Praėjusių metų pabaigoje LGTAO susitarė, kad N.Zobovas geranoriškai leis perkelti dvi cirko meškas į Europoje esantį meškų rezervatą, nes, cirko šeimininko teigimu, jis nebeturėjo galimybės tinkamai prižiūrėti prastomis sąlygomis laikomų dviejų cirko meškų.

„Sužinojome, kad N. Zobovas neturi finansinių galimybių pats tinkamai rūpintis gyvūnų sveikatingumu ir gerove – gyvūnai buvo maitinami iš vietinių prekybos centrų ir parduotuvių gautomis maisto atliekomis. Įsipareigojome padėti N. Zobovui pasirūpinti Vipu ir Kvina tol, kol meškoms bus surasta vieta, kas savaitę tiekiant meškų mitybai reikalingus produktus“, – teigia organizacijos vadovė Brigita Kymantaitė.

„Lankydami meškas, pamatėme šokiruojančias jų laikymo sąlygas. Ankštuose surūdijusiuose narvuose, įkeltuose į vilkiko kabiną, meškos gyvena jau ne vienerius metus. Juose gyvūnai beveik negali judėti ir negauna reikalingos šviesos. Narvų N. Zobovas nevalo, nes bijo, kad atidarius narvą jos gali pabėgti“, – pridūrė B. Kymantaitė.

Kovo mėnesį LGTAO bendradarbiaudama su tarptautinėmis meškų apsaugos organizacijomis, rado vietą abiejų meškų perkėlimui į Vokietijoje esantį meškų rezervatą. Tam, kad jos galėtų išvykti gegužės mėnesio pradžioje, į Lietuvą buvo pakviesti tarptautinės organizacijos „Moon bear rescue“ veterinarijos gydytojai: jie apžiūrėjo meškas jų laikymo vietoje, įvertino jų sveikatą ir paskiepijo prieš pasiutligę.

„Taigi, LGTAO kartu su tarptautiniais partneriais pasiruošė abi meškas perkelti į joms tinkamas laikymo sąlygas, kur gyvūnams būtų suteikta būtina skubi veterinarinė pagalba. Tačiau artėjant perkėlimo datai, N. Zobovas atsisakė leisti perkelti meškos patiną Vipą, ketindamas toliau jį išnaudoti cirko veiklai“, – piktinosi B. Kymantaitė.

Užsienio veterinarijos ekspertai nustatė, kad abiejų gyvūnų sveikata nėra tinkama ir kelia didelį nerimą: dėl laikymo ankštuose narvuose ir itin skurdžios mitybos, gyvūnams netinkamai vystėsi raumenys, kailis labai plonas, daugelyje vietų matosi oda, o patino svoris yra 30-40 kg mažesnis lyginant su sveiku gyvūnu.

„Atsižvelgiant į tai, kad N. Zobovas atsisakė geranoriškai perduoti gyvūnus, tai pat į gyvūnų laikymo sąlygas, kurios kelia realų pavojų gyvūnams likti suluošintiems ar žūti, reikalaujame valstybinių institucijų nedelsiant imtis įstatymo numatytų priemonių gyvūnus konfiskuoti“, – tvirtino B. Kymantaitė.