Žiurkių nuodai šunį pražudė šeimininko glėbyje

Šunelis Maksas – galingas rekordininkas, kurį pažinojo žmonės toli už Lietuvos ribų. Visai kaip ir jo šeimininkas, šuo buvo sportininkas. Nuo mažens treniruojamas talentingas gyvūnas pajėgė tempti sunkiasvorius objektus – džipus ir net lėktuvus.

Nors savo paskyroje treneris D. Rukšėnas pareiškė, kad netektis jį palaužė ir kurį laiką jis neatsakinės į jokias žinutes, DELFI pavyko su juo susisiekti. Treneris sutiko pasidalinti istorija, pridurdamas: „Tiesiog gaila, kai toks svarbus šuo, žinomas visoje Europoje ir pasaulyje, dvėsta kaip žiurkė.“

„Vakar praradau savo berniuką. Geriausią draugą, kompanioną, kuris visada džiaugdavosi, kai būdavo gerai, ir kartu liūdėdavo, kai būdavo blogai. Tačiau, ne taip, kaip žmonės, jis visada būdavo, visada šalia. Yra antra naktis kai nemiegu ir negaliu nustot verkt, nors tai nelabai vyriška. Nuodai žiurkėms. Mačiau visą jo agoniją, jo kvėpavimas sustojo, širdis nustojo plakt mano rankose, paralyžiuoti raumenys atsipalaidavo, išbėgo kraujas iš visur ir aš uždengiau jo akis. Mano čempionas mirė mano glėby, tačiau kaip žiurkė“, – sielvartą savo feisbuko paskyroje liejo D. Rukšėnas.

D. Rukšėnas teigia, kad šiuo metu galvoja rašyti pareiškimą pareigūnams. Žiurkių nuodais apsinuodyta išėjus pasivaikščioti Karoliniškėse, Pasakų parke.

„Ten sportuodavom. Realiai tas parkas yra apleistas – valkatynas. Dar šį ketvirtadienį turėjome važiuoti su Maksu į varžybas Slovakijoje“, – sako D. Rukšėnas.

Žiurknuodžių užtenka įkvėpti

Vos per kelias valandas nuo D. Rukšėno įrašo paskelbimo, į jį sureagavo per 2,3 tūkst. žmonių, o įrašu pasidalinta 600 kartų. Žmonės pasibaisėjo dar vienu gyvūnų nuodytojo darbu ir linkėjo gedinčiam treneriui stiprybės. Tiesa, pastarosiomis dienomis didelį feisbuko vartotojų pasipiktinimą sukėlė ir dar viena nunuodyto šuns istorija.

Prieš savaitę nuodytojai pražudė ir „Happy 365“ kalbos redaktorės Erikos Valčiukienės augintinę. Vienas pasivaikščiojimas po Antakalnio rajoną moters šunytei, prieš 5 metus paimtai iš prieglaudos, tapo paskutiniu.

„Užgeso per kelias dienas, veterinarai įtaria žiurknuodžius, visi simptomai – apsinuodijimo. Niekur kitur, išskyrus Antakalnio rajoną, kuriame gyvename, apsinuodyti negalėjo. Gyvenime mačiusi nemažai vargo, badavusi, tuoj pat griebdavo kiekvieną lauke randamą maisto kąsnį, dažniausiai pavykdavo atitraukti, bet tikrai ne visada spėdavom. Turbūt nespėjom ir šįsyk, nors gydytoja mums pasakojo, kad dabar esama žiurknuodžių, kurių užtenka įkvėpti“, – feisbuko įraše skelbė E. Valčiukienė.

Gedinti šeimininkė perspėja, kad apsinuodyti galima bet kur – dėl to svarbu išsiaiškinti, kas yra šunis nuodijantys žmonės. E. Valčiukienė ragina panašaus likimo žmones vienytis, o liudininkus – netylėti.

„Galite nepastebėti, kad jis suėdė nuodų, ir kelias dienas požymiai gali būti neryškūs. Turėkite galvoje, kad žiurknuodžių gali būti primėtyta beveik bet kur aplink daugiabučius. Paskelbusi šitą istoriją antakalniečių grupėje, perskaičiau ne vieno su tuo įvairiuose rajonuose susidūrusio žmogaus komentarą. Kažkas taip naikina laukines kates. Nukentėti gali jūsų šuo, katė ar vaikas. Nors net kalbant apie graužikų naikinimą, nuodai laikomi labai nehumanišku būdu dėl sunkios ir ilgos mirties.

Antras dalykas. Jei kas nors su tuo susidūrėte Antakalnyje, parašykite man privačiai. Gal susidūrė jūsų giminaitis ar pažįstamas. Šitą istoriją – dėl kitų gyvūnų ir žmonių gerovės – perdavėme teisėsaugai, jiems reikės liudininkų, ką nors daugiau apie tai žinančių, mačiusių, galinčių konkretizuoti vietas, kur barstomi nuodai ar mėtomas jais užkrėstas maistas“, – įraše skelbė E. Valčiukienė.

Įtariamasis, nuodijęs šunis paštetu, vis dar nenubaustas

Kadangi šiais atvejais nunuodyti šunys neišgyveno, nuodytojui būtų taikoma Baudžiamoji atsakomybė.

Prieš mėnesį, kilus skandalui dėl paštetu nuodijamų gyvūnų, DELFI buvo susisiekę su Vilniaus apskrities policijos komisariato komunikacijos poskyrio specialistu Pauliumi Radvilavičiumi. Tąkart jis teigė, kad pareigūnai nusiskundimų dėl nuodijamų gyvūnų sulaukia retai, tačiau, stebint pasipiktinimą feisbuke, atrodo, kad nukentėjusių yra kur kas daugiau, nei teigia pareigūnai. Gali būti, kad pareiškimus pateikia tik maža dalis nukentėjusių žmonių.

„Nuo kovo 1 d. sulaukėme dviejų pareiškimų. Kovo 23 d. pranešėja teigė, kad Elektrėnuose kaimynė ant pievelės pribarstė nuodų, o pranešėjos šuo jų lyžtelėjo. Atvykus policijos pareigūnams paaiškėjo, kad iš tiesų ant pievelės būta žiurkių nuodų. Antrojo pranešimo sulaukėme gegužės 20 d. Pranešėja įtarė, kad ant kelio pribarstytais nuodais galimai nuodijami gyvūnai. Atvykus pareigūnams paaiškėjo, kad tai tebuvo baltos duonos gabalėliai, be jokių nuodų. Išbarstyti lesinant paukščius“, – situaciją komentavo P. Radvilavičius.

Pasidomėjome, kaip klostosi tyrimas dėl prieš mėnesį paštetu su vaistais nuodytų šunų. Mindaugas Anusauskas atsidūsta: įtariamasis vis dar nepripažintas kaltu.

„Greičiausiai, kad jis ir nebus nubaustas. Panašu, kad trūksta įrodymų. Tačiau jei kas nors pasikeis, pranešiu“, – teigia tąkart nukentėjusios kalytės Čilės šeimininkas.

Šunų nuodytojai „pagarsėjo“ ir prieš mėnesį

DELFI primena, kad socialiniuose tinkluose ir žiniasklaidoje liepos 10 d. išplito žinia, kad Vilniuje nuodijami keturkojai. Ta naktis Mindaugui Anusauskui, garsios atlikėjos Evelinos Young broliui, buvo bemiegė: jo augintinę Čilę kas kelias minutes purto traukuliai, ji stūgauja ir aprimsta tik suleidus raminamųjų.

12 val. 32 min. buvo užregistruotas pranešimas dėl paštetu užnuodyto ir stipriai susirgusio pranešėjo šuns. Įtariama, kad kažkas tyčia nuodija kiemo šunis. Pareigūnai nurodė, kad šiuo atveju nusikaltusiajam gresia baudžiamoji atsakomybė.

Pagal Baudžiamojo kodekso 310 straipsnį, tas, kas žiauriai elgėsi su gyvūnu, jį kankino, jeigu dėl to gyvūnas žuvo arba buvo suluošintas, baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki vienerių metų.

Administracinių nusižengimų kodekso 346 straipsnyje numatoma, kad žiaurus elgesys su gyvūnu, gyvūno kankinimas užtraukia baudą nuo 50 iki 1,2 tūkst. eurų. Padarytas pakartotinai, nusižengimas užtraukia baudą nuo 1,2 tūkst. Iki 1,75 tūkst. eurų.

Žiaurus elgesys su gyvūnu, gyvūno kankinimas, kai dėl to gyvūnams gresia žūtis ar suluošinimas, užtraukia baudą nuo 300 iki 1,75 tūkst. eurų. Pakartotas nusižengimas užtraukia baudą nuo 1,75 tūkst. iki 2,3 tūkst. eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1329)