Kaip pasakojo viešosios įstaigos savanorė, prieš porą dienų „Vyšnių sodas“ sulaukė žinutės socialiniame tinkle „Facebook“, kad prie minėto namo rastas sergantis kačiukas. „Atvykus į vietą name pamatėme rūsio langelį, kuris buvo atkaltas ir viduje matėsi katė su mažais kačiukais. Tą dieną mums patekti į vidų nepavyko, bet automobilių stovėjimo aikštelėje radome kačiuką, kuris tikrai buvo labai silpnas. Mes jį paėmėme, bet jis taip ir neišgyveno. Tikėtina, kad jis buvo apnuodytas, bet, aišku, įrodymų mes neturime“, – pasakojo ji.

Vienas kačiukas kritinės būklės

Kitą dieną komanda nusprendė vėl vykti į vietą ir išgelbėti likusius kačiukus. Kartu planuota pagauti mamą katę ir ją sterilizuoti. Visgi iš pradžių savanoriams kilo klausimas, kaip patekti į reikiamą rūsį, nes įėjimų į patalpas buvo keli.

Iš pradžių į pagalbą pasitelkti elektros tinklų atstovai, tačiau aptekus į pirmas patalpas paaiškėjo, kad įėjimas – ne tas. Pabandžius kitas rūsio duris, kurias atrakino gyventoja, savanoriai rado kraupų vaizdą.

„Įėjus į rūsį pamatėme kas žingsnį išmėtytus žiurkių nuodus. Einant iki rūsio patalpos, kurioje matėme kačiukus, radome vieną kačiuko gaišeną“, – pasakojo savanorė.

Priėjus reikiamas duris, pasak Ingos, jos buvo neatrakintos ir savanoriai įėjo gelbėti kačių. Katė mama pabėgo, o viduje rasti penki gyvi kačiukai. Tačiau tai dar ne viskas, ką patalpoje aptiko savanoriai.

„Šalia radome dar dviejų kačiukų gaišenas. Įtariame, kad bendrose patalpose rastas kačiukas nudvėsė prieš parą ar dvi, tačiau šitie du – prieš kokias dvi savaites“, – toliau tęsė pašnekovė.

Likę penki gyvi kačiukai buvo nuvežti į veterinarijos kliniką. „Čia sužinojome, kad pirma savaitė bus lemtinga, reikės stebėti kačiukus, nes suvartojus nedidelį nuodų kiekį organizmas nuodijasi po truputį ir organai irsta lėtai. Šiuo metu keturi kačiukai yra prižiūrimi ir stengiamasi, kad jie sustiprėtų. O vienas kačiukas yra kritinės būklės, bandoma gelbėti jo gyvybę. Kačiukui prijungta lašelinė, jis guli ant šildyklės. Kol jis nesikankina ir yra vilties, bandoma jį išgelbėti“, – aiškino savanorė.

Komanda žada grįžti prie Naugarduko g. esančio daugiabučio ir sugauti katę, kad ji būtų sterilizuota.

Kaip reikėtų elgtis?

Inga patarė gyventojams, kurių aplinkoje gyvena laukinių kačių, pirmiausiai pasirūpinti, kad jos nesusilauktų kačiukų.

„Jei gyventojai maitina laukines kates, tai galbūt galėtų susimesti pinigų jas sterilizuoti. Taip būtų daugiau naudos“, – patarė pašnekovė.

Taip pat reikėtų pasistengti, kad rūsių bei kitų patalpų durys ir langai būtų sandarūs. Tai užtikrinus į patalpas negalės patekti laukiniai gyvūnai.

„Jei jau taip nutiko, kad katė atsivedė kačiukų, palaukite, kol kačiukai užaugs bent dviejų mėnesių, maitinkite, rūpinkitės. Tada reikėtų mamytę sterilizuoti, o kačiukus išdovanoti. Katės per metus gali turėti tris vadas, tai katės nesterilizavus su kačiukais bus pasaka be galo. O taip pat nereikėtų leisti kačiukams valkatauti, nes taip aplink bus tik dar daugiau katinų“, – akcentavo savanorė.