„Tokie reklamos metodai prasilenkia ne tik su gyvūnų gerove, bet ir kelia grėsmę gyventojams. Šiauliečiai viešai dalinosi ir siuntė man nuotraukas, kuriose dramblys tiesiog „ganomas“ kelio skiriamojoje juostoje, tuo tarpu kai darbuotojai gatvėje dalina reklaminius lankstinukus sustojusiems vairuotojas, gyvūnas stoviniuoja judrioje gatvėje įrengtoje saugumo salelėje. Baisu ir pagalvoti, kas galėjo nutikti, jei automobilių apsuptas dramblys būtų išsigandęs. Jis galėjo ir pats susižeisti, ir sužaloti eismo dalyvius“, – sakė L. Balsys.

L. Balsys dėl balandžio 30 dieną Šiauliuose gatvėmis vedžioto laukinio gyvūno kreipėsi į Aplinkos ministeriją, Aplinkos apsaugos agentūrą, Valstybinę maisto ir veterinarinę tarnybą bei Kelių direkciją prie Susisiekimo ministerijos.

„Už tokį neatsakingą elgesį su gyvūnu cirko savininkai turėtų susilaukti atsakomybės. Ypač atsižvelgiant į tai, kad tokia „reklama“, kai dramblys išvedamas pasivaikščioti gatvėmis, daroma nebe pirmą kartą. Iš to, kas buvo matoma žmonių užfiksuotose nuotraukose, galima įtarti, kad toks elgesys su gyvūnu, pažeidė Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymą, Laukinių gyvūnų naudojimo nelaisvėje taisykles, Laukinių gyvūnų laikymo nelaisvėje reikalavimus bei Kelių eismo taisykles“, – teigė L. Balsys.

Seimo narys L. Balsys dar 2017 metais Seime įregistravo Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo pataisas, kuriomis ne tik Lietuvoje būtų draudžiama naudoti laukinius gyvūnų cirko veiklai, bet ir gabenti laukinius cirko gyvūnus per šalies teritoriją. Šios įstatymo pataisos svarstytos Seimo Kaimo reikalų bei Aplinkos apsaugos komitetuose ir artimiausiais mėnesiais turės grįžti į svarstymą Seimo plenarinių posėdžių salėje.

Šiuo metu apribojimus, skirtus gyvūnų išnaudojimui cirko pasirodymuose, turi 24 Europos valstybės.