Nors esame įpratę manyti, kad vienas pavojingiausių augintiniams parazitų yra erkė, vis dėlto turime bundantį naują mirtinos infekcijos nešiotoją. Jakovo veterinarijos centro vadovas teigia, kad 4-5 metų bėgyje epidemiją sukels uodai, nešiojantys vadinamuosius „širdies kirminus“. Ligos vardas, kurios, kaip numatoma, netolimoje ateityje bijos visi augintinių šeimininkai – dirofilariozė.

„Mes visi žinome, kokį pavojų kelia erkės, apie tai kalbame daug metų. Nuo tada, kai pradėjom laisvai važinėti po pasaulį kartu su savo gyvūnais, namo parsivežame įvairias infekcijas. Ne kiekviena erkė būna užsikrėtusi – tam, kad būtų ligos nešiotoja, erkė, kaip ir uodas, iš pradžių turi įkąsti gyvūnui, kuris turi infekciją. Taip uodai nešioja „širdies kirminus“, – aiškina J. Šengautas.

Anot veterinarijos gydytojo, daugiausia šių gyvūnų užkrėtimo atvejų pastebima pietinėse šalyse, ypač uodai aktyviai nešioja „širdies kirminus“ Amerikoje. Prieš 5-7 metus pas mus šie susirgimai dar tebuvo vienetiniai atvejai, tačiau pastaruoju metu jų dažnėjimas kelia nerimą.

Maži apvalūs kirminukai gyvena gyvūnų kraujagyslėse, besidaugindami jas užkemša ir gyvūnas žūsta.

„Jau treti metai, kaip mes fiksuojame šiuos susirgimus pas šunis, kurie nebuvo išvykę iš Lietuvos. Šiuo metu jų nedaug – praeitais metais fiksavom 10-12 atvejų, bet juk kažkada ir babeziozės fiksuodavom 3 atvejus per metus, tuomet 10, o dabar – 300 atvejų. Prognozuojame, kad po 4-5 metų „širdies kirminai“ taps epidemine problema šunims, o su ja kovoti žymiai sudėtingiau, nei su babezioze“, – perspėja J. Šengautas.

Esama lašelių, saugančių nuo uodų, tačiau veiksmingiausia priemone veterinarijos gydytojas vadina tabletes, kurios saugoja nuo erkių, tačiau tuo pačiu turi ir veikliųjų medžiagų, padedančių sunaikinti „širdies kirminų“ tarpines formas.

O kaip saugotis nuo erkių sukeliamų ligų?

Renkantis apsisaugojimo priemonę nuo erkių, svarbu pagalvoti apie šunį, kuriam ji bus skiriama – ar tai mieste gyvenantis Jorkšyro terjeras, kuris niekada neišvyksta iš miesto, ar medžioklinis šuo, kuris nuolat laksto po miškus. Vis dėlto, pašnekovas priemones nuo erkių reitinguoja tokia tvarka:

1. Tabletės
2. Lašeliai
3. Aerozolis

„Jei reikėtų reitinguoti priemones nuo erkių, pirmą vietą skirčiau tabletėms. Tai – prieš keletą metų atsiradusi priemonė, nuo kurios erkė žūsta akimirksniu. Veikioji tablečių medžiaga – neurotoksinas, kuris suparalyžiuoja erkes ir jos nespėja įkąsti gyvūnui“, – teigia veterinarijos gydytojas.

Likusias priemones J. Šengautas rekomenduoja kombinuoti, nes naudojamos po vieną jos gali nuvilti.

„Apykaklės ir lašeliai turėtų būti naudojami kartu. Mieste gyvenančiam Jorkšyro terjerui galėtų užtekti ir lašelių, bet į mišką važiuojančiam šuniui lašeliai turėtų būti kombinuojami su kitomis priemonėmis – apykakle ar aerozoliu. Visgi, apykakles ne visi mėgsta, nes dėl nuolatinės trinties su kaklu kai kuriems gyvūnams pasireiškia alerginės reakcijos. Tuo metu aerozolis – priemonė, kurios užpurškei, ji prilipo prie plaukelio, padengė kailį ir iš karto veikia. Tad vežantis šunį į sodybą geriau naudoti lašelių ir aerozolio kombinaciją“, – aiškina J. Šengautas.

Nuotraukos iš tiesioginės transliacijos:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (68)