Seimo narys Linas Balsys nusistebėjo P. Čimbaro atkaklumu siūlant Triukšmo valdymo įstatymo pataisas.

„Tokio atkaklumo retai teko matyti, bet, na, net nežinau, ko jūsų paklausti. Kas jums čia atsitiko? Aną įstatymą jau išsamiai išstudijavom, išdiskutavom, visuomenė pareiškė savo nuomonę – nepritarė, Seimas – nepritarė, specialistai paaiškino, visi paaiškino, kad neišeina šitaip, ir vis tiek jūs – vėl apsisukot, ir vėl iš naujo, su dar prastesniu įstatymu. Kaip jūs išmatuosite tuos decibelus? Neviršys šuniuko lojimas 70 ar 90 decibelų, bet jis tada vis tiek trukdys. Tai ką jūs tada darysit? Gaištam laiką tuštiem niekam“, – teigia Seimo narys.

Į šį komentarą P. Čimbaras atsakė, kad šį projektą sugalvojo ne jis, o Peticijų komisija, kuriai Seimas bendru nutarimu pritarė. „Jūs patys, Seimo nariai, pritarėte, o paskui Čimbarą kalate prie sienos. Tai reikėjo jums atmesti ir problema būtų išspręsta. Kitas klausimas: ar mes norime išgirsti visuomenę? Šitą siūlo visuomenė“, – teigia jis.

DELFI primena, kad Peticijų komisija, išnagrinėjusi Aldonos Andriuškevičiūtės peticiją, priėmė sprendimą tenkinti joje pateiktą pasiūlymą priimti įstatymą, griežtai reglamentuojantį gyvūnų savininkų atsakomybę už savo augintinių (šunų, kačių) keliamą triukšmą. Beje, Peticijos komisijos išvadai pritarė ir Seimas.

Naujai, jau penktą kartą siūlomuose įstatymo pakeitimuose nebeliko anksčiau siūlytų laiko terminų papildomo 14(1) straipsnio 3-iame punkte, kuriais apibrėžiamas triukšmo laikas skirtingu paros metu ir už kurį gyvūnų šeimininkai būtų baudžiami.

Ankstesniame projekte buvo numatyta įstatymą papildyti 14(1) straipsniu, kuriame buvo rašoma, kad gyvūnų laikytojai „negali leisti gyvūnui sukelti triukšmą, bet kokius garsus, viršijančius nustatytus triukšmo ribinius dydžius ir kurie yra aiškiai girdimi bet kurioje triukšmo veikiamoje gyvenamosios nuosavybės vietoje: nepertraukiamai 10 minučių ar daugiau nuo 7 val. iki 22 val., nepertraukiamai 5 minutes ar daugiau nuo 22 val. iki 7 val. arba girdimi su pertrūkiais daugiau kaip 30 minučių per 3 valandas“.

Dabar siūlomų įstatymo pakeitimų 14(1) straipsnio 3-iame punkte numatyta, kad „gyvūnų laikytojai privalo užtikrinti, kad jų laikomi gyvūnai nekeltų grėsmės žmonių, kitų gyvūnų gyvybei, sveikatai ar turtui, nepažeisti kitų asmenų teisių ir teisėtų interesų, negali leisti gyvūnui sukelti triukšmą, bet kokius garsus, viršijančius nustatytus triukšmo ribinius dydžius.“

Balsavime dalyvavo 56 Seimo nariai, iš kurių 23 balsavo už, 8 balsavo prieš, o 25 susilaikė. Už tai, ar įstatymą reikia tobulinti, viso balsavo 54 Seimo nariai, iš kurių 39 balsavo už tobulinimą, 15 - prieš.

Siūloma, kad naujos įstatymo nuostatos įsigaliotų 2019 m. sausio 1 d.