Vyras prašė medžiotojų pasitraukti, bet šie vis tiek šovė į šunį

Vilniaus rajone, Sužionių seniūnijoje, gyvenantis Daniel Combellick sausio 13 dieną popiet važiavo namo, kuomet išgirdo aidint šūvius. Vyrui pasidarė neramu. Važiuodamas toliau, jis pamatė pakelėje stovintį automobilį, o šiek tiek toliau – vyrą, laikantį rankoje ginklą. Ties tiltu, einančiu virš Nemenčios upės, buvo dar vienas ginkluotas vyras.

„Tai pribloškė mane, nes maniau, kad medžioklė prie kelio čia nelegali, kaip ir mano šalyje (Daniel atvykęs iš Jungtinių Amerikos Valstijų – DELFI). Sustojau pasikalbėti su vyru ant tilto ir perspėjau jį, kad gyvenu netoliese ir turiu šunį. Vyras atsakė, kad medžioja lapes. Važiavau namo, tačiau pasirodė keista, kad abu vyrai rankose laikė šratinius šautuvus. Ar šratiniai šautuvai naudojami lapių medžioklėje?“ – tuo metu apėmusį nerimą prisimena vyras.
Medžiotojas pašovė kolį Hektorą

Grįžęs namo, Daniel išėjo su šunimi pasivaikščioti ir netrukus, prie pat savo namų, pastebėjo tuos pačius vyrus.

„Pradėjau eiti link ginkluoto vyro prašydamas, kad pasitrauktų. Tuomet išgirdau šūvį ir savo šuns inkštimą. Apie 13 val. 48 min. paskambinau bendruoju pagalbos numeriu ir man buvo pranešta, kad pareigūnai atvyksta. Ginkluotiems vyrams pasakiau, kad jie privalo sulaukti atvykstančių pareigūnų. Paklausiau, kur mano šuo – jie atsakė, kad nubėgo namo“, – teigia vyras.

Anot jo, grįžęs namo jis rado šunį, pašautą į galvą, krūtinę ir šoną. „Veterinarijos klinikoje sužinojau, kad į šunį šauta dukart. Tą dieną jam atlikta operacija, kurios metu pašalinta kulka iš galvos. Tebeturiu tą kulką ir negaliu patikėti, kad tokiu ginklu galima medžioti lapes. Jis tiesiog sužalotų gyvūną, tačiau jo nepribaigtų“, – stebisi Daniel.

Šiandien vyro šuo laikosi gerai, tačiau apie įvykį visuomet primins likęs randas. Vis dėlto, dar neaišku, ar jo smegenys nepažeistos – gydytojai perspėjo, kad šuniui gali išsivystyti epilepsija.

„Šie vyrai nėra tikri medžiotojai. Tai žmonės, kurie galvoja apie tai sėdėdami prie televizoriaus namuose, o išėję į kaimą mėgaujasi pašovę bet ką, kas juda“, – piktinasi Daniel.

Pareigūnai tyrimą nutraukė, nes medžiotojas supainiojo šunį su lape

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vedėja Julija Samorokovskaja DELFI patvirtino, kad įvykis pareigūnams žinomas.

„Policija, gavusi informaciją apie šį įvykį, nedelsiant pradėjo administracinio nusižengimo teiseną, tačiau tyrimo metu, nenustačius visų administraciniam nusižengimui būtinų požymių, buvo priimtas nutarimas nutraukti administracinio nusižengimo teiseną, apie priimtą sprendimą ir šio sprendimo apskundimo tvarką informuojant pareiškėją. Taip pat išaiškinant piliečiui teisę dėl patirtos žalos atlyginimo kreiptis į medžiotojų būrelį arba į teismą“, – aiškina J. Samorokovskaja.
Lapė

Anot jos, policijai atlikus tyrimą paaiškėjo, kad 2019 m. sausio 13 d. Vilniaus r., Sužionių sen., prie Vėgelėnės k. medžiotojų būrelis „Elnias“ buvo surengęs medžioklę ir vienas medžiotojų pašovė po mišką bėgiojusį palaidą kolio veislės šunį.

Tyrimo metu buvo gauti įvykio dalyvių paaiškinimai, kuriuose nurodoma, kad, vykstant medžioklei, vienas iš medžiotojų šovė į bėganti šunį manydamas, kad šauna į lapę.

Medžiotojo pasiteisinimas neskamba solidžiai

Susisiekėme su Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos pirmininko pavaduotoju medžioklei Eugenijumi Tijušu ir paklausėme, ar, jo manymu, toks medžiotojo pasiaiškinimas yra pateisinamas. E. Tijušas teigia, kad šiuo atveju mato dvi svarbias aplinkybes – pirma, šuo buvo palaidas, o antra – šuo išties galėjo būti panašus į lapę.

„Nematant šuns išvaizdos, sunku spręsti, įmanoma tai buvo ar ne. Kolis, grynaveislis ar ne grynaveislis, jo išvaizda kažkokių tai asociacijų su lape gali sukelti. Vis dėlto, medžioklės taisyklės turi labai griežtą reikalavimą, kuris skamba taip: kol nesi atpažinęs ir įsitikinęs, tol negali šauti. Šaunama tik į atpažintą taikinį“, – aiškina E. Tijušas.
Eugenijus Tijušas

Anot jo, šioje situacijoje taip pat nėra jokių išlygų. „Bet gyvenimas yra gyvenimas. Negaliu nei spręst, nei teist, nei teisint. Žinau nedaug aplinkybių, tačiau nelabai solidžiai man skamba šio medžiotojo pasiteisinimas“, – teigia E. Tijušas.

Tuo pačiu Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos pirmininko pavaduotojas medžioklei patvirtina, kad šratiniu ginklu lapes medžioti galima. „Kaip tik tie lygiavamzdžiai šautuvai ir yra skirti tokio dydžio gyvūnų medžioklei“, – prideda jis.

Susisiekti su medžiotojų būreliu „Elnias“ kol kas nepavyko. Kai tik DELFI gaus medžiotojų komentarą, tekstas bus papildytas.