Žiaurus elgesys su gyvūnais?

Žinia, kad „Lietuvos“ geležinkelių darbuotojas galimai žiauriai elgėsi su gyvūnais, socialiniame tinkle „Facebook“ pasidalino beglobių gyvūnų organizacija VšĮ „Vyšnių sodas“.

„Kas turėjo nutikti, kad reikėjo išmesti haskį iš traukinio? Nejaugi nebuvo įmanoma rasti sprendimo ar kompromiso? Juk gyvūnas iššveistas į nebūtį, greičiausiai toli nuo namų, kurių nesugebės rasti pats. Kiek žmogiškumo dar likę mumyse?“, – klausė „Vyšnių sodo“ savanoriai.

DELFI susisiekus su „Vyšnių sodo“ vadove Monika Mužaite, ši turėjo gerų žinių – šuo jau pas šeimininkus. „Viskas įvyko labai greitai. Tik praėjus 7 minutėms po mūsų įrašo paskelbimo, su mumis susisiekė „Lietuvos geležinkelių“ darbuotojai ir mes kartu pradėjome aiškintis, kas nutiko iš tiesų. Besiaiškinant, atsirado ir šeimininkai“, – sako ji.

Anot M. Mužaitės, į naujieną, kad šuniukas buvo per prievartą buvo išmestas iš traukinio ir paliktas, „Vyšnių sodas“ reagavo greitai ir jautriai. „Iškart išvykome jo paimti. Tai haskis nepažįstamoje teritorijoje, šalia bėgių. Tai tiksinti bomba. Svarbiausia buvo, kad jis prie žmonių akių nebūtų sužalotas“, – teigia pašnekovė.

Ji pasakoja, kad paėmus šunį, iškilo labai daugybė klausimų: kur šeimininkas, kokiomis aplinkybėmis jis buvo išsodintas ir kodėl „Lietuvos geležinkelių“ darbuotojas nepasirūpino jo saugumu. „Visai neseniai bendradarbiaudami su „Lietuvos geležinkeliais“ parengėme straipsnį, kaip turi būti gabenamas traukiniais gyvūnas, atsakėme į žmonių klausimus. Pasidžiaugėme, kad per visą augintinių gabenimo istoriją nėra buvę konfliktinio atvejo. Labai nustebome ir galvojome, kad gal buvo girtas šeimininkas, gal šuo ką nors užpuolė. Variantų buvo įvairiausių“, – pasakoja M. Mužaitė. Maloniai nustebino, pasakoja ji, ir žmonių aktyvi reakcija – daugybė jų siūlėsi padėti ir priglausti šunį.

Šuo dingęs nuo vakar vakaro

Taigi kaip jaunas haskių veislės šuniukas atsidūrė traukinyje ir kodėl buvo išlaipintas? M. Mužaitė pasakoja, kad pirmadienį „Lietuvos geležinkeliai“ pateiks vaizdo įrašą iš traukinio, bet dabartiniais duomenimis, šuo buvo paklydęs jau nuo vakar vakaro.

„Į Vilnių vykstančiame traukinyje konduktoriai pastebėjo Sibiro haskių veislės šunį. Spėjama, kad šuo įsmuko į traukinį nepastebėtas Lazdėnų stotelėje, drauge su keliavusia vaikų grupe. Šuo buvo palaidas, traukinyje nebuvo jo šeimininko. Įvertinę situaciją, darbuotojai nusprendė, kad haskis gali kelti grėsmę vaikų ir kitų keleivių saugumui, todėl artimiausioje stotyje, Lentvaryje, paprašė keleivių, kad šunį iš traukinio išviliotų. Šuo nebuvo fiziškai išmestas iš traukinio, nebuvo sužeistas“, – tokią istoriją savo socialinio tinklo paskyroje pateikė „Lietuvos geležinkeliai“.

Mužaitė toliau pasakoja, kad konduktoriui išlaipinus šunį, jį priglaudė viena moteris. „Šuniuko niekas neskriaudė, bet jis buvo paliktas labai pavojingoje situacijoje“, – pabrėžia M. Mužaitė.

„Vyšnių sodui“ paėmus šuniuką, šis buvo nuvežtas į veterinarijos kliniką ir tuoj pat prisistatė jo šeimininkai. „Šuniukas čipuotas. Sutikrinome dokumentus ir jį atidavėme šeimininkams. Su šeimininkais mes labai rimtai pakalbėjome. Tai jaunas, nekastruotas patinėlis. Pagyrėme, kad gyvūnas čipuotas, bet dar rekomendavome jį kastruoti ir vesti į dresūros užsiėmimus“, – sako M. Mužaitė.

Darbuotojų laukia nauji mokymai

Vadovė džiaugiasi ir „Lietuvos geležinkelių“ reakcija ir viliasi, kad tai rodo kylantį visuomenės sąmoningumo lygį. „Laukiame toliau informacijos ir su „Lietuvos geležinkeliais“ sutarėme, kad darbuotojams bus papildomi mokymai, kaip elgtis su gyvūnais, bus pristatytos instrukcijos ir ką daryti tokiais atvejais. Darbuotojai turės nuvesti gyvūną pas apsaugos darbuotoją, kad jis būtų saugus, nesiblaškytų prie bėgių. Nurodysime, kokiuose miestuose reikia kreiptis į kokias organizacijas“, – apie tolimesnius darbus pasakoja ji.

Šią istoriją savo socialinio tinklo paskyroje pakomentavo ir „Lietuvos geležinkeliai“.

„Apgailestaujame, kad šiuo atveju ne viskas buvo padaryta tinkamai. Konduktoriai turėjo kreiptis į tarnybas, kurios saugiai paimtų šunį iš traukinio ir juo pasirūpintų. Dėsime visas pastangas, kad ateityje tokie įvykiai nepasikartotų, bendradarbiausime su gyvūnus globojančiomis įstaigomis ir užtikrinsime jog visi traukiniais keliaujantys keleiviai ir augintiniai kelionės tikslą pasiektų saugiai. Palaikome ryšį su VšĮ „Vyšnių sodas“, pabėgęs augintinis jau yra su savo šeimininkais“, – teigiama jų socialinio tinklo paskyroje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (94)