Svarbu nedelsti ir dresūros imtis iškart

„Sėkminga dresūra“ – tai „Purina“ projektas, kuriame nepaklusnūs išdykėliai gyvūnai tampa išdresuotais ir socializuotais. Projekte savo sėkmės istorijas pasakoja žmonės, kuriems dresūros pagalba pavyko pakeisti savo augintinių elgseną. Taip pat čia rasite ir specialistų patarimus, kaip susidraugauti su savo keturkojais draugais.

Kaip ir visi maži šuniukai, kadaise Stigas irgi buvo mažas velniūkštis. Elgtis drausmingai nebuvo laiko – reikėjo žaisti, tyrinėti supantį pasaulį. Kas galėjo pagalvoti, kad toks išdykėlis visai netrukus taps puikiai išauklėtu augintiniu? Šeimininkei Raimondai, rodos, išdresuoti Stigą tebuvo vienas juokas.

Vis dėlto, Raimonda ir Stigas vienas kitą rado ne tokiomis linksmomis aplinkybėmis. Stigas buvo jaunas vokiečių aviganio ir haskio mišrūnas, paliktas laukuose siaučiant žvarbiai pūgai, o Raimonda – mergina, sutikusi priglausti sušalusį gyvūną laikinai globai, kol jis pateks į prieglaudą. Tiesa, į prieglaudą Stigas taip ir nepateko, nes vos pažiūrėjusi į ledines šunelio akis Raimonda suprato, kad nebenori jo paleisti.

Komandų pradėjau mokyti jau pačią pirmą dieną – atsikėlėm iš ryto ir iškart ėjome mokytis. Panašu, kad sėdėti jis jau mokėjo ir iškart suprato, kada reikia sėdėti. Pirmoji komanda, kurios išmokome kartu – paprašyti, kurios jis išmoko per porą minučių. Aš tiesiog įsidėjau skanuką į ranką ir prašiau paprašyti. Šuo pradėjo galvoti, ką jam reikia daryti, kad gautų skanuką. Pirmas dalykas, ką jis sugalvojo – taukštelėti letenėle per ranką“, – dresavimo pradžią prisimena Raimonda.

Netrukus Stigo laukė komandos „gulėt“ pamokos, kurios taip pat neužsitęsė – anot šeimininkės, Stigas komandą perprato vos per 10 minučių. Manantiems, kad viskas ir toliau ėjosi kaip per sviestą – ne visi Stigo laimėjimai dresūroje skaičiuojami minutėmis.

„Yra dvi svarbiausios komandos – „pas mane“ ir „vietoj“. Tokiam mažam ir energingam šuneliui užvis sunkiausia buvo išbūti vietoje. Iš pradžių to jį mokinau namuose, tuomet nusivesdavau ir į lauką. Pasodindavau kur nors tarp žmonių, pasakydavau „vietoj“, o pati išeidavau. Mažam šuniukui buvo labai didelis stresas matyti, kaip tolsta jo šeimininkė, o aplink – tiek visko nepažįstamo. Iš pradžių jis dar bėgdavo pas mane, bet vėliau išmoko“, – teigia Raimonda.

Šuniukams naudinga turėti „šunišką“ autoritetą

Gali pasirodyti, kad Stigas – tikras vunderkindas šunų pasaulyje, tačiau šeimininkė teigia, kad joks šuo nesielgia pavyzdingai nuo pat pradžių. Svarbiausia yra ne tik skatinti augintinį už pavyzdingą elgesį, bet ir mokėti teisingai sureaguoti į nepageidaujamą.

„Visi mažiukai daro ką nors ne taip. Didžiausia bausmė – ignoravimas. Tarkime, jeigu Stigas kažką negerai padaro, aš jį ignoruoju arba pasakau griežtą „ne“. Jeigu šuo išdykauja, prašosi dėmesio, o tu jam švelniai sakai „Ne, Stiguti, taip negalima“ – šunys to nesupranta. Jie girdi švelnų balsą ir galvoja, kad pasiekė tai, ko norėjo, gavo dėmesio“, – aiškina Raimonda.

Taip pat ji pabrėžia, kad sėkminga dresūra neįmanoma be skanėstų, kuriais skatinamas pavyzdingas augintinio elgesys. Pamokų metu šeimininkas turėtų laikytis tokio veiksmų nuoseklumo: komandą aiškiai ištarti balsu, o tuo pačiu duoti šuniui ir sutartinį ženklą ranka. Atlikus komandą, duodamas skanėstas.

Stigo šeimininkė tikina turinti dar vieną naudingą patarimą, kuris gerokai palengvins savo augintinius išdresuoti norinčių žmonių gyvenimus. Anot jos, itin naudinga turėti draugų, auginančių pavyzdingai besielgiančius šunis, į kuriuos mažam šuniukui galima lygiuotis, stebėti ir kopijuoti jų elgesį. Jei gyvūnai daugiau laiko praleidžia tarp nepaklusnių šunų, savaime suprantama, kad jie kartoja matomą netinkamą elgesį.

„Stigas matė labai gerą pavyzdį – mano sesės šunį Otelą. Jam tai buvo autoritetas. Visur eidavome kartu, ir jisai, dar būdamas mažiukas, visada Otelą kopijavo. Jis matė, kad nereikia bėgti prie kitų žmonių, kad nereikia bėgti iš paskos kitiems gyvūnams. Jį motyvavo ir tai, kad jis matė, kaip autoritetas yra pagiriamas. Mažiukui atrodė, kad va, aš irgi turiu taip elgtis – tada mano šeimininkė mane gerbs ir mylės“, – aiškina pašnekovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)