Milžinryklis ne šiaip sau plaukioja plačiai išsižiojęs – tokiu būdu jis gaudo vandenyje esančius planktonus. Maitintis jiems padeda ir kabliukus primenantys maži dantukai.

„Milžinrykliai maitinasi tiesiog plaukiodami plačiai pravertais nasrais“, – „The Dodo" sakė Nacionalinės vandenynų ir atmosferos tyrimų administracijos biologė Leah Crowe. „Jų dantys kitokie nei mūsų. Jais jie filtruoja planktonus iš vandens.“

Milžinryklis – antra pagal didumą žuvis pasaulyje, savo išmatavimais prilyginama dviaukščiam autobusui. Milžinryklio ilgis gali siekti virš 12 metrų, o svoris gali siekti iki 21 tonos. Patelės būna didesnės už patinus.

Didžioji dalis milžinryklių mėgsta gyventi po vieną, nors yra pastebėta ir tokių atvejų, kai šie plaukioja grupelėmis. Šią rūšį tyrinėjanti L. Crowe teigia, kad vienu metu užfiksuota net 1,4 tūkst. kartu plaukiančių milžinryklių.

„Tai – retas atvejis. Daugumai rūšių buvimas grupėje reikalingas dauginimuisi, prasimaitinimui ir apsaugai. Gali būti, kad fiksuotą reiškinį lėmė visi trys minėti faktoriai“, – teigė L. Crowe.

Milžinrykliai turi nugarinius pelekus, panašius į didžiojo baltojo ryklio. Dėl to dauguma žmonių, išvydusių šį ryklį, pradeda panikuoti. Vis dėlto, L. Crowe patikina, kad milžinrykliai žmogui nekelia grėsmės – tikėtina, kad mes juos gąsdiname net labiau, nei jie mus. Jie lengvai išsigąsta ir sprunka šalin.

Nors milžinrykliai gyvuoja jau 30 milijonų metų, šiuo metu jų populiacija mažėja – jie yra žvejojami dėl maisto, taukų, odos, pelekų, o kartais į žvejų tinklus patenka netyčia. Kadaise, Kanados valdžios nutarimu, milžinrykliai buvo naikinami tyčia, mat jie buvo laikomi „kenkėjais, kurie gadina žvejybos įrangą“.

Daugiau rasite čia.