Kreipėsi į tarybos narius

Praėjusį trečiadienį į visus rajono tarybos narius raštu kreipėsi Kėdainiuose gyvenanti veterinarijos gydytoja, nusivylusi sprendimu išduoti leidimą cirkui rengti pasirodymus mūsų mieste.

Rajono tarybos nariams ji rašė: „Prieš porą mėnesių šis cirkas sukėlė didelį ažiotažą Kaune. Gyventojų pasipiktinimas kilo, kai dramblys buvo pastebėtas vedžiojamas Aleksoto gatvėmis, o kiek vėliau išsekusio dramblio nuotraukos buvo paviešintos internete.

Dabar tas pats cirkas atvyko į Kėdainius.

Kai pamačiau, jog šio cirko transportas jau kuriasi prie mūsų namo, akyse ėmė kauptis ašaros. Negalėjau patikėti, kad tokio pasipriešinimo iš gyventojų, Seimo ir Aplinkos ministerijos sulaukusiam cirkui Kėdainių rajono savivaldybė išdavė leidimą savo pasirodymą rengti Kėdainiuose.“

Propaguoja žiaurumą

Moteris rašė, kad cirkai su laukiniais gyvūnais ne tik propaguoja žiaurumą, neteisingą požiūrį į gyvūną ir pažeidžia LR gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymą, tačiau ir kelia pavojų žmonėms, kadangi vis dažniau žmonės nukenčia laukinių gyvūnų pasirodymų metu.

Taip pat, pasak jos, šie cirkai mažina žmonių empatiją. Tokio tipo pasirodymai su laukiniais gyvūnais gali pažeisti normalų vaiko empatijos vystymąsi, kadangi sukelia džiaugsmingą atsaką žiūrint į gyvūnus, kurie yra verčiami elgtis nenatūraliai savo prigimčiai, jaučia diskomfortą ir yra baudžiami.

„Nuoširdžiai tikiuosi, kad tokia klaida įvyko per neapdairumą ir daugiau nepasikartos“, – rajono tarybos nariams rašė kėdainietė.

Turėjo reikalingą leidimą

Kėdainių miesto seniūno pareigas laikinai einantis seniūno pavaduotojas Algirdas Krivičius, paprašytas paaiškinti, kodėl seniūnija išdavė leidimą rengti pasirodymus cirkui, kuris kituose Lietuvos miestuose jau sukėlė žmonių pasipiktinimą, atsakė tiesiai šviesiai: „Cirko atstovai seniūnijai pateikė visus reikalingus dokumentus, kurie yra nurodyti savivaldybės tarybos sprendime, nustatančiame leidimų išdavimo tvarką.

Jie mums pateikė ir reikalaujamą Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos sutikimą rengti vaidinimus su gyvūnais, todėl pagal galiojančią tvarką neturėjome jokio pagrindo jiems leidimo neišduoti.“

Prašė apsieiti be gyvūnų

Kėdainių seniūnijai laikinai vadovaujantis A. Krivičius sakė suprantąs, kad cirko pasirodymai su laukiniais gyvūnais kelia dalies gyventojų pasipiktinimą, todėl kai į jį kreipėsi cirko atstovai dėl leidimo išdavimo, jis bandė su jais susitarti, kad vaidinimai būtų rengiami be laukinių gyvūnų.

„Tačiau cirko atstovai man atsakė, kad laukiniai gyvūnai yra viso jų vaidinimo esmė.

Akcentavo, kad Lietuvos įstatymai kol kas tokių pasirodymų nedraudžia, o kai įstatymai pasikeis, tuomet jie ir galvos, kaip prisitaikyti prie situacijos.“

A. Krivičius tikino, kad nebuvo jokios galimybės neišduoti cirkui leidimo rengti pasirodymus Kėdainiuose, nes cirko atstovai tokiu atveju galėtų paduoti seniūniją į teismą, įrodyti patirtus nuostolius ir prisiteisti kompensacijas už neįvykusius pasirodymus.

Pranešė gyvūnų gerovės tarnybai

„Mes taip pat nepritariame gyvūnų išnaudojimui, todėl apie cirko atvykimą pranešėme gyvūnų gerove besirūpinančiai tarnybai ir informavome apie tai gyvosios gamtos valstybinį inspektorių, kuris suplanavo atlikti patikrinimą cirke ir išsiaiškinti, ar nėra pažeidžiamos gyvūnų gerovės taisyklės“, – sako A. Krivičius.

Kol netobuli Lietuvos įstatymai leidžia rengti cirko pasirodymus su laukiniais gyvūnais, žmonėms belieka susivienyti ir tokius pasirodymus tiesiog ignoruoti. Cirkas taip pat yra veikiamas paprasčiausių rinkos dėsnių – kai nebus paklausos, nebus ir pasiūlos. Kol nepasikeis įstatymai, žmonėms teks būti sąmoningiems ir neiti į tokius pasirodymus.