Merginos priglausti gyvūnai dingsta kaip į vandenį

Vakar vakare gyvūnų globos organizacija „Penkta koja“ pasidalino perspėjimu dėl merginos, nuolat ieškančios šuniukų įvairiose gyvūnų grupėse ir galimai juos skriaudžiančios. Vakar vakare žaibiškai išplito merginos nuotrauka ir išvardinti prieglaudai žinomi atvejai, kuomet mergina žiauriai pasielgusi su gyvūnais.

„Vieną keturkojį išmetė į konteinerį, kitą paliko nuomojamam bute be maisto ir vandens. Šunelis būtų miręs iš bado, jei ne buto savininko apsilankymas bute dėl kaimynų skundo. Ant jos paieškų kabliuko užkibo ir mūsų nauja darbuotoja, tačiau mes laiku išsiaiškinom ir lėkėm atsiimti padovanoto šuns. Džiaugiamės, kad laiku pavyko atsiimt gyvūną. A. M. priglausti gyvūnai dingsta kaip į vandenį. Bandėm klausti, ką ji su jais daro, kur deda, bet mergina tiesiog buku žvilgsniu žvelgia į niekur ir nieko nesako“, – skelbė prieglaudos darbuotojos.

Deja, šiomis dienomis prieglaudai teko iš tos pačios merginos perimti dar vieną žiauriai nuskriaustą keturkojį – 3 mėnesių mažyliui smogta taip stipriai, kad jam atšoko akių tinklainė ir šis liko aklas.

„Šuniukas cypė, o tada ji jam trenkė. Smūgis turėjo būt stiprus. Lūžo galvos kaukolė. Ką jaust turėjo gyvūnas, net įsivaizduot neina. Po smūgio atšoko tinklainė. Rega prarasta negrįžtamai, o kokios smūgio pasekmės laukia augančio šuniuko ateityje? Augant šuniukui, kaukolės kaulas gali spaust smegenis, gali būti epilepsija, gali sutrikti šuns vaikščiojimas. Baisu, kokie sadistai gyvena tarp mūsų“, – piktinasi prieglaudos darbuotojai.

Pareigūnai pranešė, kad dėl šios moters veiksmų Kauno policijoje pradėti net du ikiteisminiai tyrimai. Vienas dėl žiauraus elgesio su gyvūnais, kitas dėl grasinimų ir terorizavimo.

Mergina gyvūnų neprižiūrėjo ir anksčiau

Prieš metus žiniasklaidoje nuskambėjo istorija, kaip tos pačios merginos brolis M. M. išmetė į konteinerį jos augintinį, mat jį erzino šuns cypimas. Pareigūnai nusprendė nubausti ir brolį, ir pačią A. M. už gyvūno nepriežiūrą. Tąkart, dar būdama nepilnamete (17) mergina gavo įspėjimą, o šunį išmetęs jos brolis – 300 eurų baudą. Skiriant bausmę, atsižvelgta į tai, kad tuo metu jis jau turėjo administracinių nuobaudų.

Žiauraus elgesio su gyvūnais atvejais, kai jie yra kankinami, sužalojami ar nužudomi, gyventojai raginami kreiptis į pareigūnus, nes už tokį elgesį numatyta ne tik administracinė, bet ir baudžiamoji atsakomybė.

Pagal Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo 4 straipsnio 4 punktą: „iš gyvūnų savininkų ar laikytojų, kurie kankina gyvūnus, žiauriai elgiasi su jais, teismo sprendimu gyvūnai gali būti Lietuvos Respublikos teisės aktų nustatyta tvarka konfiskuojami“.

Baudžiamoji atsakomybė taikoma tada, kai gyvūnas žūsta ar būna suluošintas, o administracinė – kai gyvūnui gresia žūtis ar suluošinimas.

Pagal Baudžiamojo kodekso 310 straipsnį, tas, kas žiauriai elgėsi su gyvūnu, jį kankino, jeigu dėl to gyvūnas žuvo arba buvo suluošintas, baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki vienerių metų. Toks elgesys užtraukia baudą nuo 300 iki 1,75 tūkst. eurų. Pakartotas nusižengimas užtraukia baudą nuo 1,75 tūkst. iki 2,3 tūkst. eurų.

Administracinių nusižengimų kodekso 346 straipsnyje numatoma, kad žiaurus elgesys su gyvūnu, gyvūno kankinimas užtraukia baudą nuo 50 iki 1,2 tūkst. eurų. Padarytas pakartotinai, nusižengimas užtraukia baudą nuo 1,2 tūkst. Iki 1,75 tūkst. eurų.