Dėl šeimos tragedijos kaltina medžiotojus

Sekmadienio popietę paskelbtu įrašu jau pasidalino virš 6 tūkst. feisbuko vartotojų. Įrašu pasidalinusi Gintarė Grašytė teigia, kad šeštadienio naktį netoli jos namų šventę medžiotojai nušovė augintinius Šarkį ir Miledi.

Kaip rašo G. Grašytė, tai nebuvo paprasti šunys – Šarkis miegodavo apsikabinęs moters dukrą, o Miledi buvo baikšti, iš prieglaudos išgelbėta kalytė. Abu šunys buvo mylimi šeimos nariai.

„Toks beširdis, tiesiog ant kelio sutikęs ir nušovęs šunį, gal ir į žmogų šautų? Šiaip sau, pramogai. Ar iš girtumo nepamenat ir nesuvokiat, ką darot? Dalinamės, kad žinutė pasiektų tą beširdį. Kad jis žinotų, kad nušovė ne tik 2 šeimos narius, bet nušovė ir dalį manęs, didelę dalį mano dukros (ji 4 metus augo su mylimu draugu), dalį kitų namiškių“, – rašo moteris.

Įtaria, kad šunys nušauti tyčia

G. Grašytė teigia, kad į pareigūnus jau kreipėsi – tyrimas pradėtas. Šiuo metu moteris išvykusi į užsienį, tad dėl platesnio komentaro pasiūlė kreiptis į jos seserį Rūtą Gustę. Ji patvirtina, kad sekmadienį į jų iškvietimą sureagavo Švenčionių pareigūnai.

„Iškviesta policija neskuba teigti, kad tai buvo medžiotojai – sako, kad jokių tiesioginių sąsajų nemato. Surašė protokolą, apžiūrėjo vietą, kur radome (šunis – DELFI). (…) Labiausiai skauda dar, kad neaišku, už ką, kodėl“, – teigia R. Gustė.

Moteris teigia, kad kreipėsi ir į medžiotojus, tačiau šie neigia, kad šovė į šunis. „Bet puikiai žinom, kad čia veikia Januliškio medžiotojų būrelis. Medžioja, važinėja, ir siaučia, ir švenčia. Šeštadienis buvo, tokia diena. Įtariame medžiotojus, nes jie čia aplink važinėjo. Kas gi čia važiuotų svetimas su šautuvu, Labanoro girios širdyje“, – teigia ji.

Ji prideda, kad kaimelis, kuriame gyvena – nedidelis, visi vieni kitus pažįsta. Moters tėvai kreiptis į pareigūnus neskubėjo, nes netikėjo, kad šie galėtų rasti kaltininkus, visgi, vėliau apsigalvojo.

„Čia miško kaimas su keliais namais, niekas neturi tvorų. Taip, piktus šunis laiko uždarytus, bet gerųjų su pavadėliais nevedžioja, čia – laisvė. Mūsų šunys buvo laimingi, ateidavo į namus, kada norėdavo, ir į lauką išeidavo, kada norėdavo. Baisiausia, kad kažkas vežiojasi ginklus ir bet kada gali šauti. Čia baisu ne tik dėl šunų. (…) Pridėsiu, kad šauta garantuotai tyčia į juos, nebėgančius, atsisukusius, tiesiai į krūtines. Jie ėjo prie žmonių, buvo draugiški, gal net pakvietė iš mašinos. Čia buvo specialiai dėl jų stota ir šauta, ne medžioklės metu“, – įtaria R. Gustė.

Vietiniai medžiotojai kelia ir daugiau įtarimų

Į feisbuke išplitusį įrašą sureagavo ir iš Labanoro kilęs miškininkas, biologas ir geologas Andrejus Gaidamavičius, taip pat įtariantis, kad tai – medžiotojų darbas. DELFI su juo susisiekus, šis paaiškino, kad nelaimė įvyko jo kaimynystėje, tragediją išgyvenanti šeima jam žinoma.

„Šeštadienį buvo medžioklės sezono atidarymas daugelyje Lietuvos vietų. Ir, kaip visada, alkoholis per tokias šventes liejasi laisvai. Šunys nušauti kaip taikiniai ir niekas kitas negalėjo to padaryt kaip Januliškio medžiotojų būrelis, kuris tą vakarą lėbavo netoliese. Tai kartojasi jau nebe pirmi metai. Pažįstu tuos medžiotojus, jie yra ne kartą nušovę ir kitų kaimynų šunis“, – teigia A. Gaidamavičius.

Anot jo, miškingame kaimelyje gyvūnai draugiški žmonėms, todėl gyvena laisvėje.

„Ko nepasakysi apie medžiotojus, kurie jokių sentimentų gyvūnams nejaučia. Ne kartą teko girdėti kaip šaudo net kaimo teritorijoje, nors tai draudžiama. Kaip draudžiama šauti ir į šunį, jei jis tau nekelia jokios grėsmės. Tai žiaurus elgesys su gyvūnais ir už tai turi būti baudžiama. Mano kaimynai, kuriems nutiko ši nelaimė, yra nekonfliktiški žmonės, policijos iškart nekvietė, šunis tiesiog užkasė, nors žinau, kad labai išgyvena“, – aiškina jis.

A. Gaidamavičius prideda, kad tuo metu, kai prasideda medžioklės sezonas, negali saugiai jaustis ir žmogus. Jo teigimu, negali vakare ramiai išeiti į gamtą, nes visur pilna tų bokštelių ir nežinai, ar girtas medžiotojas nepalaikys tavęs šernu.

„Mano požiūriu, gausiai žmonių lankomose teritorijose – nacionaliniuose ir regioniniuose parkuose – medžiotojams ne vieta. Gamtai ši rūšis (medžiotojas) visai nereikalinga ir iš tos kruvinos pramogos jokios naudos, tik rizika žmonėms. Nors patys medžiotojai, kai jiems reikia didesnių kvotų, gąsdina žmones vilkais, bet daug kartų didesnė tikimybė, kad tave miške nušaus medžiotojas negu užpuls koks nors žvėris. Kadangi valstybė negali sukontroliuoti, kad medžioklė būtų saugi ir kultūringa, dėsiu visas pastangas, kad bent jau saugomose teritorijose ji būtų uždrausta iš viso“, – teigia jis.

Medžiotojų būrelio vadas teigia, kad tai – šmeižtas prieš medžiotojus

DELFI susisiekė su Januliškio medžiotojų būrelio vadovu Vytautu Bunevičiumi, kuris kaltinimus neigia, ir prideda, kad nieko įvykio metu medžiotojai nešventė.

„Aš tik tokią versiją turiu, kad medžiotojai tikrai taip nesielgė. Taip, žinau, kad pareigūnai tiria šią situaciją. Tačiau manau, kad medžiotojai čia tiesiog yra šmeižiami. Nežinau, kas iš tiesų galėjo nutikti, bet tai nėra medžiotojų darbas“, – sako V. Bunevičius.

Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos pirmininko pavaduotojas Eugenijus Tijušas teigia, kad jei bus įrodyta, kad šunis nušovė medžiotojai, tai – grubus medžioklės taisyklių pažeidimas.

„Šunys medžioklėje gali būti pagalbininkai, bet ne medžioklės objektai. Tai padaręs medžiotojas, jei taip iš tikrųjų buvo, turi sulaukti visuotinio savo kolegų pasmerkimo. Kolektyvas gali imtis sankcijų šalinti jį iš kolektyvo narių. Bet pirmiausia tai turi būti patvirtinta“, – teigia E. Tijušas.

Vilniaus apskrities policijos pareigūnai patvirtino, jog gyventojos pranešimas gautas bei užregistruotas. Pranešimas gautas sekmadienį, 15.56 val.

Pareigūnams pranešta, kad kažkas, galimai nakties metu, nušovė du šunis, abu jie — mišrūnai. Įvykis tiriamas.