Rytų Afrikos tropinių miškų pelkės – batasnapio namai. Rymodamas pelkėje, jis laukia tinkamiausios progos žuviai pačiupti.

Batasnapio draugiška išraiška yra apgaulinga. Jauni krokodilai ir varanai šiam paukščiui tėra užkandžiai. Laukdamas prisiartinančios savo aukos, batasnapis gali dienų dienas nejudėti.

Didžiąją dalį laiko šis paukštis būna tylus, tačiau, sveikindamasis su kitais paukščiais ir kviesdamas savo jauniklius, jis triukšmingai klapsi snapu.

Batasnapis pelkių karaliaus titulo nusipelnė ne tik dėl savo įspūdingo snapo. Išskleisti paukščio sparnai siekia beveik 2,5 metro! Tiesa, batasnapis gali skristi tik trumpus atstumus.

Sunku nesistebėti gyvūnu, turinčiu tokią įspūdingą išvaizdą ir kantrybę tykant grobio. Nieko keisto, kad batasnapiai buvo pamėgti senovės egiptiečių ir neretai vaizduojami jų meno kūriniuose.

Deja, pastaruoju metu šiems paukščiams nėra lengva – jie kovoja dėl išlikimo. Naftos paieškos ir dirbamųjų laukų plėtimas naikina batasnapių namus. Batasnapiams dar sunkiau išlikti dėl vykstančio brakonieriavimo ir gabenimo į zoologijos sodus.

Laimei, batasnapiai, gyvenantys prie Mambambos ežero, yra saugūs - vietiniai žmonės, susirūpinę dėl šiai rūšiai kenkiančių brakonierių, suformavo savanorių grupes, stebinčias atvykėlius ir, kilus įtarimams dėl neleistino elgesio, juos įskundžiančias teisėsaugai. Taip pat jie veda ekskursijas atvykėliams po pelkes, bet išvysti batasnapį laukinėje gamtoje pasiseka tikrai ne visiems.

A post shared by KatArrZna (@katarrzna) on May 6, 2018 at 12:34pm PDT

A post shared by @bluenote900 on May 6, 2018 at 12:37am PDT

A post shared by Minesima (@ebiii77) on May 5, 2018 at 11:37pm PDT

A post shared by matsukey-ruta (@matsukey.ruta) on Apr 25, 2018 at 2:18pm PDT

A post shared by Anja 🍁 (@naturfoto.anja) on Apr 24, 2018 at 10:41am PDT

Daugiau rasite čia.