Gyvūnai darbe“ – tai „Purina“ socialinis projektas, kuris skatina įmones būti draugiškomis augintiniams ir sudaryti sąlygas darbuotojams į darbą atsivesti savo keturkojus draugus. Daugiau informacijos apie projektą rasite čia.

DELFI jau spėjo apkeliauti 9 įmones, į kurias darbuotojai keliauja kartu su augintiniais. Sužavėti teigiamų pavyzdžių ir įkvepiančių istorijų, nusprendėme pamėginti į darbą atsivesti gyvūnus ir patys.

Prieš imantis naujos tradicijos, į redakciją pasikvietėme „Urban dog“ šunų elgsenos specialistę ir trenerę Vilma Jazukevičiūtę, kuri įvardino pagrindines taisykles, kurių turėtų laikytis augintinius į darbą norintys atsivesti šeimininkai.

1 taisyklė. Nepaleisti nuo pavadėlio

„Urban dog“ šunų elgsenos specialistė ir trenerė pabrėžia, kad pirmą kartą vedantis šunį į darbą jokiu būdu negalima leisti jam lakstyti palaidam – vedžiojimas už pavadėlio naujoje erdvėje yra pagrindinis įrankis norint susikurti taisykles, kaip elgtis būnant darbe, ir jų laikytis ateityje.

Vos tik įėjus į biurą su augintiniu, pirmas dalykas, kurį reikėtų padaryti – leisti jam susipažinti su nauja aplinka. V. Jazukevičiūtė pataria už pavadėlio laikomą augintinį pavedžioti biure ir leisti jam viską apuostyti.Tik tada, kai jis susipažins su aplinka, prie jos pripras ir laikysis taisyklių, jį bus galima paleisti.
Gyvūnai darbe DELFI

Turbūt daugeliui šeimininkų pažįstama situacija, kuomet už pavadėlio laikomas šuo veržiasi į priekį ir bando tempti šeimininką. Anot V. Jazukevičiūtės, labiausiai tokį nepageidaujamą jautrių šunų elgesį provokuoja automatiniai pavadėliai, kurie išmoko gyvūną, kad tempdamasis priekin jis pasieks tai, ko nori.

„Naudojantiems automatinius pavadėlius, siūlyčiau juos keisti į paprastus. Idealu turėti 5 metrų ilgio paprastą pavadėlį – tuomet gyvūnas gali laisvai išsilakstyti neturėdamas įpročio tempti šeimininką. Vedžiojimas turi iškrauti gyvūną, todėl poros metrų ilgio pavadėlio nepakanka. Paprastas pavadėlis padeda šuniui geriau jausti šeimininko judesius“, – teigia V. Jazukevičiūtė.

2 taisyklė. Kontroliuoti bendravimą

Jei jūsų šuo nėra vienintelis biure esantis keturkojis, paleisdami jį nuo pavadėlio rizikuojate, kad augintinis įsivels į konfliktą su kitais šunimis ar žmonėmis.

Net jei šuo ir nėra konfliktiškas ir šeimininkas yra įsitikinęs, kad augintinis nieko niekada negalėtų užpulti, visada yra tikimybė, kad jūsų šunį užpuls kitas šuo.

V. Jazukevičiūtė pabrėžia, kad šeimininkas turi atidžiai stebėti augintinio kūno kalbą ir žinoti, ką ji reiškia. Jei būdamas šalia kitų šunų augintinis tankiai lekuoja, vis užsičiaupia ir apsilaižo, suka galvą į šoną – visa tai reiškia pakilusią įtampą. Šuo taip mėgina pasakyti, kad jis nenori daryti to, ką yra verčiamas daryti, nenori bendrauti su kitais šunimis, jam reikia nueiti į ramią, saugią erdvę ir nusiraminti.
Gyvūnai darbe DELFI

Vis dėlto, šunys dažnai vieni kitų kūno kalbos nepaiso. Nors vieniems iš jų gali būti smalsu susipažinti, kitas bendrauti gali ir visai nenorėti, o jei prie jo vis tiek bus lendama, šuo gali urgzti ar net kąsti. Dėl to šunų kūno kalbą turi stebėti pats šeimininkas ir, kilus įtemptoms situacijoms, mokėti jas išspręsti, šunis atskirti. Dėl to nereikės jaudintis, jeigu augintiniai bus laikomi už pavadėlių – taip lengviau spręsti kylančias konfliktiškas situacijas, galima greitai jas suvaldyti.

„Jei šuo rodo, kad nenori kontakto su kitais šunimis, šeimininkas turi užtikrinti, kad to kontakto ir nebūtų. Kad šuo darbe netrukdytų kitiems ir netrukdytų jums patiems, apie paleidimą be pavadėlio galima kalbėti tik tada, kai šuo gerai supranta kito šuns kūno kalbą, kai jo nereikia nuolat raminti. Turim išmokyti šunį atsipalaiduoti ir nusiraminti be šeimininko pagalbos“, – aiškina šunų elgsenos specialistė.

V. Jazukevičiūtė patikina, kad į darbą nebūtina šunų vedžiotis po vieną – ramiai dirbti galima ir su keliais šunimis, bet tik tuomet, jei kiekvienas iš jų turi atskirą, saugią poilsio erdvę, kurioje gali atsipalaiduoti ir nusiraminti. Jei tokie šunys nėra paleidžiami nuo pavadėlio, biure jų gali būti daugiau nei vienas.

3 taisyklė. Stebėti, ar gyvūnui darbe patinka

Gali būti, kad jūsų augintiniui eiti kartu į darbą visai nepatiks, todėl pirmąjį kartą svarbu stebėti jo kūno kalbą. Tokia patirtis kai kuriems gyvūnams gali būti labiau neigiama nei teigiama.

„Pažindami savo šunį suprasite, ar jam gera darbe, ar ne. Reikia žinoti, kad ne visi gyvūnai yra socialūs, ne visi nori bendrauti ir ne visiems toks chaosas patinka. Pradėti reikėtų nuo savo šuns pažinimo. Jeigu vedatės jį į darbą, svarbu stebėti, ar šuo naujoje erdvėje gali atsipalaiduoti. Nusiraminti padeda saugios erdvės šuniui sukūrimas – jam skirtas kilimėlis ar boksas, kuriame šuo gali atsipalaiduoti“, – aiškina V. Jazukevičiūtė.
Gyvūnai darbe DELFI

Tikriausiai gyvūnas su jumis darbe nedirbs – tad ką jam veikti? Ryte su šeimininku pasivaikščiojęs šuo įprastai būna pavargęs ir gulasi pailsėti, o pailsėjęs gali žaisti su specialiais žaislais, į kuriuos priberiama maisto – mėgindamas maistą išlaisvinti, šuo turi ką veikti. Vasarą šunų elgsenos specialistė rekomenduoja užšaldyti sutrintų bananų su mėgstamais šuns žaislais, kuriuos laižydamas jis išlaisvintų ir taip pat turėtų ką veikti.

Kai kurie šunys, ypač darbe laikomi palaidi, grįžus namo gali atrodyti išsikrovę, tačiau iš tiesų jie yra emociškai pervargę. Ilgainiui tai gali turėti neigiamų pasekmių. Nuolat emociškai sekinamas gyvūnas gali tapti agresyvus, todėl svarbu stebėti, ar buvimas darbe augintiniui patinka, ar jis nori eiti kartu.

Svarbu įvesti aiškias taisykles, kurias šuo suprastų. Jis turi žinoti, kur darbe gali ilsėtis, kokia komanda reiškia, kad jau metas poilsiui, o kuomet jau metas eiti pasivaikščioti. Visgi, reikia žinoti, kad jei augintinis nesilaiko taisyklių namuose, jis jų nesilaikys ir darbe – tokiu atveju, augintinio geriau nesivesti ir chaoso darbe nekelti.

Akimirkos iš darbo dienos su augintiniais:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (90)