Vasarą vienišas šuo kaukė uždarytame balkone

Kaimynystėje gyvenanti Renata feisbuke pasidalino įrašu, kuriame matomas šunelis, dienas leidžiantis vieno daugiabučio namo antro aukšto balkone.

„Štai kodėl prieš imant šuniuką reikia susimąstyti, ar tikrai galėsi juo pasirūpinti. Aš negalėčiau, todėl neturiu. Šiandien diena, kai norisi pagaliau padėti du mėnesius balkone kaitroje paliekamam gražuoliui, kuris kaukia visiems kone kasdien po 10 valandų. Ir jį girdi ne tik abejingų kaimynų pilni gretimi daugiabučiai, bet ir visas kiek atokiau esantis Smalinės kvartalas.

Atimčiau gyvūną vien už tai, kad šeimininkai nusispjauna ant visų ir ant nabagėlio ir galvoja, kad šuo yra žaislas, kurį galima šiaip sau numesti. Aš žinau, kad per daug lendu, kur nereikia. Bet negaliu žiūrėti į netvarką“, – piktinosi ji.

Rašant pareiškimą, susibūrę kaimynai skundėsi, kad ši problema – nuolatinė.

„Moteris, kuri laiko šį šunį, gana grubiai reaguoja į pastabas. Staugimas girdisi labai toli. Labai gaila šuns. Jis ten kankinamas visą vasarą“, – aiškina Renata.

Nors moteris gyvena tolėliau nuo daugiabučio namo esančiame nuosavame name, kenčiančiam gyvūnui ji negalėjo likti abejinga, todėl patikėjo problemą spręsti pareigūnams ir parašė pareiškimą.

Pareigūnai iškart sureagavo į gautą iškvietimą

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vedėja Julija Samorokovskaja patvirtina, kad rugpjūčio 24 dieną gautas pranešimas dėl kaukiančio šuns.

„Pareigūnai, reaguodami į pranešimą, nuvyko į įvykio vietą ir užfiksavo minėtą situaciją. Pareigūnams buto durų niekas neatidarė, todėl šuns šeimininkų rasti nepavyko“, – aiškina ji.

Ji prideda, kad dėl minėto įvykio komisariate pradėta administracinių nusižengimų teisena, numatyta Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso 48 str. ir 346 str.

Pagal minėtą 48 straipsnį, Lietuvos Respublikos triukšmo valdymo įstatymo ir kitų teisės aktų, reglamentuojančių triukšmo valdymą, nevykdymas ar pažeidimas užtraukia baudą nuo 50 iki 300 eurų. Nusižengimas, padarytas pakartotinai, užtraukia baudą nuo 300 iki 600 eurų.

Tuo metu 346 straipsnyje numatoma atsakomybė už Lietuvos Respublikos gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo ir kitų gyvūnų gerovės ir apsaugos, atskirų rūšių gyvūnų ženklinimo ir registravimo reikalavimus reglamentuojančių teisės aktų pažeidimą.

„Ateityje gyventojai dėl šuns kaukimo gali kreiptis į Vilniaus miesto savivaldybę arba pranešti bendruoju pagalbos centro telefonu 112“, – pabrėžia J. Samorokovskaja.

Pilaitėje gyvenanti Renata prideda, kad po pareigūnų reakcijos kaimynai šuns balkone nebeuždarinėja.

Šuns palikimas balkone – gyvūno gerovei prieštaraujantis elgesys

Stebėdama šią situaciją, VšĮ „Gyvūnų gerovės iniciatyvos“ vadovė Beatričė Vaitiekūnaitė-Pliuskė teigia, kad iš gyvūno gerovės pusės toks elgesys, kuomet šuo paliekamas balkone, yra netinkamas.

„Jei žmonės neturi kur palikti augintinio tokiam ilgam laikui, nesvarbu, ar tai balkonas, ar butas, jei neturi galimybės augintinio pasiimti į darbą, o šiuo konkrečiu atveju akivaizdu, kad šuniui tai yra ne tik netinkamos, bet ir didelį stresą keliančios sąlygos, tuomet turėtų naudotis gyvūnų viešbučio, auklės ar vedžiotojo paslaugomis“, – teigia ji.

Anot B. Vaitiekūnaitės-Pliuskės, tokiais atvejais žmonės turėtų kreiptis į vietinės savivaldybės viešosios tvarkos skyrių, kadangi kiekviena savivaldybė nustato savas gyvūnų laikymo taisykles bei jas prižiūri. Taip pat, jie atsakingi ir už triukšmą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (149)