Pirmadienio vakarą prie Šventosios moterų paplūdimio neįprastas reginys nustebino „Happy 365“ žurnalistę Agnę Pačekaję.

„Pajūry žvarbu kaip spalį, bet daviau žodį, kad kasdien nueisiu žingsnių normą. Ir štai – nuobodus pasivaikščiojimas baigėsi PINGVINU! Kai toks oras, net nereikėtų stebėtis. Su draugiška pensininke apskambinom gelbėtojus, kurie į įvykio vietą vykti atsisakė, gal manė, kad kažkas nuo savaitgalio neišsiblaivė“, – feisbuke savo patirtimi šmaikštaudama pasidalino žurnalistė.

Nors iš pradžių gelbėtojus išsikviesti buvo sudėtinga, vėliau paaiškėjo, kad paukščiui pagalba išties buvo labai reikalinga. Antradienio rytą laibasnapis narūnėlis atsidūrė patikimose Pajūrio regioninio parko vyr. ekologo Erlando Paplauskio rankose.

Jo teigimu, laibasnapis narūnėlis Lietuvos krantuose yra retas svečias, tad nieko keisto, kad šio jūrinio paukščio nepažįstantys žmonės gali jį supainioti su pingvinu. Tiesa, šio paukščio pasirodymas krante įprastai yra liūdnas.

„Jeigu narūnėlis išlipa į krantą, tai jis išlipa numirti. Vienintelis dalykas, kurio jis nori, tai ramybės. Šis buvo išskirtinis, nes labai godžiai lesė ir dar kabinosi į gyvenimą, todėl nusprendėme jį išgelbėti“, – aiškina ekologas.

Vis dėlto, panašu, kad šio reto svečio išgelbėti nepavyks. E. Paplauskio teigimu, laibasnapio narūnėlio sparnas buvo pažeistas, o dėl nefunkcionuojančios riebalinės liaukos jis negalės pasveikti.

„Gal su tinklu buvo susipainiojęs – maža ką. Nors paukštis godžiai lesė, atrodė gyvybingas, bet viltys žlugo, nes jo riebalinė liauka užakusi, plunksnos šlampa kiaurai ir nebėra prasmės gelbėti. Paukščio likimas – grįžti atgal į gamtos ciklą“, – teigia E. Paplauskis.

Laibasnapis narūnėlis – tai jūrinių paukščių rūšis, mėgstanti uolėtus krantus. Plačiai paplitę Ramiajame vandenyne, tačiau prie Baltijos jūros sutinkami labai retai. Kiek dažniau mūsų krantuose pastebimos alkos, kurios taip pat savo išvaizda primena pingvinus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)