Tarnybos Klaipėdos padalinio viršininkas Antanas Bauža sakė, kad „Ąžuolyno meškučių cirko“ direktoriui Nikolajui Zobovui pavesta iki penktadienio vakaro pateikti veterinarų pažymas, kad jo vadovaujamame cirke pasirodantys gyvūnai yra sveiki.

„Jeigu jis pažymų nepateiks arba jos bus neigiamos, tai tada jis negalės vykdyti pasirodymų“, – BNS teigė A. Bauža.

Pasak jo, jeigu N. Zobovui būtų leista tęsti renginius, tarnybos specialistai taip pat stebės vieną iš cirko pasirodymų: „Bus patikrinti, ar nenaudojami metodai, kurie yra neleistini dėl gyvūnui sukeliamų skausmo ir kančių“.

Po incidento su galbūt nualinta meška cirke Klaipėdoje politikai demonstruoja valią uždrausti laukinių gyvūnų pasirodymus.

Laukinės augalijos ir gyvūnijos įstatymų projektus šiuo metu rengianti Aplinkos ministerija žada, kad juose bus numatytas draudimas cirke naudoti laukinius gyvūnus.

Toks pats draudimas numatytas Seimui pavasario sesijos pabaigoje dviejų opozicinių parlamentarų pateiktame įstatymo projekte.

Aplinkos viceministras Martynas Norbutas BNS penktadienį sakė, kad rengiamuose įstatymuose bus numatyta daugiau ribojimų dėl laukinių gyvūnų laikymo sąlygų ir netinkamo elgesio jų atžvilgiu.

„Cirkai yra viena iš vietų, kur tie pažeidimai yra dažnesni. (...) Gyvūnijos įstatyme turėtų būti numatyta nuostata, kuri apribotų cirkų veiklą Lietuvoje“, – teigė viceministras.

Pasak M. Norbuto, įstatymuose bus numatyta daugiau reikalavimų ir zoologijos sodams, tačiau jais nebus uždrausti pasirodymai delfinariumuose.

Taip jis kalbėjo verslininkui Audriui Urbonui socialiniuose tinkluose paviešinus vaizdo įrašą, kur matyti Klaipėdoje viešėjusio „Ąžuolyno meškučių cirko“ pasirodymas su galbūt nualinta meška.

Seimo Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkas Kęstutis Mažeika teigė, kad komitetas rugpjūtį pradės klausymus dėl siūlymų nebeleisti laukinių gyvūnų naudoti cirkui.

„Manau, kad esame pakankamai tam pasirengę. Užsienio šalių praktika irgi rodo, kad XXI amžiuje taip elgtis su gyvūnais tikrai nedera“, – BNS sakė politikas.

Iniciatyvą Seime dėl tokio draudimo kartu su parlamentaru Linu Balsiu pateikusi socialdemokratė Dovilė Šakalienė tvirtino, jog laukiniai gyvūnai uždrausti 24-ių Europos šalių cirko pasirodymuose.

„Laukinis gyvūnas yra įpratęs per dieną nueiti daug kilometrų, ginti savo teritoriją, instinktyviai vengti žmogaus. Kad šis elgesys pasikeistų, reikia sulaužyti jo psichiką“, – BNS sakė parlamentarė.

Vaizdo įrašu iš cirko pasirodymo feisbuke pasidalino verslininkas Audrius Urbonas.

A. Urbonas teigė, kad pasirodymas jam priminė siaubą.

„Šiandien vaikai parsivežė vaizdo įrašą su ašarom akyse iš VIP cirko Klaipėdoje, kuris labiau primena siaubą ... AKIVAIZDŽIAI nualintas gyvūnas, kuris vaikosi nenormalų senį su kasniu rankoje, tikrai vaizdelis ne cirkui...“, – rašė verslininkas.

„Ąžuolyno meškučių cirko“ direktorius N. Zobovas naujienų portalui 15min.lt teigė, kad pasirodantys gyvūnai yra sveiki ir prižiūrimi, o šou Klaipėdoje patiko didžiajai daugumai žiūrovų.

Juk jis pats net nematė... Juk ten jo vaikai grįžo ir verkė. Tai gal tų vaikų reikia paklausti, ar psichika jų normali? Apie ką mes šnekame? Nori uždrausti gyvūnus cirke? Tai gal mūsų ministrai yra žudikai, kurie turi medžiotojų bilietus, šaudo briedžius, stirnas, o žmonos nešioja leopardo kailinius. Tai kas čia žudikas, o kas mylėtojas?“ – kalbėjo N. Zobovas.

2008 metais N. Zobovo meška nuplėšė skalpą cirko sargei.

Cirko pasirodymas virto smurtu prieš gyvūną

DELFI primena, kad vėlų ketvirtadienio vakarą vyras patirtais nemaloniais įspūdžiais pasidalino savo feisbuko paskyroje, į ją įkeldamas pasirodymo su meškute epizodą.

„Į cirką ėjome vaikų prašymu. Iš savo vaikystės jokių skaudžių prisiminimų neturėjau, tad ir nusivedėme. Vaizdas, kurį nufilmavome, tiesiog šokiravo. Negi nuo šiol lietuviško cirko užduotis – gąsdinti žmones?“, – teigia A. Urbonas. Anot jo, tokie pasirodymai yra ne tik gyvūno kankinimas, bet ir vaikų traumavimas.

„Šiandien vaikai parsivežė vaizdo įrašą su ašarom akyse iš „VIP cirko“ Klaipėdoje, kuris labiau primena siaubą. Akivaizdžiai nualintas gyvūnas, kuris vaikosi nenormalų senį su kąsniu rankoje, tikrai vaizdelis ne cirkui. Dalinkitės įrašu, kad jis pasiektų gyvūnų teisės apsaugos organizaciją! Neleiskite vaikų į cirką, kuris gali traumuoti jūsų vaikus“, – įraše skelbė susirūpinęs vyras.

Mano, kad susigraudinę vaikai – nenormalūs

Tuo metu „VIP cirko“ direktorius N. Zobovas situacijoje nemato nieko blogo ir pabrėžia, kad jo meškutės prižiūrimos, jomis rūpinamasi. Reakcija į feisbuke plintantį vaizdo įrašą jį papiktino – anot cirko direktoriaus, kiek žmonių, tiek ir nuomonių.

„Meška iššukuota, graži. Šeriasi šiuo metu, tai dėl to atrodo liesesnė. O jei žiūrėjote vaizdo įrašą – girdėjote, kokie pabaigoje buvo plojimai? Visiems patiko. Gal tiesiog tie apsiverkę vaikai yra nenormalios psichikos. Jeigu vienas durnius, atsiprašant, parašė, tai dabar ką? Ateikit, pasižiūrėkit, ir parašykit apie tai priešingai“, – teigia N. Zobovas.

Anot jo, jo cirko pasirodymais žiūrovai lieka visuomet patenkinti, pas jį lankosi ir vaikų namų globotiniai, kuriuos pasirodymai pradžiugina.

„Mes kankinam gyvūnus? Palaukit. Kas Seime gali spręsti tokį klausimą, kai praktiškai visi ten yra žudikai? Jie turi medžiotojų bilietus, o neseniai ir feisbuke buvo nuotrauka, kaip mūsų ministras nušovė elnią. Tai apie ką mes kalbam? O kai jų žmonos nešioja leopardinius kailinius, kas tada žudikai? Tie, kurie myli meškučius? Jei nemylėčiau gyvūnų, su jais nedirbčiau“, – sako N. Zobovas.

Cirko direktorius teigia sulaukiantis klausimų, ar jo gyvūnai nedresuojami žiauriais būdais – pavyzdžiui, šokio žingsnelių mokant po kojomis laikant kaistantį metalinį lakštą.

„Ar jūs proto turit? Tam, kad meškutė išmoktų šokti, jokio metalo, jokios ugnies nereikia. Paimkit plunksną, pakutenkit, ir meškutė viską padarys. Pasakykit komandą, duokit skanėstą. Taip cirke dresuojami gyvūnai. O jei kažkur Azijoj dresuotojai kankina gyvūnus, tai nereiškia, kad visur tas pats ir cirko pasirodymus reikia uždrausti“, – aiškina jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (81)