Iš cirko išėjo verkdami

Vėlų ketvirtadienio vakarą vyras patirtais nemaloniais įspūdžiais pasidalino savo feisbuko paskyroje, į ją įkeldamas pasirodymo su meškute epizodą.

„Į cirką ėjome vaikų prašymu. Iš savo vaikystės jokių skaudžių prisiminimų neturėjau, tad ir nusivedėme. Vaizdas, kurį nufilmavome, tiesiog šokiravo. Negi nuo šiol lietuviško cirko užduotis – gąsdinti žmones?“, – teigia A. Urbonas.

Anot jo, tokie pasirodymai yra ne tik gyvūno kankinimas, bet ir vaikų traumavimas.

„Šiandien vaikai parsivežė vaizdo įrašą su ašarom akyse iš „VIP cirko“ Klaipėdoje, kuris labiau primena siaubą. Akivaizdžiai nualintas gyvūnas, kuris vaikosi nenormalų senį su kąsniu rankoje, tikrai vaizdelis ne cirkui. Dalinkitės įrašu, kad jis pasiektų gyvūnų teisės apsaugos organizaciją! Neleiskite vaikų į cirką, kuris gali traumuoti jūsų vaikus“, – įraše skelbė susirūpinęs vyras.

Mano, kad susigraudinę vaikai – nenormalūs

Tuo metu „VIP cirko“ direktorius Mykolas Zobovas situacijoje nemato nieko blogo ir pabrėžia, kad jo meškutės prižiūrimos, jomis rūpinamasi. Reakcija į feisbuke plintantį vaizdo įrašą jį papiktino – anot cirko direktoriaus, kiek žmonių, tiek ir nuomonių.

„Meška iššukuota, graži. Šeriasi šiuo metu, tai dėl to atrodo liesesnė. O jei žiūrėjote vaizdo įrašą – girdėjote, kokie pabaigoje buvo plojimai? Visiems patiko. Gal tiesiog tie apsiverkę vaikai yra nenormalios psichikos. Jeigu vienas durnius, atsiprašant, parašė, tai dabar ką? Ateikit, pasižiūrėkit, ir parašykit apie tai priešingai“, – teigia M. Zobovas.

Anot jo, jo cirko pasirodymais žiūrovai lieka visuomet patenkinti, pas jį lankosi ir vaikų namų globotiniai, kuriuos pasirodymai pradžiugina.

„Mes kankinam gyvūnus? Palaukit. Kas Seime gali spręsti tokį klausimą, kai praktiškai visi ten yra žudikai? Jie turi medžiotojų bilietus, o neseniai ir feisbuke buvo nuotrauka, kaip mūsų ministras nušovė elnią. Tai apie ką mes kalbam? O kai jų žmonos nešioja leopardinius kailinius, kas tada žudikai? Tie, kurie myli meškučius? Jei nemylėčiau gyvūnų, su jais nedirbčiau“, – sako M. Zobovas.

Cirko direktorius teigia sulaukiantis klausimų, ar jo gyvūnai nedresuojami žiauriais būdais – pavyzdžiui, šokio žingsnelių mokant po kojomis laikant kaistantį metalinį lakštą.

„Ar jūs proto turit? Tam, kad meškutė išmoktų šokti, jokio metalo, jokios ugnies nereikia. Paimkit plunksną, pakutenkit, ir meškutė viską padarys. Pasakykit komandą, duokit skanėstą. Taip cirke dresuojami gyvūnai. O jei kažkur Azijoj dresuotojai kankina gyvūnus, tai nereiškia, kad visur tas pats ir cirko pasirodymus reikia uždrausti“, – aiškina jis.

Daro viską, kad tokie cirko pasirodymai būtų uždrausti

Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacijos vadovė Brigita Kymantaitė cirko pasirodymus vadina ne pramoga, o žiauriu elgesiu su laukiniais gyvūnais. Pasirodymų metu jie verčiami daryti tai, ko neturėtų daryti, o apsaugos priemonės, naudojamos pasirodymų metu, kaip tik tai ir įrodo.

„Tai turi būti draudžiama. Šiai dienai Lietuvoje, Aplinkos ministerijoje yra darbo grupė, kuri daro viską, kad laukinių gyvūnų pasirodymai cirko programose būtų uždraudžiami“, – teigia B. Kymantaitė.

Mykolo Zobovo veiklą ji taip pat sako vertinanti neigiamai – jos žodžiais, žmogus šiuo atveju išnaudoja gyvūnus tam, kad pritrauktų žmones į cirką ir iš to užsidirbtų.

„Ne vienas atvejis, kai gyvūnams pasirodymo metu trūksta kantrybė ir jie pradeda užpuldinėti prižiūrėtojus. Pavojus kyla ne tik jiems, bet ir žiūrovams. Žiūrovai turėtų susimąstyti apie tai ne tik iš gyvūnų gerovės pusės, bet ir iš savo pačių saugumo“, – teigia B. Kymantaitė.

Dauguma Seimo narių pritaria pataisai

Nors šiuo metu Lietuvos gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymas nenumato draudimo naudoti laukinius gyvūnus cirko pasirodymuose, Seime apie šį draudimą kalbama vis garsiau. Tokią Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo pataisą gegužės 31 d. pateikė Seimo narys Linas Balsys. Už šią pataisą po jos pateikimo balsavo 51 Seimo narys, prieš buvo 3, susilaikė 13 parlamentarų. Prie cirkuose kankinamų gyvūnų problemos sprendimo planuojama sugrįžti rudenį.

Šiandien suskaičiuojama, kad 24 Europos valstybės taiko apribojimus dėl gyvūnų išnaudojimo cirko pasirodymuose. Jokių laukinių gyvūnų neišvysite Austrijoje, Slovėnijoje, Norvegijoje, Nyderlanduose, Kroatijoje vykstančiuose cirko pasirodymuose. Graikijoje, Maltoje, Kipre, Bosnijoje ir Hercegovinoje įtvirtintas visų gyvūnų naudojimo cirko pasirodymuose draudimas.

Skirtingi apribojimai stebimi ir kitose šalyse. Daugumos laukinių gyvūnų naudojimas uždraustas Belgijoje, Latvija draudžia cirkuose naudoti laisvėje pagautus laukinius gyvūnus, Estijoje ir Lenkijoje – laisvėje gimusius laukinius gyvūnus.

Tuo metu Švedijoje cirko pasirodymuose draudžiama naudoti beždžiones, plėšrūnus, raganosius, žirafas, kengūras, begemotus, ruonius, stručius, krokodilus, danielius, Vengrijoje – dramblius, raganosius, primatus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (166)