus elgesio atvejų. Yra siekiama, jog už juos atsakingi asmenys ar įmonės būtų nubausti, užsiimama nuolatiniu visuomenės švietimu, teikiamos rekomendacijos bei nuolat bendraujama su atsakingomis institucijomis. Tačiau, kaip ir kiekvienai viešajai įstaigai, siekiančiai sėkmingai ir produktyviai vykdyti savo veiklą, GGI reikalinga žmonių parama. Prisidėti prie gyvūnų gerovės Lietuvoje gerinimo bei žiaurių elgesio atvejų sprendimo galima čia.