Karjerą baigė būdama 6 mėnesių

VšĮ „SOS gyvūnai“ vadovė Ilona Reklaitytė savo feisbuko paskyroje pasidalino jautriu įrašu apie neseniai nugaišusią meškutę, dėl kurios likimo kaltina prastas gyvūno laikymo sąlygas. Jauniausioji „VIP cirko“ žvaigždė Lialia, kuria anksčiau taip džiaugėsi cirko direktorius, savo karjeros neišgyveno.

„Ji gimė šių metų sausio mėnesį Lietuvoje, Mykolo Zobovo dvare, ir jau balandžio mėnesį įžengė į sceną kaip „žvaigždė“. Mažutė nespėjo pasidžiaugti gyvenimu, užgeso jos gyvybė sulaukus vos 6 mėnesių. Ji gimė, kad mes, žmonės galėtume stebėti laukinių gyvūnų pasirodymus, kad mūsų vaikai krykštautų iš laimės, kad jos šeimininkas galėtų turėti pakankamai pinigų ir ilgai, bei laimingai gyventi“, – įraše skelbia I. Reklaitytė.

Ji ragina pažvelgti į tai, kokia yra cirke pasirodančio gyvūno kasdienybė: kaitinant 30oC temperatūrai, Lialia lakstydavo pririšta šalia kasos ant 5 metrų ilgio virvės. Ir taip iki tol, kol birželio 15 dieną artistai išvydo, kad meškutės narvas, kuriame ji buvo, suteptas krauju. Pastebėta, kad meškutės pilvelis išsipūtęs, o šonelis – kruvinas.

„Darbuotojai bandė kalbėti su Zobovu. Vietoje to, kad kreiptųsi pas veterinarijos gydytoją skubios pagalbos, cirkas užsiėmė pervažiavimu iš Kretingos į Plungę, kelyje, nežinomu būdu, Lialia užgeso. Veterinarijos gydytojo išvada: nuo širdies smūgio. Tame kelio ruože ji ir prarasta, maža, žavi žvaigždutė“, – rašo I. Reklaitytė.

Įrašo pabaigoje „SOS gyvūnų“ vadovė prisipažįsta, kad šia liūdna istorija pasidalino norėdama, kad žmonės neberemtų laukinių gyvūnų pasirodymų ir nesimėgautų svetimu skausmu. I. Reklaitytė mato tik vieną būdą šiai gyvūnų kankynei sustabdyti: viešinti informaciją apie jų gyvenimo sąlygas, kad valdžios atstovai suvoktų problemos mastą ir imtųsi veiksmų.

Žmonės pasmerkė nieko nežinodami: šiandien sulaukia grasinimų

Pats „VIP cirko“ direktorius M. Zobovas teigia nesuprantąs, „kam mergaitė kažkokią nesąmonę parašė“. Įrašo turinį jis vadina fantazijomis ir mano, kad pastaruoju metu garsiai nuskambėjusios istorijos apie jo pasirodymus yra užsakytos, kaip jis pats teigia, „žaliųjų“. Direktorius teigia žinojęs apie meškutės širdies ydą, tačiau nesitikėjęs, kad vieną dieną gyvybingai lakstanti augintinė taip staiga sunegaluos.

„Visi Kretingoje matė, kad meškutė laksto laisvai. Jei kada ir buvo su pavadėliu, tai reiškia, kad mes kažkur ėjome. Dabar „žalieji“ siautėja: atidžiai pasižiūrėkit, ką apie mane rašo. Kad mano meškos be nagų, be dantų. Kreipiuosi į policiją, nes sulaukiu grasinimų mirtimi, grasinama mano šeimai. Žmonės mane keikia – vyksta „žaliųjų“ puolimas“, – aiškina jis.

M. Zobovas tikina, kad netektis jam be galo skaudi, o vykstantis puolimas tokiu sunkiu metu prislegia dar labiau.

„Lelia buvo man kaip vaikas. Jūs užauginkit dabar 200 gramų meškiuką. Žinau, kad ji turėjo tą širdies ydą. Tikėjausi, kad viskas bus gerai, o pasirodo, kad ne. Per dieną ją pamaitint kainuodavo 32 eurus. Maitinau ją specialiu pienuku, vežtu iš Latvijos. Bet jūs negalvokit, kiek tūkstančių man kainavo meškiukas – man tai neįkainojamas praradimas. Neturiu šeimos, esu vienas, todėl visos mano jėgos buvo meškiukui. Kartu miegojome, jis pas mane namuose užaugo“, – aiškina M. Zobovas.

Neseniai pasklidęs pasirodymo su meškute Vipe vaizdo įrašas, anot „VIP cirko“ direktoriaus, tėra iš konteksto išimtas epizodas. Žmonės pasmerkė jį net nežinodami, kas vyko prieš pasirodymą ir po jo.

„Dėl ko kilo konfliktas? Prieš pasirodymus visuomet perspėjam nevaikščioti po salę, nevaišinti gyvūnų spragėsiais. Išeina Mykolas su meška, vienas vyras prabėga pro šalį, tuomet praeina kitas vyras su vaiku. Žinoma, sakau – pone, taip daryti negalima. Jis atsisuka į mane ir sako: mes pinigus susimokėjom“, – teigia M. Zobovas.

Anot jo, vaizdo įrašė matoma meškutė buvo suerzinta žiūrovų, nepaklususių taisyklėms. M. Zobovo teigimu, pasirodymo pabaigoje girdimi plojimai taip pat įrodo, kad jis su gyvūnu elgėsi deramai.

Pasipiktinimo bangą sukėlė cirke darytas vaizdo įrašas

Praėjusį ketvirtadienį, liepos 19 dieną, Audrius Urbonas feisbuke pasidalino „VIP cirko“ pasirodymo ištrauka, reginį vadindamas gyvūno kankinimu. Įrašu kaipmat pradėjo piktintis ir dalintis tūkstančiai žmonių.

„Šiandien vaikai parsivežė vaizdo įrašą su ašarom akyse iš „VIP cirko“ Klaipėdoje, kuris labiau primena siaubą. Akivaizdžiai nualintas gyvūnas, kuris vaikosi nenormalų senį su kąsniu rankoje, tikrai vaizdelis ne cirkui. Dalinkitės įrašu, kad jis pasiektų gyvūnų teisės apsaugos organizaciją! Neleiskite vaikų į cirką, kuris gali traumuoti jūsų vaikus“, – įraše skelbė susirūpinęs vyras.

Pasirodžius vaizdo įrašui, Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacijos vadovė Brigita Kymantaitė DELFI komentavo, kad cirko pasirodymus vadina ne pramoga, o žiauriu elgesiu su laukiniais gyvūnais.

„Tai turi būti draudžiama. Šiai dienai Lietuvoje, Aplinkos ministerijoje yra darbo grupė, kuri daro viską, kad laukinių gyvūnų pasirodymai cirko programose būtų uždraudžiami“, – teigia B. Kymantaitė.

Mykolo Zobovo veiklą ji taip pat sako vertinanti neigiamai – jos žodžiais, žmogus šiuo atveju išnaudoja gyvūnus tam, kad pritrauktų žmones į cirką ir iš to užsidirbtų.

„Ne vienas atvejis, kai gyvūnams pasirodymo metu trūksta kantrybė ir jie pradeda užpuldinėti prižiūrėtojus. Pavojus kyla ne tik jiems, bet ir žiūrovams. Žiūrovai turėtų susimąstyti apie tai ne tik iš gyvūnų gerovės pusės, bet ir iš savo pačių saugumo“, – teigia B. Kymantaitė.

Nors šiuo metu Lietuvos gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymas nenumato draudimo naudoti laukinius gyvūnus cirko pasirodymuose, Seime apie šį draudimą kalbama vis garsiau. Tokią Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo pataisą gegužės 31 d. pateikė Seimo narys Linas Balsys. Už šią pataisą po jos pateikimo balsavo 51 Seimo narys, prieš buvo 3, susilaikė 13 parlamentarų. Prie cirkuose kankinamų gyvūnų problemos sprendimo planuojama sugrįžti rudenį.

Daugiau rasite čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (294)